Pratite nas

Iz Svijeta

Kosovo će zbog uhićenja Haradinaja preispitati odnos sa Srbijom

Objavljeno

na

Kosovski ministar vanjskih poslova Enver Hoxhaj rekao je u petak kako se njegova država već osvećivala susjednoj Srbiji, te da će to učiniti ponovno nakon što je njezin bivši premijer Ramush Haradinaj uhićen u Francuskoj zbog tjeralice koju je izdao Beograd.

Bivši kosovski premijer Ramush Haradinaj uhićen je u srijedu u zračnoj luci Basel-Mulhouse na istoku Francuske, na temelju međunarodnog uhidbenog naloga koji je izdala Srbija zbog ratnih zločina tijekom sukoba na Kosovu između 1998. i 1999.

Bivši zapovjednik kosovske gerile UCK, Haradinaj je u prosincu 2004. izabran za premijera Kosova.

Nakon 100 dana je dao ostavku kako bi odgovarao na optužbe za ratne zločine Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) koji ga je oslobodio 2008. nakon što mu je suđeno po 37 optužnica, te zatim ponovno oslobođen na prizivnom sudu 2012.

Haradinajovo uhićenje stvorilo je nove tenzije između Srbije i Kosova. Tisuće Haradinajevih pristaša okupilo se u petak ispred francuskog veleposlanstva u Prištini, noseći albanske i američke zastave, Albanci su u petak u zapadnom gradu Gjakovi prosvjedovali kamenujući autobus koji je prevozio srpske hodočasnike tijekom pravoslavnog Badnjaka.

Kosovo se odvojilo od Srbije 2008. Obje države žele se pridružiti Europskoj uniji, no Bruxelles smatra kako one moraju normalizirati svoje odnose prije no što njihove kandidature mogu napredovati. Kosovske oporbene stranke pozivaju na prekid pregovora kojima posreduje EU.

“Jučer smo poduzeli recipročne mjere prema Nikoliću i to ćemo činiti i u budućnosti”, rekao je Hoxhaj u Prištini. “Potrebna je revizija naših odnosa sa Srbijom, kao i revizija dijaloga”, dodao je kosovski ministar.

Hoxhaj je otkrio da je Srbija objavila više međunarodnih tjeralica za državljane Kosova, čime je ograničila njihova međunarodna putovanja.

Srbija ne priznaje Kosovo kao neovisnu državu, te uz pomoć svoje saveznice Rusije blokira ulazak Prištine u Ujedinjene narode i neke druge međunarodne institucije.

Haradinaj se u četvrtak pojavio na francuskom sudu, a u pritvoru će ostati dok Srbija ne podnese službeni zahtjev za izručenjem kojeg sud zatim mora razmotriti.

Srbija optužuje Haradinaja za ubojstva Srba tijekom sukoba na Kosovu koji se završio nakon što je NATO 11 tjedana bombardirao Srbiju, zbog čega je ona povukla svoje snage koje su ubile oko 10 tisuća albanskih stanovnika.

Foto: AFP/PIXSELL

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Donald Trump će biti prvi američki predsjednik na Hodu za život

Objavljeno

na

Objavio

Američki predsjednik Donald Trump sudjelovat će u petak u Washingtonu na Hodu za život i tako postati prvi američki predsjednik koji će se pridružiti tom godišnjem okupljanju protiv prava na pobačaj.

“Predsjednik Donald Trump bit će prvi predsjednik u povijesti koji će biti na Hodu za život”, objavila je u srijedu navečer Bijela kuća na Twitteru.

“Vidimo se u petak”, napisao je Trump.

Godine 2017. Mike Pence bio je prvi potpredsjednik koji je bio na tom skupu.

“Velika nam je čast među nama imati predsjednika Trumpa na 47. Hodu za život”, rekla je u priopćenju predsjednica tog pokreta Jeanne Mancini, ocijenivši sa zadovoljstvom da američki šef države i njegova administracija “redovito staju u obranu života”.

Ta se manifestacija organizira oko datuma presude Vrhovnog suda iz 1973. kojom je legaliziran prekid trudnoće u SAD-u.

Više američkih saveznih država usvojilo je vrlo restriktivne zakone o pobačaju i nadaju se da će ih pravna bitka dovesti do najvišeg suda u zemlji i da će tako imati prigodu srušiti povijesnu presudu iz 1973. (Hina)

Pusti me da živim

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Njemačka planira integraciju budućih useljenika i prije dolaska u Njemačku

Objavljeno

na

Objavio

Njemačka vlada planira s integracijom budućih useljenika započeti još i prije njihovog useljavanja u Njemačku, priopćeno je nakon sastanka kabineta Angele Merkel u srijedu.

“Mi već i prije useljavanja trebamo postaviti smjernice za integraciju nakon dolaska u Njemačku”, rekla je povjerenica savezne vlade za integraciju Annette Widmann-Mauz nakon sastanka vlade na kojoj je prihvaćen dio tzv. “Nacionalnog akcijskog plana integracije”.

Akcijski plan predviđa mjere za integraciju budućih useljenika koje bi započele u zemljama porijekla a koje se prije svega odnose na učenje njemačkog jezika te iscrpno informiranje o životu u Njemačkoj.

“Time između ostalog želimo spriječiti stvaranje pogrešnih očekivanja od života u Njemačkoj”, rekla je Widmann-Mauz.

Nacionalni akcijski plan integracije sadrži nekoliko tematskih cjelina od kojih Widmann-Mauz ističe “početnu integraciju i inkluziju”.

U projekt su osim vlade uključene i savezne zemlje te pripadnici civilnog društva, socijalnih organizacija te 75 udruga migranata.

Donošenja nacionalnog akcijskog plana integracije je dio priprema za uvođenje Zakona o useljavanju kvalificiranih radnika koji stupa na snagu 1. ožujka ove godine.

Ovaj zakon će po prvi puta nakon sedamdesetih godina omogućiti sustavno useljavanje stručnjaka i kvalificiranih radnika iz zemalja koje nisu članice Europske unije.

Njemačkom tržištu rada nedostaje preko milijuna radnika a samo u sektoru obrtništva je trenutno otvoreno 250.000 radnih mjesta.

Njemačka kancelarka je na tzv. samitu o zakonu o useljavanju stručnih radnika u prosincu naglasila kako je useljavanje potrebno kako bi se zadržalo blagostanje u Njemačkoj.

Stranka Alternativa za Njemačku (AfD) je već kritizirala namjere Angele Merkel da Njemačku pretvori u useljeničku zemlju i time pogorša sadašnje probleme.

“Ono od čega Njemačka veća sada pati a to je stvaranje paralelnih društava, dječji brakovi, kriminalni klanovi, ubojstva iz časti i nedopušteni uvjeti u školama, će se dodatno pogoršati”, priopćila je Baetrix von Storch, jedna od vodećih političarki AfD-a. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari