Pratite nas

Iz Svijeta

Kosovo će zbog uhićenja Haradinaja preispitati odnos sa Srbijom

Objavljeno

na

Kosovski ministar vanjskih poslova Enver Hoxhaj rekao je u petak kako se njegova država već osvećivala susjednoj Srbiji, te da će to učiniti ponovno nakon što je njezin bivši premijer Ramush Haradinaj uhićen u Francuskoj zbog tjeralice koju je izdao Beograd.

Bivši kosovski premijer Ramush Haradinaj uhićen je u srijedu u zračnoj luci Basel-Mulhouse na istoku Francuske, na temelju međunarodnog uhidbenog naloga koji je izdala Srbija zbog ratnih zločina tijekom sukoba na Kosovu između 1998. i 1999.

Bivši zapovjednik kosovske gerile UCK, Haradinaj je u prosincu 2004. izabran za premijera Kosova.

Nakon 100 dana je dao ostavku kako bi odgovarao na optužbe za ratne zločine Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) koji ga je oslobodio 2008. nakon što mu je suđeno po 37 optužnica, te zatim ponovno oslobođen na prizivnom sudu 2012.

Haradinajovo uhićenje stvorilo je nove tenzije između Srbije i Kosova. Tisuće Haradinajevih pristaša okupilo se u petak ispred francuskog veleposlanstva u Prištini, noseći albanske i američke zastave, Albanci su u petak u zapadnom gradu Gjakovi prosvjedovali kamenujući autobus koji je prevozio srpske hodočasnike tijekom pravoslavnog Badnjaka.

Kosovo se odvojilo od Srbije 2008. Obje države žele se pridružiti Europskoj uniji, no Bruxelles smatra kako one moraju normalizirati svoje odnose prije no što njihove kandidature mogu napredovati. Kosovske oporbene stranke pozivaju na prekid pregovora kojima posreduje EU.

“Jučer smo poduzeli recipročne mjere prema Nikoliću i to ćemo činiti i u budućnosti”, rekao je Hoxhaj u Prištini. “Potrebna je revizija naših odnosa sa Srbijom, kao i revizija dijaloga”, dodao je kosovski ministar.

Hoxhaj je otkrio da je Srbija objavila više međunarodnih tjeralica za državljane Kosova, čime je ograničila njihova međunarodna putovanja.

Srbija ne priznaje Kosovo kao neovisnu državu, te uz pomoć svoje saveznice Rusije blokira ulazak Prištine u Ujedinjene narode i neke druge međunarodne institucije.

Haradinaj se u četvrtak pojavio na francuskom sudu, a u pritvoru će ostati dok Srbija ne podnese službeni zahtjev za izručenjem kojeg sud zatim mora razmotriti.

Srbija optužuje Haradinaja za ubojstva Srba tijekom sukoba na Kosovu koji se završio nakon što je NATO 11 tjedana bombardirao Srbiju, zbog čega je ona povukla svoje snage koje su ubile oko 10 tisuća albanskih stanovnika.

Foto: AFP/PIXSELL

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Putin: Hvala CIA-i za sprečavanje napada u Sankt Peterburgu

Objavljeno

na

Objavio

Ruski predsjednik Vladimir Putin zahvalio je američkom kolegi Donaldu Trumpu na pomoći u sprečavanju terorističkog napada u Sankt Peterburgu.

Naime, podaci koje je im je dala CIA omogućili su Rusima da pronađu i privedu teroriste, piše RT.

Putin je u telefonskom pozivu zahvalio Trumpu i dodao da će ruske sigurnosne službe podijeliti informacije sa svojim američkim kolegama ako budu nešto doznali o eventualnim planiranim napadima na američkom tlu.

Ruski FSB ranije je uhitio članove terorističke ćelije povezane s Islamskom državom u Sankt Peterburgu.

Ekstremisti su planirali niz napada na javnim mjestima, uključujući samoubilački bombaški napad i eksploziju u katedrali u Kazanu.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Sebastian Kurz postaje novi austrijski kancelar i najmlađi svjetski čelnik

Objavljeno

na

Objavio

Čelnik Narodne stranke (OeVP) Sebastian Kurz i Austrijska slobodarska stranka (FPOe) postigli su sporazum o koaliciji kojim se mladom demokršćanskom čelniku otvara mogućnost da postane kancelar i u vladu vraća krajnja desnica.

“Postigli smo dogovor o vladi za sljedećih pet godina” objavio je Sebastian Kurz u nazočnosti šefa FPOe Heinza-Christiana Strachea nakon posljednjeg dana pregovora. “Birači su jasno rekli da treba u obzir uzeti njihove zabrinutosti, posebice u pogledu sigurnosti”, dodao je Strache.

Predviđa se da će predsjednik republike Alexander Van der Bellen u ponedjeljak proglasiti novu vladu nakon formalne ratifikacije koalicijskog sporazuma dviju stranaka u subotu.

Pregovori su pokrenuti nakon prijevremenih parlamentarnih izbora 15. listopada na kojima je pobijedila konzervativna stranka OeVP. Protuestablišmentske stranke su ostvarile velike dobitke u Europi zadnjih godina temeljeći svoj uspjeh na nezadovoljstvu kako se vladajuće stranke odnose prema gospodarstvu, sigurnosti i imigraciji.

Austrijska Slobodarska stranka FPOe je već vladala s konzervativcima od 2000. do 2007. Kada je Slobodarska stranka zadnji put ušla u vladu 2000. zemlje EU-a Austriji su nametnule sankcije, ali su one bile kratkog vijeka. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari