Connect with us

Religija i Vjera

Koristim li sve milosti koje mi je Bog dao, ili ih čuvam ‘pod ključem’?

Objavljeno

-

Isus ne traži da čuvamo njegovu milost „u sefu“, pod ključem, već želi da je koristimo za dobro drugih – rekao je papa Franjo u svom nedjeljnom nagovoru, osvrćući se na Isusovu prispodobu o talentima

Evanđeoski odlomak o talentima – podsjetio je Papa – govori o slugama kojima je gospodar povjerio talente; novac velike vrijednosti. Prvome je povjerio pet, drugome dva, a trećemu jedan. Dok je gospodar odsutan, sluge trebaju umnožiti talente – što prva dva i čine. No treći, jer se pobojao da će sve izgubiti, zakopao je svoj talent i gospodaru vratio samo ono što mu je bio dao; zbog čega biva ukoren i kažnjen.

Gospodar je Isus, sluge smo mi, a talenti – naslijeđe koje nam Gospodin povjerava: njegova riječ, euharistija, vjera u Oca nebeskog, u njegovo praštanje, objasnio je Sveti Otac. Rupa koju je iskopao „sluga zli i lijeni“ označava strah od rizika koji sprječava kreativnost i plodnost u ljubavi, a Isus ne traži da čuvamo njegovu milost u sefu, već da ju koristimo na dobro drugih. Kao da nam kaže: „Evo ti moje milosrđe, moja nježnost, moj oprost: uzmi ih i obilno ih koristi“. A što mi činimo s njima? Koga smo „zarazili“ s našom vjerom? Koliko smo osoba ohrabrili s našom nadom? Koliko smo ljubavi podijelili s našim bližnjima? – upitao je Papa.

Bilo koje okruženje može postati mjesto za umnažanje talenata – istaknuo je nadalje. Nema situacije ili mjesta koje isključuje kršćansku prisutnost i svjedočanstvo. Prispodoba o talentima nas uči da ne skrivamo našu vjeru i pripadnost Kristu; da ne zakopamo evanđeosku riječ, već da bude poput sile koja stvara krizu, pročišćava, obnavlja. Isto i s oprostom kojeg nam Gospodin daje u sakramentu pomirenja: nemojmo ga držati zatvorenog u sebi samima, već mu dopustimo da očituje svoju snagu, da sruši zidove koje je podigao naš egoizam, koji omogućuje prvi korak pri zatvorenim odnosima; ponovno započeti dijalog tamo gdje više nema komunikacije.

Sveti je Otac preporučio svima da uzmu današnji odlomak Evanđelja te ga kod kuće pročitaju, nad njim razmišljaju: kako ja koristim sve ono što mi je Bog dao, što radim da u drugima rastu? Ili ih samo čuvam u sefu? Papa je nadalje ustvrdio kako nam Gospodin ne daje svima isto i na isti način, već nas osobno poznaje i povjerava nam ono što je ispravno za nas, ali nam svima daje svoje isto ogromno povjerenje. Nemojmo ga razočarati! – potaknuo je. Na povjerenje odgovorimo povjerenjem. U tom pogledu najbolji uzor nam je Blažena Djevica Marija.

Poslije molitve Angelusa, Papa je istaknuo kako su ovih dana u Rimu i u brojnim drugim europskim gradovima –– velike napetosti –– između građana i useljenika. Pozvao je sve na dijalog i mirno rješavanje napetosti susretom i razgovorom. Važno je ne pasti u iskušenje sukoba, već osuditi svako nasilje te razgovarati, slušati, zajedno planirati te tako nadići predrasude i izgraditi siguran, miran i uključiv zajednički suživot.

Papa je također podsjetio na današnje obilježavanje Svjetskoga dana žrtava prometnih nesreća. Na kraju je pozdravio okupljene hodočasnike, podsjetio da pročitaju današnji odlomak Evanđelja i mole nad njim te ih sve otpustio na svoj uobičajeni način.

RV 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari