Connect with us

Hrvatska

Korona virus uvukao se i u dom umirovljenika u Dubrovniku

Published

on

DuList

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 15 je novozaraženih osoba, od kojih 12 u domu u Pločama, dva kontakta obitelji njegovateljice u tom domu, kao i jedan korisnik doma u Dubrovniku, te je sad ukupan broj pozitivnih 85, izvijestio je u subotu Županijski stožer Civilne zaštite.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić rekao je kako je u Domu u Pločama novozaraženo 11 korisnika i vlasnica, a čeka se još rezultat za jednog korisnika i četiri djelatnika. Svi su još noćas evakuirani u dubrovačku bolnicu i studentski dom.

„Nepokretni korisnik Doma u Dubrovniku je smješten u bolnici, a bio je u sobi s još jednom osobom, koja je dobrog općeg stanja. Još jedna korisnica imala je temperaturu i prevezena je u bolnicu. Svi koji su bili u kontaktu s dokazano pozitivnim testirani su i u samoizolaciji. Svi djelatnici doma nemaju simptoma, a 88 korisnika također zasad nemaju simptome”, rekao je Lakić.

Dodao je kako u dubrovačkom Domu prijenosnik može biti djelatnik doma, liječnik ili netko treći iz hitnih službi.

“Testiramo danas sve u kontaktu s nepokretnim oboljelim. Osobu koja je s njim u sobi te 16 ili 17 djelatnika koji su s njim bili u kontaktu. Ako bude potrebe, testirat ćemo dalje. Ne možemo znati tko nosi ili ne nosi zaštitnu opremu”, rekao je Lakić.

Načelnik Županijskog stožera Joško Cebalo rekao je kako je od početka testiranja na analizu poslano 702 uzorka, a čekaju se rezultati za njih 48. Potvrdio je da su korisnici noćas prevezeni u dubrovačku bolnicu i studentski dom.

“Pred nama su teški dani”, zaključio je Cebalo.

Ravnatelj dubrovačke bolnice dr. Marijo Bekić naveo je kako je hospitalizirano 31 pozitivnih. Šesnaest ih je na Odjelu za infektologiju, tri na odjelu za intenzivno liječenje i nisu intubirani, ali su na respiratoru i stabilnog su općeg stanja, a 12 u izdvojenom objektu dubrovačkog studentskog doma.

“Zasad je situacija pod nadzorom. Na ovo smo se spremali i očekivali”, rekao je Bekić i dodao kako se krenulo u nabavu aparata za testiranje između ostalog i koronavirusa s 500 testova, vrijednog oko 650 tisuća kuna bez PDV-a, a što će financirati Zaklada Blaga djela.

“Moći ćemo ga koristiti tek oko kraja svibnja”, dodao je.

U samoizolaciji je pet bolničkih liječnika i deset medicinskih sestara, uz jednog nezdravstvenog djelatnika. Od ranije su pozitivni jedan liječnik i medicinska sestra. U karanteni u dubrovačkom studentskom domu su dvije osobe. U ovom trenutku 382 osobe su u samoizolaciji, a ostali smo na 18 kršenja.

Načelnik dubrovačko-neretvanske Policijske uprave Ivan Pavličević rekao je kako se tijekom vikenda pojačano kontroliraju i zaraženi i svi u samoizolaciji te dodao kako je zabilježen i prvi slučaj krivotvorenja starijeg izdanja propusnice, javlja Hina.

Na facebooku se oglasio gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković:

Poštovani sugrađani,

Na žalost dogodilo se ono što smo pod svaku cijenu željeli izbjeći. Korona virus uvukao se i u naš dom umirovljenika. Danas možemo postavljati tisuću pitanja zašto i kako se to dogodilo – odgovora će vrlo vjerojatno biti jednak broj.
No, ono što govorimo od početka jest kako je svatko od nas potencijalni nositelj virusa. Mnogi će ga prehodati i neće ni znati da su nositelji, ali istovremeno ako imaju kontakte s drugima te se ne pridržavaju socijalne distance mogu zaraziti na desetke naših sugrađana.

Upravo zato moramo biti odlučni kako nam se unatoč svemu što smo do danas uspjeli postići sada ne bi dogodio talijanski scenarij.

Vodeći se time donio sam odluku kako se placa u Gružu za sada još neće otvoriti dok se ne stabilizira epidemiološka situacija, unatoč tome što su ispunjeni svi uvjeti sukladno uputama Nacionalnog stožera.

Svi se možemo i moramo strpjeti. Cilj nam je pobijediti ovaj virus. Ovo nije vrijeme donošenja populističkih poteza. Ovo je vrijeme odgovornog ponašanja na dobrobit sviju nas, a poglavito onih najugroženijih.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari