Connect with us

Herceg Bosna

Koridor Vc: Neizvjesna dionica Mostar – Počitelj

Objavljeno

-

Da se 47 kilometara duga poddionica koja bi najveći hercegovački grad trebala spojiti s južnim krakom koridora Vc, a samim tim i jadranskom obalom, neće skoro projektirati potvrdilo je i resorno državno ministarstvo.

MOSTAR – Projektiranje i financiranje poddionice Mostar – Počitelj na koridoru Vc potpuno je neizvjesno i vremenski neodređeno pa će to, sasvim izvjesno, biti zadnji dio ove autoceste koji će se graditi, objavio je Večernji list.

pocitelj_koridor_5cDa se 47 kilometara duga poddionica koja bi najveći hercegovački grad trebala spojiti s južnim krakom koridora Vc, a samim tim i jadranskom obalom, neće skoro projektirati potvrdilo je i resorno državno ministarstvo.

Odgovarajući na pitanja parlamentaraca o aktivnostima koje se provode na pripremi izgradnje koridora sjeverno od Počitelja, iz Ministarstva prometa i veza, odnosno državne vlade, jasno je poručeno kako to pitanje „trenutačno nije aktualno“.

– Za poddionicu Mostar – Počitelj, dužine 47 km, sporan je položaj trase u širem području Blagaja i izrada neke nove studijske i projektne dokumentacije trenutno nije aktualna, poručuju iz ministarstva.

To što se i ne razmišlja o pokretanju izrade studijske i projektne dokumentacije znači da je početak izgradnje ove poddionice daleko barem nekoliko godina, tvrdi bosanskohercegovačko izdanje Večernjaka.

Bez tog dijela autoceste, navode dalje novine, teško da će veći značaj imati i dionica koja se uveliko gradi od Graničnog prijelaza Bijača do Zvirovića i dalje na sjever do Počitelja. Do sada je za južnu, prometno funkcionalnu dionicu autoceste na Koridoru Vc, Mostar sjever – Bijača (granica jug), dužine 68 kilometara, osigurano samo financiranje poddionice Počitelj – Bijača u dužini od 21 kilometra što je manje od trećine ukupne dionice.

Poznato je da se trenutačno gradi najjužniji dio ove dionice od granice do Zvirovića u dužini 10 kilometara, a financiranje je osigurano zahvaljujući kreditnim sredstvima Europske banke – EBRD-a.

Granični prijelaz i poddionica od granice do Zvirića duga tri kilometra je već završena. Što se tiče poddionice od Zvirovića od Počitelja, koja je duga 11 kilometara, sredstva za njeno financiranje također su osigurana iz kredita EIB-a, a priprema se izrada glavnog projekta.

Imajući u vidu sve ovo, kao i aktivnosti koje se provode na izgradnji sjevernog dijela autoceste, jasno je da prostor od Mostara do Počitelja ostaje „crna rupa“ koridora Vc. Zbog političkih igara oko Blagaja Mostarci će se načekati prije nego krenu autocestom do Jadrana. U svakom slučaju, ovakva izolacija šteti Hercegovini i gospodarstvu, navodi Večernji list.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari