Pratite nas

BiH

Kosovo bojkotira sarajevski summit SEECP

Objavljeno

na

BiH završava jednogodišnje predsjedanje Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) summitom koji se u ponedjeljak i utorak održava u Sarajevu i na Jahorini, nakon čega bi vođenje ove inicijative trebalo preuzeti Kosovo, no uobičajena primopredaja dužnosti će izostati jer u glavni grad BiH neće stići nitko od kosovskih dužnosnika koji bojkotiraju summit nezadovoljni načinom na koji ih tretiraju bosanskohercegovačke vlasti.

“Način na koji se (u BiH) tretira državna delegacija Kosova je neprihvatljiv. Štoviše ovo stavlja sjenu na nedavno završeni summit u Poznanju u okviru Berlinskog procesa, zajedničke izjave i obaveze koje smo tamo napravili, kao i iskrene i konstruktivne angažmane koje Kosovo kao država čini u okviru Berlinskog procesa inicijative i regionalne organizacije”, napisao je u ponedjeljak šef kosovske diplomacije Behgjet Pacolli na svojoj službenoj Facebook stranici komentirajući još jednom razloge zbog kojega ni on niti kosovski predsjednik Hashim Thaci neće putovati u Sarajevo, javlja Hina.

U znak solidarnosti s Kosovom sudjelovanje na sarajevskom summitu u zadnji je trenutak otkazala i Albanija, iako je ranije najavljen dolazak predsjednika Ilira Mete.

Pacoli je svoje kritike usmjerio prije svega na sadašnjeg predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je najsnažniji protivnik priznanja Kosova kao neovisne države pa je BiH stoga, uz Srbiju, jedina u regiji koja i dalje ustrajava na takvoj politici.

Kosovo je dobilo poziv za sudjelovanje na summitu u Sarajevu kao i svih trinaest država-članica SEECP-a, no uz naznaku kako će ono biti titulirano fus-notom, odnosno naznakom da nema status kao i druge zemlje-sudionice.

Kosovski predsjednik Thaci takvo je tumačenje ocijenio neprihvatljivim, a odnos BiH prema njegovoj zemlji neprihvatljivim.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, također zagovornik politike nepriznavanja Kosova, kazao je kako je iznenađen odlukom Tirane i Prištine, jer je poziv Kosovu upućen sukladno postojećoj praksi odnosno tretiranju statusa Kosova.

“Mi smo zahtjev obradili i izdali vize za Pacollija i njegovu delegaciju. Što se u međuvremenu dogodilo doista ne znam, ali ovo je prvi put od kako sam ja sudionik ovakvih sastanaka u okviru SEECP-a i zapadnog Balkana da se jedan sastanak bojkotira i svjesno ne dolazi”, kazao je Crnadak za portal Klix dodajući kako je solidariziranje Albanije s Kosovom u ovom slučaju vjerojatno pokazatelj da te dvije zemlje doista kane voditi zajedničku vanjsku politiku, kako su to nedavno najavile.

Crnadak je zaključio kako je ovo ipak ozbiljan udarac procesu suradnje u jugoistočnoj Europi, pokrenutom još 1996. s ciljem bolje suradnje među zemljama sudionicama na očuvanju trajnog mira i stabilnosti, jačanja proeuropskih snaga u regiji i omogućavanja približavanje zemalja europskim i euroatlanstkim integracijama.

Od svih država-članica SEECP-a na sarajevskom će sastanku samo njih pet biti zastupljene na najvišoj razini. Uz članove Predsjedništva BiH kao domaćine, na sastanku će biti predsjednici Turske Recep Tayyip Erdogan, Slovenije Borut Pahor,  Crne Gore Milo Đukanović i Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski.

Srbiju će predstavljati predsjednica vlade Ana Brnabić, a Bugarsku premijer Bojko Borisov, dok će sve druge države uključujući Hrvatsku biti zastupljene na razini predstavnika ministarstava vanjskih poslova.

Summit počinje u ponedjeljak navečer radnom večerom, čiji su domaćini članovi Predsjedništva BiH, a završava u utorak plenarnom sjednicom koja će se održati na Jahorini i kada se očekuje usvajanje zajedničke izjave, javlja Hina.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Dodik: Komšić je u problemu, on nema legitimitet

Objavljeno

na

Objavio

N1

U intervjuu za Točku na tjedan član Predsjedništva BiH Milorad Dodik iznio je nove zanimljive stavove. Prvo ćemo uzeti izjavu oko suradnje sa Kolindom Grabar Kitarović i novim predsjednikom Zoranom Milanovićem.

-Značajan dio javnosti se slagao s izjavom Kolinde Grabar Kitarović da je BiH nestabilna zemlja, jdino ona nije prihvaćena kod političkog, bošnjačko – muslimanskog kruga jer je principijelno u ime Hrvatske branila hrvatski nacionalni interes što je sasvim legitimni politički cilj i u tom pogledu mogu reći da smo imali sasvim dobru suradnju. Novom sam predsjedniku čestitao, to je volja hrvatskog naroda i vjerujem da ćemo moći dobro surađivati po pitanju dobre suradnje BiH i Republike Srpske. Očekujem da će biti dobra suradnja, to je potrebno. Hrvatska ima specifičnu ulogu kao članica EU, kao i hrvatski narod ovdje koji ima određene političke probleme, koji muslimani preglasavaju, kojima je međunarodna zajednica izbila prava koja su imali Daytonskim sporazumom, smanjila njihove kompetencije vezano za način odlučivanja u Federacije. Pokušao se kroz neki princip izgradnje BiH kao građanske zemlje. Hrvatska može biti građanska zemlja jer je dominantno jednonacionalna, ali tražiti od Bosne i Hercegovine, to mogu samo politički avanturisti koji su došli ili misle da mogu satrati svu povijest naroda koji su tu živjeli, koji u pravilu bili suprostravljeni jedni drugima. Uvijek kada neki narod u BiH za neki događaj ima komemoraciju, drugi za isti događaj obilježavaju svečanost – rekao je Dodik.

Osvrnuo se i na činjenicu da je nedavno drugi bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić sam išao u Bruxelles.

-Predsjedništvo BiH je tijelo ako u njemu sjede tri, a ne jedan. Predsjedavajući je samo organizator sastanaka, no nema odluke ako nisu trojica, niti za iznošenje stava BiH. Komšić je u problemu, on nema legitimitet. To je legalno, no za BiH je ta vrsta legalnosti katastrofalna, ne samo za Hrvate kojima je podvaljen njihov član Predsjedništva u čijem kabinetu je od 15 ljudi dominantan broj Bošnjaka, eto koliko on štiti hrvatske nacionalne interese. Sam Komšić, kojem je zabranjeno pojavljivanje u svim općinama u kojima Hrvati imaju većinu, nije dobrodošao, izgubio je svaku vrstu legitmiteta. Komšić je sakrio poziv u Bruxelles od ostalih članova Predsjedništva i otišao sam. Komšić je sakrio i zahtjev predsjednika Europskog suda za imenovanje sudaca Ustavnog suda, gdje se mora konzultirati Predsjedništvo da bi se izvršilo imenovanje. On je učinio nešto nakaradno, obavijestio je predsjednika da će on objaviti konzultacije. Niz zloupotreba, problema vezanih za odnose sa Srbijom gdje se stalno pokušavaju napraviti problemi oko stvari koje ne postoje, s Hrvatskom oko gradnje Pelješkog mosta gdje političko Srajevo želi međunarodni spor, ja sam intervenirao i nisam to dozvolio jer je to nepotrebno jer treba imati u vidu da su značajna sredstva za mosta iz EU, dakle imali bi i s njima problem, a most grade Kinezi – rekao je Dodik.

Dodao je kako ima potporu HDZ-a BiH za promjenu Zakona o Ustavnom sudu.

-Da, mi s HDZ-om već godinama vodimo razgovore na temu da uvedemo neke normalnosti u BiH, dogovorili smo se i ranije da strani suci ne mogu biti dio Ustavnog suda jer se time urušava suverenitet BiH, jer ne nemoguće da stranac sjedi u Ustavnom sudu, toga nema nigdje na svijetu. Možda je bilo razumno tih prvih par godina poslije rata, ali sigurno nije sada kada apliciramo za status u EU. Jesmo, razgovarali smo s HDZ-om, s Draganom Čovićem – zaključio je Dodik za N1.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Od prvog ožujka olakšan pristup stranim radnicima njemačkom tržištu

Objavljeno

na

Objavio

stock photo

Od prvog ožujka na snazi će biti i novi zakon koji, prije svega, podrazumijeva izjednačavanje radne snage.

Njemačkoj je potrebna radna snaga i Vlada ubrzava proces doseljavanja stranih stručnjaka. Od prvog ožujka na snazi će biti i novi zakon koji, prije svega, podrazumijeva izjednačavanje radne snage, piše Bljesak.info

To bi značilo olakšan pristup stranim radnicima njemačkom tržištu. Hoće li tim potezom biti olakšan put bh. državljanima?, prenosi BHRT. Iako se polemiziralo da će od prvog ožujka svi državljani BiH moći spakirati kofere i otići u Njemačku, to neće ići lako. Sustav odlaska u Njemačku i dalje će ići preko konzulata.

”Tri su uvjeta koje je potrebno imati za Njemačku: Grancija da imate neko radno mjesto, drugi uvjet je odgovarajuća diploma jezika i treći uvjet je diploma srednje škole ili fakulteta”, govori odvjetnik Kasim Rašidović.

Dogovor koji Bosna i Hercegovina trenutno ima s Njemačkom jeste zapošljavanje osoba sa srednjom medicinskom školom. Od 2013. godine u Njemačku je otišlo oko 5.300 osoba sa završenom medicinskom školom.

”Ono što je još traženo na njemačkom tržištu rada to su još i doktori medicine, sve visokoobrazovane osobe koje rade u IT sektoru različiti inžinjeri elektrotehnike i slično. Ali ne radimo to jer nemamo dogovor”, objašnjava Boris Pupić ispred Agencija za rad i zapošljavanje BiH.

Masovni odlazak opravdavaju i sami građani. Preciznih podataka o odlasku radne snage iz BiH nema. No, podaci koje navodi BHRT, pokazuju da se preko 88 tisuća građana proteklih 20 godina odreklo bh. državljanstva. Polovina ovih građana sada su stanovnici Austrije i Njemačke.

”Da bi došli u fazu da budu primljeni u državljanstvo tamo gdje žive, rade i borave naši državljani Bosne i Hercegovine oni moraju u tim državama da provedu određeni vremenski period od 5 do 10 godina.

A iseljenički val će nas ošinuti za 5 do 10 godina i tada ćemo imati pojačano odricanje”, govori Milan Zjajić ispred Ministarstva civilnih poslova BiH.

A iseljenički val ponajviše osjete poslodavci.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari