Pratite nas

Iz Svijeta

Koronavirus mijenja pravila odlučivanja u EU-u

Objavljeno

na

Otežana mogućnost putovanja i strah od zaraze koronavirusom dovode u pitanje rad europskih institucija, koje fizičku nazočnost na sastancima nastoje nadomjestiti videokonferencijama, što opet traži privremeno odstupanje od utvrđenih pravila.

Ovaj tjedan odgođen je redoviti sastanak Vijeća za ekonomske poslove (Ecofin), koji se trebao održati u utorak.

Sastanci Vijeća za opće poslove i Vijeća za vanjske poslove koji su na rasporedu sljedeći tjedan također su otkazani i umjesto toga održat će se video-konferencija. Otkazan je i sastanak na vrhu koji se trebao održati u sljedeći četvrtak i petak i umjesto toga čelnici zemalja članica imat će videokonferenciju, ali samo na temu koronavirusa.

U srijedu redoviti tjedni sastanak Europska komisije prvi put u povijesti nije održan u dvorani za sastanke, nego su povjerenici ostali sjediti u svojim kabinetima i održali sjednicu putem video-veze.

Glavno tajništvo Vijeća EU-a pripremilo je prijedloge da se privremeno, na mjesec dana, derogiraju neke odredbe Poslovnika kako bi se osiguralo da Vijeće može donositi odluke s obzirom da je teško osigurati fizičku nazočnost ministara. Prijedlog treba prihvatiti Coreper, Odbor stalnih predstavnika koji čine veleposlanici država članica.

Prema poslovniku Vijeća, na sastanku mora biti fizički nazočno najmanje polovica ministara ili državnih tajnika, to jest osoba koje u ime svojih vlada mogu preuzimati obveze.

Sada se u situacijama kada nisu osigurani uvjeti za sastanak Vijeća, predlaže da se umjesto toga održi videokonferencija. Ali, videokonferencija se ne smatra sastankom Vijeća. Samo se na sastanku Vijeća mogu donositi odluke.

U slučaju kada nema sastanka Vijeća, a moraju se usvojiti formalne odluke, sada se predlaže da se to napravi kroz pisanu proceduru. Prema Poslovniku, akti Vijeća o hitnom pitanju mogu se donijeti pisanim glasovanjem kada Vijeće ili Coreper jednoglasno odluči koristiti taj postupak.

Zemljama članicama se uputi pitanje pristaju li na odlučivanje pisanom procedurom. Sve članice moraju konsenzusom odobriti pisani postupak i potom glasaju kako žele o predloženom tekstu. Postoji i pojednostavljeni pisani postupak, tzv. “prešutni postupak”. U tom slučaju, smatra se da je relevantni tekst usvojen ako do kraja razdoblja koje je utvrdilo predsjedništvo ne stigne negativan odgovor, to jest  odsutnost odgovora smatra se pristankom.

S obzirom na sadašnju situaciju gotovo je nemoguće ili vrlo teško osigurati kvorum kako to traži Poslovnik.

Stoga, glavno tajništvo Vijeća predlaže da se privremeno na mjesec dana, s mogućnošću da se opet produlji, derogira odredba o kvorumu tako da se u minimalni broj potreban za kvorum računaju i oni članovi Vijeća koji zbog izvanrednih okolnosti ne mogu fizički biti nazočni nego sudjeluju putem video-veze.

Prema tom prijedlogu, u sjedištu Vijeća u Bruxellesu, morao bi fizički biti nazočan samo predsjedatelj, u ovih šest mjeseci tu dužnost obnaša Hrvatska, predstavnik Glavnog tajništa Vijeća i povjerenik Komisije. Sve zemlje članice moraju biti zastupljene u dvorani za sastanke, pri čemu to mogu biti i veleposlanici, dok bi njihovi ministri ili državni tajnici sudjelovali putem video-veze.

Članovi Vijeća koji sudjeluje putem videokonferencija trebali bi poduzeti mjere kako bi se osiguralo poštovanje pravila o profesionalnoj tajni. U slučajevima kada se tehnološkim sredstvima ne može osigurati zaštita klasificiranih podataka EU-a u skladu sa sigurnosnim pravilima, o tim se pitanjima ne bi raspravljalo putem videokonferencije.

Glavno tajništvo predlaže da se sastanci Vijeća, koji se u travnju održavaju u Luxembourgu, sljedeći mjesec iznimno održe u Bruxellesu.

Prema Poslovniku Vijeća EU-a, svi sastanci se održavaju u Bruxellesu, osim u travnju, lipnju i listopadu, kada se održavaju u Luxembourgu.

I Europski parlament se priprema na glasovanje na daljinu. Vodstvo parlamenta odlučilo je sazvati izvanrednu plenarnu sjednicu za četvrtak, 26. ožujka kako bi mogli glasati o mjerama koje je Komisija predložila u vezi s koronavirusom.

Prvi put u povijesti na plenarnoj sjednici glasat će se na daljinu, putem elektroničke pošte.

Europski parlament je u četvrtak otkazao dvije predviđene mini-plenarne sjednice 1. i 2. travnja te 22. i 23. travnja. Četvorednevne plenarne sjednice koje bi se trebale održati u Strasbourgu u svibnju, lipnju i srpnju, pretvorene su dvodnevne, mini-plenarne sjednice u Bruxellesu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Viktor Orban najavio najveći ekonomski paket u povijesti zemlje

Objavljeno

na

Objavio

Mađarska se priprema najaviti otprilike 27 milijardi eura težak paket mjera kako bi pokrenula gospodarstvo pokleknulo uslijed izbijanja zaraze koronavirusom, rekao je visoki vladin dužnosnik u subotu.

Parlament, u kojem vladajuća stranka Fidesz drži snažnu većinu, osigurao je premijeru Viktoru Orbanu puno pravo vladavine dekretima u jeku borbe s koronavirusom, time ignorirajući upozorenja opozicije i pravnih skupina da se stavi vremenski okvir za te dodatne moći.

Orban, koji je već desetljeće na vlasti, najavio je najveći ekonomski paket u povijesti zemlje kako bi poništio ekonomske učinke pandemije, koja je već dovela do desetaka tisuća otkaza.

Očekuje se da će premijer mjere predstaviti u ponedjeljak, nakon što ih vlada odobri, rekao je na konferenciji za medije njegov šef kabineta Gergely Gulyas. Nacionalna banka Mađarske će najaviti korake nakon što se u utorak sastane njezino monetarno vijeće koje će donijeti odluku.

Gulyas kaže da će ukupni paket iznositi 18-22 posto mađarskog BDP-a, što je otprilike 27 milijardi eura. Nije bilo odmah jasno gdje će novac biti usmjeren, iako su neki koraci već poduzeti.

Vlada je donijela moratorij na sve otplate kredita korporacija i kućanstava ove godine, a središnja banka je predstavila niz koraka kako bankama osigurati likvidnost.

Također je stvoren poseban fond u iznosu od gotovo 2 milijarde eura kao ispomoć u borbi protiv koronavirusa.

Mađarska ekonomija prošle godine je ostvarila rast od 4.9 posto, no nekolicina analitičara za ovu godinu predviđa recesiju. (Hina)

Orban: Paket gospodarskih poticaja bit će odgovor na krizu i priprema za život nakon nje

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Popularnost i povjerenje Trumpu najviši u dosadašnjem mandatu

Objavljeno

na

Objavio

Gallup je prošli tjedan objavio kako je podrška javnosti američkom predsjedniku Donaldu Trumpu porasla s 44 na 49% i najviša je u njegovom dosadašnjem mandatu: jednako visoka je bila krajem siječnja kad se završavala farsa s njegovim opozivom u Kongresu, piše Jutarnji list

Gallup je dao i tumačenje: “Podrška predsjedniku raste kad se nacija nađe u pogibelji. Istovrsni je proces bio vidljiv u mandatu F. D. Roosevelta i Georgea W. Busha (sina). Ovaj potonji je nakon napada na SAD 11. rujna 2001. godine u anketama porastao za 35 posto”.

Što objašnjava sljedeće Gallupove zaključke: 60% ispitanika podržava Trumpovo upravljanje zemljom tijekom krize. Upravo toliko neopredijeljenih birača stoji uz predsjednika, ali posebno je važan sljedeći podatak da čak 27% demokrata podržava njegovo djelovanje u krizi.

Da bismo vidjeli razmjere pomaka na političkoj sceni vratimo se ukupnoj podršci: u mjesec dana Trumpu se okrenulo 8% neopredijeljenih, onih koji donose pobjedu na izborima (43%:35%) te 6% demokrata (13%:7%).

Svemu tome treba dodati i njegov potpis na odluci Kongresa da zbog epidemije pokrene najveći paket pomoći građanima i privredi u povijesti vrijedan 2000 milijardi dolara.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari