Connect with us

Kolumne

Korona party u Hrvata

Objavljeno

on

Ako želimo “korona party”, imat ćemo ga! – Alemka Markotić, 21.03.2020.

Proročanske riječi gospođe Alemke Markotić su se obistinile i sad smo tu gdje jesmo sa svim posljedicama neodgovornosti i nepoštivanja propisanih mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Tog dalekog 21.03.2020., riječi znalca, tj. prof.dr. sc, dr.med. poštovane Alemke Markotić, malo tko je od nas shvatio ozbiljno i to je cijena koju danas plaćamo kao zalog naše naknadne pameti. Tko ju tada nije ozbiljno shvatio, došlo je vrijeme, iako za mnoge prekasno, da se osvijestimo i direktno ili indirektno ne ubijamo svoje bližnje, prijatelje, rodbinu, očeve i majke, bake i djedove kao i sve rizične skupine naših žitelja.

Nitko od nas nije najpametniji, ali nas to ne bi trebalo obeshrabriti u nastojanju suzbijanja ove pošasti kodnog imena COVID-19.

Svakodnevna izvješća o broju novozaraženih, broju preminulih, hospitaliziranih, broju osoba na respiratorima, već nam je trebalo doći do naših “malenih sivih stanica” da sve ovisi samo i isključivo o nama samima kao i o našem (ne)odgovornom ponašanju na svakom mjestu gdje jesmo, obitavamo ili mjesta u koje zalazimo, s kim se susrećemo, ….. te da ta tužna izvješća možemo spriječiti, ali samo mi svojim ponašanjem.

Svjestan činjenice da postoje i postojat će osobe koji još ne priznaju COVID-19, još svjesniji sam činjenice da u Republici Hrvatskoj postoji i velika “tiha većina” koji se držimo svih propisanih mjera Stožera kao i da sam uvjerenja da će ipak razum nadvladati manjinu u obliku kojekakvih, neovisno kojim ih imenom nazvali, bezobzirnih, bezobraznih, bioterorista, ….

Dugo nisam javno pisao nikakve analize iz opravdanih razloga, ali ovu kratku analizu – komentar sam morao objaviti u nadi da će porazne brojke doprijeti i do ponekog “nevjernika” u ovu pošast koja nas “zavija u crno”.

Brojeve koje svakodnevno pratim, uspoređujem, obrađujem, …ne donose nam ništa dobroga, naprotiv i vrijeme je da cijela domoljubna Hrvatska kaže: STANIMO NA LOPTU!

Ovaj put ne ulazim u dugu analitiku već samo prezentiram brojeve koji će mnoge neugodno iznenaditi, a brojevi kažu ovako:

31.12.2020., (objava Stožera – 01.01.2021. ), ukupan broj preminulih na kraju kalendarske 2020. godine Republika Hrvatska zabilježit će cca 4 496, ( +/- 5 % ) žrtava COVID-19 pošasti!.

Na žalost, ovo ne kaže moja malenkost već brojevi i metodologija obrade podataka kao i usporedba država čijim brojevima možemo vjerovati (Izrael, Belgija, Švicarska, Slovačka, Poljska, Češka, …) po istoj metodologiji uzevši u obzir i broj žitelja pojedinih država, navike stanovništva, prosvjede, ….

Metodologija obrade podataka je relativno jednostavna i najviše podsjeća na blago modificiranu Gaussovu krivulju na način da je lijeva strana krivulje nešto kraća od desne strane u kojoj bi trebalo doći do silazne putanje. U prijevodu, za lakši izračun, lijeva strana “uspona” iznosi cca 40 % do vrhunca krivulje, a desna (silazna) putanja je cca 60%.

Po istom načinu obrade podataka sam “u nijansu” “pogodio” još u travnju i svibnju kako će se kretati korona pošast u prvom dijelu “maratona” za lipanj.

Dnevni prosjek preminulih osoba u Republici Hrvatskoj u prosincu 2020., iznosit će cca 85 na dnevnoj razini što nas dovodi do: 31 x 85 = 2 635. Pribrojimo li dosadašnji  ukupan broj preminulih od 1 861 + 2 635 = 4 496!

Na žalost, ovo je samo jedan od “skromnijih” scenarija i toliko bih želio da griješim, iako neki matematičari i znanstvenici predviđaju cca 3 000 preminulih u 2020., a s čijim brojevima se nikako ne mogu složiti koliko god se trudio i želio da su u pravu.

Hrvatice i Hrvati, demantirajte me!

Demantirajte me svojim odgovornim ponašanjem!

Demantirajte me poštivanjem svih propisanih mjera Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske!

Demantirajte me DANAS jer već SUTRA će biti kasno!

Milivoj Lokas

(Izvor:  MUP – Ravnateljstvo civilne zaštite, osobna obrada podataka. )

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari