Pratite nas

Komentar

Korupcija u vrhovima vlasti RH

Objavljeno

na

Riba smrdi od glave, a čisti se od repa – kaže narodna poslovica. Kako svako pravilo ima izuzetak, tako u sadašnjoj hrvatskoj delikatnoj političkoj situaciji, vladajuća ekipa kako se čini odlučila je deratizirati i Banske dvore, ali i zgradu Sabora, očistit je od činovničkih moljaca koji nagrizaju državni proračun. Konačno!? Želimo im mnogo uspjeha. U našoj “državi” koja  više sliči na zalagaonicu, gdje god tko može samo drpa i stavlja u svoj džep. A ti, rajo, tražiš kruha po kontejnerima ili ode nepovratno po svijetu trbuhom za kruhom. Sramota! Možda ti to i treba, kad se ti, rajo, ne znaš buniti, ne znaš prosvjedovati, ne znaš vlastodršcima pokazati svoje zube – nisi naučena da budeš buntovna kategorija.

Vlast, već dugo, kao da se ponaša po onom Puškinovom stihu “Stado treba strići i klati i baštinu mu vječnu dati – bič i s praporcima jaram.”

Nadam se da će ova otpočeta deratizacija punim intezitetom biti nastavljena i da će obuhvatiti i sva ministarstva, posebno brojne agencije, ali i lokalnu i županijsku  upravu, kao i diplomatska predstavništva u svijetu. Nadamo se da će za sobom povući brojne ostavke, nesposobnih i nepoštenih državnih djelatnika.

Već godinama pišem da je u Hrvatskoj kriminal iz podzemlja ušao u “nadzemlje” u sama tjela državne vlasti, u njene institucije, banke, posebno u javna poduzeća, ukratko da je zavladao u samom državnom vrhu, u državnoj upravi, u gospodarstvu i svuda, gdje god ima novca u državnom ili gradskim i općinskim proračunima. Pa čak se počeo pojavljivati i u vojsci i policiji.

Mi smo bolestan narod, nakon 888 godina uglavnom neslobode i vlasti stranaca nad hrvatskim narodom što smo stoljećima plaćali krvlju i životima,  umjesto da državu čuvamo kao zjenicu oka, mi je čerečimo kao što hijene čereče zeca kad ga uhvate.

Pravosuđe! Pravosuđe nam je rak rana našeg društva, jer ne funkcionira kako treba – nije efikasno, nije funkcionalno i ne postizava svrhu koja mu je data, a po mnogima je i korumptivno. Ono je postalo čak i selektivno, po ideološkom i drugim razdjelnicama, što je vrlo opasno.

DORH bi trebao biti spiritus movens cjelog pravosuđa, a posebno kaznenog procesuiranja, a čini se da je u tom lancu najslabija karika. Treba donijeti nove zakone u kaznenoj oblasti, korupciju vrlo oštro kažnjavati, a tamo gdje je netko pravomoćno presuđen za korupciju, zakonski mu oduzeti  svu imovinu koju je na bilo koji način stekao. (Primjer Hong Konga koji se na taj način riješio korupcije u cijelosti).

Kad se sruši veliki hrast, na njegovom mjestu niču mnogi mali hrastići. Kad je pao Sanader koji je postao najveći simbol koruptivnog ponašanja u samom vrhu vlasti, za sva vremena osramotio čestite Banske dvore, otišao je a iza njega nikli su brojni sanaderići i šegrti od koga su učili zanat kako krasti.

Kakvi smo to ljudi, da pljačkamo svoju vlastitu kuću i svoju tisućljetnu domovinu. Svoju svetinju nad svetinjama. Narodu je došlo do grla gađenje prema određenoj kategoriji političara i moralnom i ljudskom ološu koji se probio među  sami vrh političke vlasti, gotovo u svim strukturama vladanja.

Dobro je da je od Hrvatske uopće  išta ostalo.  Ostaje nam samo da zavapimo  – Eli, Eli, lama …!

Mile Prpa

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Krstičević: Hrvatska ne treba brinuti zbog radnih sporova MORH-a

Objavljeno

na

Objavio

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević poručio je u utorak da Hrvatska ne treba brinuti zbog toga što je MORH izgubio radni spor, pa jednom vojniku mora isplatiti više od 300.000 kuna, a prijeti mu još oko 4000 sličnih sporova.

Krstičević je na novinarsko pitanje o izgubljenom radnom sporu odgovorio kako “MORH ima radnih sporova koje gubi, ali ima i radnih sporova koje dobiva”. To o čemu govorimo je ostavština prošlih vremena, rekao je Krstičević nakon susreta s makedonskom kolegicom Radmilom Škerinskom-Jankovskom.

“Hrvatska se ne treba brinuti, mi upravo radimo sustavno na rješavanju svih tih problema, da nam se ove stvari ubuduće ne bi događale”, kazao je ministar obrane.

Podsjetio je da su iz njegova ministarstva uputili u proceduru izmjene Zakona o službi u oružanim snagama sa ciljem da se vojnicima vrate naknade za rad na terenu, za dežurstvo i za stražu”.

“Ta su materijalna prava bila oduzeta ljudima, a u mom mandatu vojnik je najvrjedniji dio sustava, ovo je godina vojnika, dočasnika i časnika, i upravo sada sustavno radimo da im se vrate ta materijalna prava”, istaknuo je Krstičević.

Prema nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Karlovcu u korist vojnika Tomislava M. iz Varaždina, MORH mora isplatiti 293.000 kuna, koje će s kamatama znatno nadmašiti brojku od 300.000 kuna, zbog neplaćanja prekovremenih, dežurstava i straža za razdoblje od 2003. do 2006. Uz to, MORH mora platiti i troškove postupka u iznosu od 55.000 kuna. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Pero Kovačević: Presuda Ratku Mladiću

Objavljeno

na

Objavio

U srijedu presuda Ratku Mladiću

Ratko MladićRaspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu će u srijedu (22. studenoga 2017.) izreći prvostupanjsku presudu Ratku Mladiću.

Podsjetimo se, Ratko Mladić je bio zapovjednik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) od 12. svibnja 1992. do najmanje 8. studenoga 1996. godine.

Tužiteljstvo u optužnici Ratka Mladića tereti u dvije točke za genocid; u pet točaka za zločine protiv čovječnosti; u četiri točke za kršenja zakona i običaja ratovanja.

Haaška optužnica protiv Mladića ne obuhvaća zločin u Škabrnji.
Zločini koji se navode u optužnici Mladiću uključuju, između ostalih:

• Ubijanje bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata, uključujući vodeće pripadnike tih grupa; npr. ubojstvo 144 osobe u Biljanima (općina Ključ), ubojstvo više od 200 zatočenika u KP domu Foča, ubojstvo oko 150 ljudi u logoru Keraterm, pored Prijedora, i ubojstvo najviše 140 zatvorenika u logoru Sušica, pored Vlasenice.

• Zatočenje tisuća bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata u zatočeničkim objektima u životnim uvjetima smišljenim tako da dovedu do njihovog fizičkog uništenja. Navedeni objekti uključuju logor Manjača (pored Banja Luke), logore Omarska, Keraterm i Trnopolje (pored Prijedora), KP dom u Foči i logor Batković, pored Bijeljine.

• Ubijanje više od 7,000 muškaraca i dječaka bosanskih Muslimana iz Srebrenice putem organiziranih i situacijskih pogubljenja, uključujući ubojstvo više od 1000 muškaraca u jednom velikom skladištu u selu Kravice i pogubljenje još 1000 muškaraca bosanskih Muslimana pored škole u Orahovcu.

• Bezobzirno razaranje privatne imovine i javnih dobara, uključujući spomenike kulture i sakralne objekte, kao što su brojne džamije širom zemlje.

• Djela ubojstava koja su bila dio cilja širenja terora među civilnim stanovništvom Sarajeva provođenjem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja, u periodu od 12. maja 1992. do novembra 1995. godine, uključuju granatiranje tržnice “Markale” 5. veljače 1994., kada je poginulo 66, a ranjeno više od 140 ljudi.

Tužiteljstvo je u završnoj riječi suđenja zatražilo da Ratko Mladić bude osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Pero Kovačević / HKV

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari