Connect with us

Iz Svijeta

Kosovo službeno otvorilo veleposlanstvo u Jeruzalemu

Objavljeno

on

Kosovo je službeno otvorilo zgradu veleposlanstva u Jeruzalemu, de facto ga prepoznajući kao glavni grad Izraela, priopćilo je u nedjelju kosovsko ministarstvo vanjskih poslova.

Veleposlanstvo je otvoreno kratkom svečanošću tijekom koje je ispred zgrade, u kojoj se nalazi, istaknuta kosovska zastava, a na njezinu ulazu je postavljena ploča s napisom na albanskom, hebrejskom i engleskom jeziku – Republika Kosovo, stoji u priopćenju.

U zamjenu za izraelsko priznanje kosovske neovisnosti, Kosovo je postalo prva zemlja s većinskom muslimanskom zajednicom koja je priznala Jeruzalem kao glavni grad židovske države.

Odluka službene Prištine potaknula je kritike, ne samo u zemljama s većinskim muslimanskim stanovništvom poput Turske, koja je osudila kršenje rezolucija UN-a i međunarodnog prava, već i unutar Europske unije.

Pitanje Jeruzalema i njegova statusa i dalje je jedna od najzamršenijih točaka izraelsko-palestinskog sukoba.

Palestinske vlasti vjeruju da su izraelske vojne snage 1967. ilegalno okupirale istočni dio Jeruzalema te zahtijevaju da Istočni Jeruzalem postane glavni grad palestinske države.

U sklopu obostrane razmjene priznanja, Izrael je službeno priznao Kosovo, bivšu srpsku pokrajinu koja je neovisnost proglasila 2008., kao neovisnu državu, pridruživši se tako većini zapadnih zemalja.

O sporazumu između Izraela i Kosova prošlog se rujna u Washingtonu razgovaralo s tadašnjim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u sklopu ekonomskih pregovora sa Srbijom i susjednim Kosovom.

Kosovo i Izrael diplomatske su odnose uspostavili još u veljači, na veliko nezadovoljstvo Beograda koji ne priznaje neovisnost te bivše srpske pokrajine. Neovisnost Kosova također ne priznaju Rusija i Kina.

Sukob o tom neriješenom pitanju između Srbije i Kosova traje već više od dva desetljeća te i dalje predstavlja prijetnju stabilnosti u Europi. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari