Connect with us

Komentar

Koronom po koroni

Objavljeno

-

Uz svaki novi infektološki incident pandemijskog karaktera koji pogađa naš organizam, s malim vremenskim zaostatkom idu i glasine koje imaju isti zarazni učinak na naše mentalno zdravlje.

Od biblijskih vremena pa do danas harale su razne zarazne bolesti. Svakoj od njih pridavala su se razna značenja, uzroci i porijekla.

U doba digitalizacije neslućenim brzinama šire se raznorazne teorije urote kojima se ne zna izvor, nemaju nikakvih znanstvenih dokaza, ali se množe i jednakim pandemijskim mehanizmom pogađaju naš um. Ovisno o imunološkom stanju našeg mozga, mentalnoj higijeni kao prvim obrambenim zidom, mi postajemo zaraženi ili ne.

Lista korona-gluposti koje kruže internetom je poduža. Neke gluposti su jednostavno smiješne, neke su zastrašujuće. Internetska aktivistica Dane Ashile je svojim stotinama tisuća sljedbenika na Facebooku i You Tubeu “objasnila” kako je “pravi izvor” koronavirusa mreža 5G mobilne telefonije u kineskom gradu Wuhanu.

“Teorije zavjere u pravilu opisuju kako razne grupacije koje djeluju u tajnosti pokušavaju kontrolirati ili uništiti neku instituciju, državu ili čitav svijet”, kaže profesor Michael Butter sa Sveučilišta u Tübingenu.

Nikada do sada, pa ni sada, a niti će u buduće, znanost neće moći dostići brzinu mašte propagandnih službi koje svoju laž plasiraju kao istinu, kao i produkciju mašte ustravljena ili patološkog ljudskog mozga, sklonog mašti kroz teorije urote, a ne empiriji. Empirija je sediment znanja, a za znanje je potrebno vrijeme koliko god da se trudili prije ga dostići, kao i sada po pitanju COVID19.

Glasine i lažne vijesti se preko društvenih medija šire mnogo brže nego što znanost i ustanove kao protutežu mogu građanima staviti na raspolaganje pouzdane informacije. Digitalni svijet djeluje poput turbo punjača za lažne vijesti o bolestima.

COVID19 ili Korona pritom je jedan virus koji se može obuzdati samo ozbiljnom znanošću, širenjem higijene i medicinskom skrbi. I kod konzumacija informacija pomažu slične metode: obrazovanje, medijska kompetencija i mentalna higijena. Kod nekih možda pomaže i jedna ili dvije boce piva Corona. Jer poznato je koji utjecaj ima pivce na živce.

Kako bi Beroš, Markotić i Capak nastavili za sada uspješnu borbu protiv Korone, s druge strane treba pridružiti puno više kolega psihijatara, psihologa i stručnjaka u borbi za mentalno zdravlje i higijenu.

Trpimir Jurić

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari