Pratite nas

Religija i Vjera

Koristim li sve milosti koje mi je Bog dao, ili ih čuvam ‘pod ključem’?

Objavljeno

na

Isus ne traži da čuvamo njegovu milost „u sefu“, pod ključem, već želi da je koristimo za dobro drugih – rekao je papa Franjo u svom nedjeljnom nagovoru, osvrćući se na Isusovu prispodobu o talentima

Evanđeoski odlomak o talentima – podsjetio je Papa – govori o slugama kojima je gospodar povjerio talente; novac velike vrijednosti. Prvome je povjerio pet, drugome dva, a trećemu jedan. Dok je gospodar odsutan, sluge trebaju umnožiti talente – što prva dva i čine. No treći, jer se pobojao da će sve izgubiti, zakopao je svoj talent i gospodaru vratio samo ono što mu je bio dao; zbog čega biva ukoren i kažnjen.

Gospodar je Isus, sluge smo mi, a talenti – naslijeđe koje nam Gospodin povjerava: njegova riječ, euharistija, vjera u Oca nebeskog, u njegovo praštanje, objasnio je Sveti Otac. Rupa koju je iskopao „sluga zli i lijeni“ označava strah od rizika koji sprječava kreativnost i plodnost u ljubavi, a Isus ne traži da čuvamo njegovu milost u sefu, već da ju koristimo na dobro drugih. Kao da nam kaže: „Evo ti moje milosrđe, moja nježnost, moj oprost: uzmi ih i obilno ih koristi“. A što mi činimo s njima? Koga smo „zarazili“ s našom vjerom? Koliko smo osoba ohrabrili s našom nadom? Koliko smo ljubavi podijelili s našim bližnjima? – upitao je Papa.

Bilo koje okruženje može postati mjesto za umnažanje talenata – istaknuo je nadalje. Nema situacije ili mjesta koje isključuje kršćansku prisutnost i svjedočanstvo. Prispodoba o talentima nas uči da ne skrivamo našu vjeru i pripadnost Kristu; da ne zakopamo evanđeosku riječ, već da bude poput sile koja stvara krizu, pročišćava, obnavlja. Isto i s oprostom kojeg nam Gospodin daje u sakramentu pomirenja: nemojmo ga držati zatvorenog u sebi samima, već mu dopustimo da očituje svoju snagu, da sruši zidove koje je podigao naš egoizam, koji omogućuje prvi korak pri zatvorenim odnosima; ponovno započeti dijalog tamo gdje više nema komunikacije.

Sveti je Otac preporučio svima da uzmu današnji odlomak Evanđelja te ga kod kuće pročitaju, nad njim razmišljaju: kako ja koristim sve ono što mi je Bog dao, što radim da u drugima rastu? Ili ih samo čuvam u sefu? Papa je nadalje ustvrdio kako nam Gospodin ne daje svima isto i na isti način, već nas osobno poznaje i povjerava nam ono što je ispravno za nas, ali nam svima daje svoje isto ogromno povjerenje. Nemojmo ga razočarati! – potaknuo je. Na povjerenje odgovorimo povjerenjem. U tom pogledu najbolji uzor nam je Blažena Djevica Marija.

Poslije molitve Angelusa, Papa je istaknuo kako su ovih dana u Rimu i u brojnim drugim europskim gradovima –– velike napetosti –– između građana i useljenika. Pozvao je sve na dijalog i mirno rješavanje napetosti susretom i razgovorom. Važno je ne pasti u iskušenje sukoba, već osuditi svako nasilje te razgovarati, slušati, zajedno planirati te tako nadići predrasude i izgraditi siguran, miran i uključiv zajednički suživot.

Papa je također podsjetio na današnje obilježavanje Svjetskoga dana žrtava prometnih nesreća. Na kraju je pozdravio okupljene hodočasnike, podsjetio da pročitaju današnji odlomak Evanđelja i mole nad njim te ih sve otpustio na svoj uobičajeni način.

RV 

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

GOSPODINE NISAM DOSTOJAN

Objavljeno

na

Objavio

Još davno dok sam dijete bio
a svećenik bi misu govorio,
jednu rečenicu upamti lako,
vjerujte mi i danas je tako!

‘Gospodine nisam dostojan
da uđeš pod krov moj,
nego samo reci riječ
i ozdravit će sluga moj’ !

Ja sam rimski stotnik
i vladam snagom mača,
ali Tvoja riječ od smrti je jača,
tvoja riječ, riječ je živog Boga
dođi i ozdravi slugu moga.

Nisam ja dostojan ni pred tebe stati
ali Gospode moja duša pati
u njoj nema radosti ni smijeha,
puna je očaja i teškog grijeha.

Ozdravit ću i ja pored sluge svoga,
duša moja upoznat će Boga,
sići će na mene milost sa visina,
srce će moje upoznat Božjeg Sina.

Jer znam da si Sin živog Boga
a Otac će uslišat molbu Sina svoga,
Gospode milostiv mi budi,
oprosti i milosrdno sudi.

Zastade Sin živog Boga
i ispuni stotnikovu želju,
jer tolike vjere vidio nije
u čitavom Izraelu!

Od tad prođe dvi tisuće ljeta,
po cijelom svijetu se slavi Misa Sveta
na svakoj Misi ponavlja se slika
i riječi rimskog stotnika:

‘Domine ,non sum dignus’

Velimir Velo Raspudić / Kamenjar.com

Hercegovina! Zemlja sunca, kamena i vina

Uzeše mi anđela čuvara, pa ja nemam koga zvati tata

facebook komentari

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Druga nedjelja došašća – Pripravite put Gospodinu

Objavljeno

na

Objavio

U današnjem prvom čitanju čujemo kako prorok Izaija govori: Glas viče: Pripravite put Gospodinu u pustinji. To proroštvo danas evanđelist Marko primjenjuje na Ivana Krstitelja (Mk 1,1-8). On je taj glas koji viče iz pustinje.

Taj nam proročki glas danas govori: Pripravite put Gospodinu u pustinji. Svaka dolina neka se povisi, svaka gora i brežuljak neka se spusti; što je krivudavo, neka se izravna, što je hrapavo, neka se izgladi! Za onoga koji želi čuti i prihvatiti – savršeno jasno i ostvarivo. Valja nam pripraviti put Gospodinu u našemu srcu. Iz njega sve proizlazi. U njemu su udoline. To su one manjkavosti, to su naši propusti. To je naša lijenost, naša nezainteresiranost. Valja nam te praznine ispuniti svojim zauzimanjem, svojim čestitim radom, svojim dobrim djelima, naravno, započevši od svojih najbližih. Ima u našem srcu i brežuljaka. To su naše mane, naše zle sklonosti, naša oholost, srdžba, naši grijesi protiv bilo koje zapovijedi. Treba ih, uz pomoć Božje milosti, ukloniti. Tu su i krivine i hrapavosti. To označava one loše strane našega značaja. Možda smo skloni lijenosti, ogovaranju, oholosti, zavisti. Oznake našega karaktera treba usmjeriti prema dobru, a ne prema zlu. Tako ćemo pripraviti put Gospodinu, da njegov dolazak za nas ne bude uzaludan.

Ivan je bio silan prorok. Veli današnje evanđelje: Grnula k njemu sva judejska zemlja i svi Jeruzalemci. Pa ipak, veli Ivan: Nakon mene dolazi jači od mene (…) Ja vas krstih vodom, a on će vas krstiti Duhom Svetim. Ta se Ivanova riječ ostvarila među nama i sada se ostvaruje. Među nama je Isus, Sin Božji. Otkupljeni smo njegovom smrću i uskrsnućem, kršteni njegovim krštenjem, posvećeni i posvećivani njegovim Duhom u sakramentima u svetom bogoslužju.

To je snaga koja je u Crkvi, koja je u nama. Valja nam samo za njim posegnuti. Valja nam povjerovati Kristu i njegovu evanđelju, valja nam se odreći grijeha tražeći Boga u Crkvi, u njegovoj riječi, u njegovim sakramentima u svakodnevnom životu.

Dao Gospodin da njegova riječ za nas ne bude uzaludna, nego da u našem srcu nađe plodno tlo, na spasenje nama i onima koji su s nama.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari