Pratite nas

Herceg Bosna

Koridor Vc: Neizvjesna dionica Mostar – Počitelj

Objavljeno

na

Da se 47 kilometara duga poddionica koja bi najveći hercegovački grad trebala spojiti s južnim krakom koridora Vc, a samim tim i jadranskom obalom, neće skoro projektirati potvrdilo je i resorno državno ministarstvo.

MOSTAR – Projektiranje i financiranje poddionice Mostar – Počitelj na koridoru Vc potpuno je neizvjesno i vremenski neodređeno pa će to, sasvim izvjesno, biti zadnji dio ove autoceste koji će se graditi, objavio je Večernji list.

pocitelj_koridor_5cDa se 47 kilometara duga poddionica koja bi najveći hercegovački grad trebala spojiti s južnim krakom koridora Vc, a samim tim i jadranskom obalom, neće skoro projektirati potvrdilo je i resorno državno ministarstvo.

Odgovarajući na pitanja parlamentaraca o aktivnostima koje se provode na pripremi izgradnje koridora sjeverno od Počitelja, iz Ministarstva prometa i veza, odnosno državne vlade, jasno je poručeno kako to pitanje „trenutačno nije aktualno“.

– Za poddionicu Mostar – Počitelj, dužine 47 km, sporan je položaj trase u širem području Blagaja i izrada neke nove studijske i projektne dokumentacije trenutno nije aktualna, poručuju iz ministarstva.

To što se i ne razmišlja o pokretanju izrade studijske i projektne dokumentacije znači da je početak izgradnje ove poddionice daleko barem nekoliko godina, tvrdi bosanskohercegovačko izdanje Večernjaka.

Bez tog dijela autoceste, navode dalje novine, teško da će veći značaj imati i dionica koja se uveliko gradi od Graničnog prijelaza Bijača do Zvirovića i dalje na sjever do Počitelja. Do sada je za južnu, prometno funkcionalnu dionicu autoceste na Koridoru Vc, Mostar sjever – Bijača (granica jug), dužine 68 kilometara, osigurano samo financiranje poddionice Počitelj – Bijača u dužini od 21 kilometra što je manje od trećine ukupne dionice.

Poznato je da se trenutačno gradi najjužniji dio ove dionice od granice do Zvirovića u dužini 10 kilometara, a financiranje je osigurano zahvaljujući kreditnim sredstvima Europske banke – EBRD-a.

Granični prijelaz i poddionica od granice do Zvirića duga tri kilometra je već završena. Što se tiče poddionice od Zvirovića od Počitelja, koja je duga 11 kilometara, sredstva za njeno financiranje također su osigurana iz kredita EIB-a, a priprema se izrada glavnog projekta.

Imajući u vidu sve ovo, kao i aktivnosti koje se provode na izgradnji sjevernog dijela autoceste, jasno je da prostor od Mostara do Počitelja ostaje „crna rupa“ koridora Vc. Zbog političkih igara oko Blagaja Mostarci će se načekati prije nego krenu autocestom do Jadrana. U svakom slučaju, ovakva izolacija šteti Hercegovini i gospodarstvu, navodi Večernji list.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

Ludnica na ulicama Mostara, očekuje se neviđen doček u ponedjeljak

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska rukometna reprezentacija je u nevjerojatnoj drami nakon dva produžetka svladala Norvešku s 29:28 i plasirala se u finale Europskog prvenstva

Ludnica je bila na parketu nakon gola Muse. Ludnica je bila na tribinama Tele2 arene u Stockholmu među hrvatskim navijačima. Ali, ludnice je bilo i po gradovima Hrvatske.

Ludnice je bilo i u rodnom gradu Željka Muse, čovjeka koji donio pobjedu, ali i rodnom gradu Igora Kračića, čovjeka koji mu je asistirao.

Odjekivale su pirotehničke eksplozije po Mostaru, vatromet i trube automobila po ulicama.

Podsjetimo, čak četiri hrvatska rukometaša su rođena u Mostaru: Marino Marić, Igor Karačić, Željko Musa i Marin Šego i već se sada može reći da će biti ludnica u ponedjeljak, bez obzira kako završi finale, kada se ovi rukometaši, ali i ostali iz Hercegovine očekuju.

Sprema se veliki doček! piše Dnevnik.ba

Hrvatska je u finalu!!! Norveška pala nakon povijesne drame

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Kiseljak: Obilježena 26. obljetnica osnutka 3. GB HVO-a ‘Jastrebovi’

Objavljeno

na

Objavio

Nemjerljiv je doprinos „Jastrebova“ u obrani hrvatskog naroda u BiH

Polaganjem vijenaca pred Spomen obilježjem Mati Lučiću Maturici u vojarni u Kiseljaku koja nosi ime ovog jednog od heroja obrane Lepeničke doline, misom zadušnicom u kapelici sv. Martina u krugu vojarne te Svečanom akademijom i druženjem bivših pripadnika, u Kiseljaku je danas obilježena 26. obljetnica osnutka 3. Gardijske motorizirane brigade HVO-a „Jastrebovi“.

I ove godine svečanost koju je organizirala 1. pješačka (gardijska) pukovnija, postrojba Oružanih snaga koja baštini tradiciju s HVO-a , okupila je brojne „Jastrebove“ i ratne zapovjednike HVO-a predvođene generalima Stankom Soptom i Ilijom Nakićem, predstavnike Udruga proizašlih iz Domovinskog rata ali i mnoštvo gostiju iz cijele BiH i Hrvatske na čelu s vojnim izaslanikom brigadirom Marinom Gregorovićem.

Svečanostima u povodu 26. obljetnice utemeljenja 3.GB „Jastrebovi“ nazočili su i brojni dužnosnici HDZ BiH na svim razinama vlasti počevši od načelnika Općina Kiseljak i Kreševo Mladena Mišurića Ramljaka i Renata Pejaka do ministara i dužnosnika HDZ BiH u zakonodavnpj i izvšnoj vlasti Županije Središnja Bosna, Federacije BiH i BiH.

Predvodeći misu zadušnicu u prepunoj kapelici sv. Martina u krugu vojarne „Mato Lučić Maturica“ u Kiseljaku, uz sudjelovanje brojnih svećenika Kreševskog dekanata, mons. Tomo Vukšić, vojni biskup BiH vjernike je pozvao da svakim danom nadograđuju slobodu za koju se se izborili hrvatski branitelji, među kojima su mnogi pripadnici 3. GB „Jastrebovi“.

Na svečanoj akademiji o okkolnostima nastanka Brigade govorio je bojnik Ilija Miličević, zapovjednik 2. pješačke bojne 5. pješačke brigade. S još tri Gardijske brigade HVO-a, Jastrebovi su bili i okosnica obrane Hrvata u BiH.

Prigodnim govorom okupljenima se na Svečanoj akademiji obratio i brigadir Martin Pažin, zapovjednik 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH.

Naglasio je pri tom kako su profesionalnim pristupom u ustroju, pripadnici 3. GB Jastrebovi, postrojbe osnovane u siječnju 1994 godine polučili su blistave rezultate na bojišnicama diljem središnje Bosne ali i u vojno- redatstvenim operacijama Hrvatske vojske i HVO-a tijekom 1994. i 1995, godine, od Maestrala i Južnog Poteza do Bljeska i Oluje.

U ime Operativnog zapovjedništva Oružanih snaga BiH čestitku bivšim pripadnicima Brigade uputio je i brigadni general Tomo Kolenda, zamjenik zapovjednika Operativnog zapovjedništva OS BiH.

Svečanu akademiju nastupom je uveličao Vojni orekstar OS BiH dok je pjesmu posvećenu svim hrvatskim braniteljima odrecitirao njezin autor narednik Goran Totić, pripadnik 2. pješačke bojne.

3. Gradijska motorizirana brigada „Jastrebovi“ istaknuo je i ove godine, utemeljena je u najtežem trenutku kada je agresija na hrvatske prostore u BiH bila na vrhuncu, a hrvatski teritorij u središnjoj Bosni podijeljen na enklave te odvojen od Hercegovine i Posavine.

Uz bogato ratno iskustvo i profesionalan pristup, pripadnici Brigade dali su ogroman doprinos obrani i stvaranju BiH. Tradiciju ove postrojbe, ratno iskustvo i profesionalnost bivši pripadnici unijeli su i u potrojbe Oružanih snaga BiH čiji su sastavni dio.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari