Connect with us

Povijesnice

‘Kosti smiraj traže’

Objavljeno

-

Film ‘Kosti smiraj traže’ govori o radu Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području Općine Široki Brijeg, ali i o Vicepostulaturi postupka mučeništva ‘Fra Leo Petrović i 65 subraće’.

Tek jedan brecaj zvona, s početka dokumentarnog filma o radu Povjerenstva, kazuje da ni zvona s ranjenih širokobrijeških zvonika nisu zvonila u veljači 1945.

Komunistički zločinci pobili su sve fratre na Širokom Brijegu, a vjernicima zabranili svaki pristup crkvi, samostanu i mjestu zločina kod skloništa. Na svakom mjestu gdje su ostavljali svoj krvavi potpis sijali su strah, a svaka riječ o njihovim zločinima bila je kažnjavana. I tako na oko 150 otkrivenih grobišta na području Širokog Brijega.

A koliko ih ima nepoznatih? U filmu govore svjedoci komunističkih ubojstava, sudionici Križnog puta, stručnjaci za sudsku medicinu, patologiju i arheologiju, te ljudi koji su se iz ljubavi prema istini i poštovanju prema žrtvama uključili u rad ovog Povjerenstva. Film Kosti smiraj traže vrijedi pogledati i barem na taj način odati svoje poštovanje prema svim žrtvama.

DragoMartinović/kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari