Connect with us

Reagiranja

Koprivnički branitelji proslavili svoj dan

Objavljeno

-

U Koprivnici je obilježena 29. obljetnica preuzimanja vojarne i Dan koprivničkih branitelja-30. rujna.

Naime, toga dana 1991. zločinačka JNA bila je prisiljena napustiti ovaj grad. Otišli su u nekoliko autobusa prema Srbiji, samo s osobnim naoružanjem. Iza njih je ostalo relativno mnogo naoružanja, ali dobar dio su onesposobili, iako je bio dogovor da to ne čine.

Na odlasku ispratio ih je najmanje stotinu Srba iz ovih krajeva, koji su mahali i plakali za svojom armijom. Prije Vukovara jedan dio tih vojnika i starješina odmah se prijavio u agresorsku vojsku i nastavili su rat protiv Hrvatske.

Za zapovjednika 117. brigade Koprivničko-križevačke postavljen je ugledni i cijenjeni Dragutin Kralj, koji je ujedno obnašao i dužnost ratnog zapovjednika grada. Prije toga bio je zapovjednik Narodne zaštite, koja je također dala veliki obol.

Naša brigada među prvima je sudjelovala u napadnim djelovanjima na novljanskom bojištu, a djelovala je sve do kraja srpnja 1992. Imali smo nažalost 38 stradalih i najmanje 200 lakše ili teže ranjenih. Žao mi je što u našem gradu još ne postoji ni ulica ili trg s nazivom brigade – rekao je Kralj.

Obilježavan je je održano kod Križa života u bivšoj koprivničkoj vojarni i kod spomen obilježja u centru grada. Nažalost, nitko od predstavnika Vlade, Sabora, MUP-a ili institucije predsjednika države nije došao, već su svi poslali svoje izaslanike.

Jedan stradalnik nam je kazao- to nismo zaslužili, mogao je barem netko od njih doći na ovaj dan!

Snimili smo ratnog zapovjednika 117. brigade Dragutina Kralja, ratnog zapovjednika Milana Jurića i hrvatskog dragovoljca policije Damira Đurašina prigodom paljenja svijeća i sjećanja na   sve stradale i nestale podno Križa života.

Mladen Pavković

Više vrijedi jedna kap krvi prolivene za Domovinu nego čitavo more rodoljubnih govora

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari