Pratite nas

Komentar

Koronom po koroni

Objavljeno

na

Uz svaki novi infektološki incident pandemijskog karaktera koji pogađa naš organizam, s malim vremenskim zaostatkom idu i glasine koje imaju isti zarazni učinak na naše mentalno zdravlje.

Od biblijskih vremena pa do danas harale su razne zarazne bolesti. Svakoj od njih pridavala su se razna značenja, uzroci i porijekla.

U doba digitalizacije neslućenim brzinama šire se raznorazne teorije urote kojima se ne zna izvor, nemaju nikakvih znanstvenih dokaza, ali se množe i jednakim pandemijskim mehanizmom pogađaju naš um. Ovisno o imunološkom stanju našeg mozga, mentalnoj higijeni kao prvim obrambenim zidom, mi postajemo zaraženi ili ne.

Lista korona-gluposti koje kruže internetom je poduža. Neke gluposti su jednostavno smiješne, neke su zastrašujuće. Internetska aktivistica Dane Ashile je svojim stotinama tisuća sljedbenika na Facebooku i You Tubeu “objasnila” kako je “pravi izvor” koronavirusa mreža 5G mobilne telefonije u kineskom gradu Wuhanu.

“Teorije zavjere u pravilu opisuju kako razne grupacije koje djeluju u tajnosti pokušavaju kontrolirati ili uništiti neku instituciju, državu ili čitav svijet”, kaže profesor Michael Butter sa Sveučilišta u Tübingenu.

Nikada do sada, pa ni sada, a niti će u buduće, znanost neće moći dostići brzinu mašte propagandnih službi koje svoju laž plasiraju kao istinu, kao i produkciju mašte ustravljena ili patološkog ljudskog mozga, sklonog mašti kroz teorije urote, a ne empiriji. Empirija je sediment znanja, a za znanje je potrebno vrijeme koliko god da se trudili prije ga dostići, kao i sada po pitanju COVID19.

Glasine i lažne vijesti se preko društvenih medija šire mnogo brže nego što znanost i ustanove kao protutežu mogu građanima staviti na raspolaganje pouzdane informacije. Digitalni svijet djeluje poput turbo punjača za lažne vijesti o bolestima.

COVID19 ili Korona pritom je jedan virus koji se može obuzdati samo ozbiljnom znanošću, širenjem higijene i medicinskom skrbi. I kod konzumacija informacija pomažu slične metode: obrazovanje, medijska kompetencija i mentalna higijena. Kod nekih možda pomaže i jedna ili dvije boce piva Corona. Jer poznato je koji utjecaj ima pivce na živce.

Kako bi Beroš, Markotić i Capak nastavili za sada uspješnu borbu protiv Korone, s druge strane treba pridružiti puno više kolega psihijatara, psihologa i stručnjaka u borbi za mentalno zdravlje i higijenu.

Trpimir Jurić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Milijan Brkić: Ostanimo mudri i odani ideji o boljoj Hrvatskoj, onakvoj kakvu svi želimo

Objavljeno

na

Objavio

Saborski zastupnik HDZ-a Milijan Brkić čestitao je danas svim hrvatskim državljanima Dan hrvatske državnosti putem svog Facebooka. Brkić je poručio Hrvatima neka ostanu “posvećeni, uporni, strpljivi, mudri i  odani ideji o boljoj Hrvatskoj, onakvoj kakvu svi želimo”.

Čestitku Milijana Brkića prenosimo u cijelosti:

“Danas obilježavamo jubilarnu 30. obljetnicu Dana državnosti Republike Hrvatske, povijesnog trenutka konstituiranja prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora.

Nakon života u uvjetima ograničenih sloboda, zbog strahovlade komunističkog režima, naš narod je konačno zakoračio u politički pluralizam. Nedugo zatim, hrvatski branitelji su ovu hrabru odluku branili od svih onih koji nisu voljeli i željeli slobodnu i neovisnu nam Hrvatsku!

Ujedinjeni hrvatski domoljubi, dragovoljci, branitelji i narod odlučili su pod cijenu svojih života braniti čast, dostojanstvo i pravo Hrvata na samoodređenje! Naša trajna obveza je prenositi ISTINU budućim generacijama i osvijestiti značaj svih bitnih događaja utkanih u temelje hrvatske državnosti, a koji su obilježili noviju hrvatsku povijest. To je naša dužnost i prema svim hrvatskim braniteljima koji su dali svoje živote kako bi mi danas živjeli u slobodnoj

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Kolinda Grabar Kitarović: Prvi državni blagdan napokon se ‘vratio kući’

Objavljeno

na

Objavio

Kolinda Grabar Kitarović je na svom Facebooku poručila kako se prvi državni blagdan “napokon vratio kući”.

Danas, kada se naš prvi državni blagdan napokon „vratio kući“, svim Hrvaticama i Hrvatima i hrvatskim državljankama i državljanima u Domovini, Bosni i Hercegovini i iseljeništvu, s velikom radošću i ponosom čestitam Dan hrvatske državnosti.

Proslavimo ga onako kako je želio naš prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman, izražavajući vrijednosti i težnje što ih je Hrvatski sabor stoljećima čuvao: državnost, želju za samostalnošću i slobodom.

To su vrijednosti koje smo čuvali i branili kroz povijest, a posebno u Domovinskom ratu, hrabrošću i vjerom, uz mnoge i velike žrtve. Ponosni na učinjeno, nastavimo u zajedništvu uređivati našu Hrvatsku onakvom u kakvoj zaslužuju živjeti naša djeca i unuci.

Govor. Dr. Franje Tuđmana – 30. Svibnja 1990.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari