Pratite nas

Herceg Bosna

Koridor Vc: Neizvjesna dionica Mostar – Počitelj

Objavljeno

na

Da se 47 kilometara duga poddionica koja bi najveći hercegovački grad trebala spojiti s južnim krakom koridora Vc, a samim tim i jadranskom obalom, neće skoro projektirati potvrdilo je i resorno državno ministarstvo.

MOSTAR – Projektiranje i financiranje poddionice Mostar – Počitelj na koridoru Vc potpuno je neizvjesno i vremenski neodređeno pa će to, sasvim izvjesno, biti zadnji dio ove autoceste koji će se graditi, objavio je Večernji list.

pocitelj_koridor_5cDa se 47 kilometara duga poddionica koja bi najveći hercegovački grad trebala spojiti s južnim krakom koridora Vc, a samim tim i jadranskom obalom, neće skoro projektirati potvrdilo je i resorno državno ministarstvo.

Odgovarajući na pitanja parlamentaraca o aktivnostima koje se provode na pripremi izgradnje koridora sjeverno od Počitelja, iz Ministarstva prometa i veza, odnosno državne vlade, jasno je poručeno kako to pitanje „trenutačno nije aktualno“.

– Za poddionicu Mostar – Počitelj, dužine 47 km, sporan je položaj trase u širem području Blagaja i izrada neke nove studijske i projektne dokumentacije trenutno nije aktualna, poručuju iz ministarstva.

To što se i ne razmišlja o pokretanju izrade studijske i projektne dokumentacije znači da je početak izgradnje ove poddionice daleko barem nekoliko godina, tvrdi bosanskohercegovačko izdanje Večernjaka.

Bez tog dijela autoceste, navode dalje novine, teško da će veći značaj imati i dionica koja se uveliko gradi od Graničnog prijelaza Bijača do Zvirovića i dalje na sjever do Počitelja. Do sada je za južnu, prometno funkcionalnu dionicu autoceste na Koridoru Vc, Mostar sjever – Bijača (granica jug), dužine 68 kilometara, osigurano samo financiranje poddionice Počitelj – Bijača u dužini od 21 kilometra što je manje od trećine ukupne dionice.

Poznato je da se trenutačno gradi najjužniji dio ove dionice od granice do Zvirovića u dužini 10 kilometara, a financiranje je osigurano zahvaljujući kreditnim sredstvima Europske banke – EBRD-a.

Granični prijelaz i poddionica od granice do Zvirića duga tri kilometra je već završena. Što se tiče poddionice od Zvirovića od Počitelja, koja je duga 11 kilometara, sredstva za njeno financiranje također su osigurana iz kredita EIB-a, a priprema se izrada glavnog projekta.

Imajući u vidu sve ovo, kao i aktivnosti koje se provode na izgradnji sjevernog dijela autoceste, jasno je da prostor od Mostara do Počitelja ostaje „crna rupa“ koridora Vc. Zbog političkih igara oko Blagaja Mostarci će se načekati prije nego krenu autocestom do Jadrana. U svakom slučaju, ovakva izolacija šteti Hercegovini i gospodarstvu, navodi Večernji list.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

Misa i paljenje svijeća uoči drugostupanjske presude hrvatskim uznicima

Objavljeno

na

Objavio

Povodom drugostupanjske presude hrvatskim uznicima u Haagu, među kojima su dva Brotnjaka Bruno Stojić i Valentin Ćorić, pozivaju se svi Brotnjaci da se u tišini i zajedničkoj molitvi zahvale i prisjete se žrtve koju su podnijeli, piše Brotnjo.info.

U utorak 28. studenoga 2017. u 17:30 sati molit ćemo krunicu u crkvi Krista Kralja u Čitluku, potom u 18 sati slijedi sv.  Misa, a nakon mise zajednička procesija od crkve Krista Kralja u Čitluku do Spomen Križa gdje ćemo se pomoliti i upaliti svijeće za sve poginule u Domovinskom ratu.

Sve Vas pozivamo da u duhu zajedništva i na dostojanstven način pokažemo da smo uz njih i da molimo za oslobađajuću presudu, da istina o Herceg Bosni pobijedi! – poručuju organizatori.

Kako je general Praljak razbio laž o “opsadi Mostara”

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Kako je general Praljak razbio laž o “opsadi Mostara”

Objavljeno

na

Objavio

U ovom videu general Praljak je razbio jednu laž i to je vrlo važno. Taj mit je ona čuvena laž o “opsadi Mostara” koju smo i nedavno čuli u Mostaru od notornog Mesića, kao i na ovom suđenju od isto tako notornog Manolića, odnosno tezi da je HVO držao Mostar u potpunom okruženju.

Svjedok je efendija Seid Smajkić, inače duhovnik 4. muslimanske brigade “Muderis” jedne izrazito radikalne mudžahedinske džihadističke fundamenatlističke postrojbe sa sjedištem u Konjicu, koja je poznata po svojim zlodjelima i zločinima prema Hrvatima. 

General Praljak je služeći se fotografijama skinutim s aplikacije Google Earth vrlo umješno uspio dokazati da je ta priča o opsadi odnosno potpunom okruženju Mostara jedna najobičnija laž i to je morao potvrditi i sam Smajkić. 

I onda, ta laž je pobijena i ovdje, ta laž je pobijena i kad je general Praljak o tome ispitivao kontroverznog novinara BBC-a Jeremy Bowena, i onda je većina u vijeću (Prandler i Treschell) ipak odluči uvrstiti tu laž u presudu, naravno, uz suprotno mišljenje najboljeg suca na haškom sudu, časnog suca Jean Claude Antonettia.

Evo ovdje za one koji ne znaju, nek malo vide tu 4. muslimansku brigadu “Muderis” kako to izgleda i na što to sliči. ISIL, Al-qaida, Al-shabab, Hamas i ovo, nema nikakve suštinske razlike. Militantni islamistički fundamentalistički teroristi. Hrvati i HVO samo su se branili od ovakvih, nikakvog tu UZP-a nema.

Šestorka Herceg-Bosna/Kamenjar

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari