Connect with us

Politika

Kosturi iz ormara SDP-a: Bezakonje i rastrošnost iz resora Hajdaša Dončića

Objavljeno

-

DORH-u je više puta prijavljeno rukovodstvo Odašiljača i veza, državne tvrtke koja je u stručnim krugovima za vrijeme bivše vlade postala poznata kao neracionalna i rastrošna. No, DORH još uvijek nije sastavio niti jednu optužnicu protiv eventualno odgovornih osoba, ali nije ni odbacio niti jednu prijavu, dakle, stvari stoje u ladici očito do daljnjega, kaže insider direktno.hr-a i dodaje da je sa svim nezakonitzostima bio upoznat i SDP-ov resorni ministar Siniša Hajdaš Dončić, koji je očito sve to odobravao.

U nizu nevjerojatnih poteza Uprave OiV-a insider spominje i 488 tisuća kuna potrošenih na protupožarnu zaštitu odašiljača, iako su znali da taj odašiljač neće biti uskoro u upotrebi jer je HRT najavio gašenje servisa „Glas Hrvatske” na srednjem valu, emitiranje za hrvatsku dijasporu u Europi

“Uprava OIV-a izdaje nalog za izradu natječajne dokumentacije za demontažu postojećeg i ugradnju novog sustava za gašenje požara, te rekonstrukciju sustava za dojavu požara na objektu Zadar Sv, koju su izradile stručne službe u travnju 2013.godine. Zahtjev za pokretanje postupka nabave je kreiran 12.04.2013., prijedlog dobavljača dao je predsjednik uprave, a pedloženi dobavljači baš i nemaju puno veze s traženim, nemaju relevantnih referenci. Predviđeni iznos nabave bio je 380.000,00 kn”, kaže insider direktno.hr-a.

Prepričava da na natječaj dolaze ponude na slijepo, nitko od potencijalnih ponuđača nije bio na objektu prije davanja ponude.

“Natječajna dokumentacija ima jednu specifikaciju a ponuda koja je datirana 03.05.2013. ima proširenu specifikaciju i cijenu od 488.952,00kn (dakle više za 108.952,00kn od predviđenog). Ugovor je potpisan 19.07.2013. s tvrtkom „Tehnoplam”, kaže insider i dodaje da nisu poštivani niti ugovoreni rokovi: početak montaže, rok radova i završetak. Kasnili su sa završetkom, bez ugovorne kazne o prekoračenju rokova, a radovi su trajali od 23.09. – 28.09., te 10.10 -11.10. 2013. godine, napominje.

” Zanimljivo je da je HRT najavio gašenje servisa „Glas Hrvatske” na srednjem valu, emitiranje za hrvatsku dijasporu u Europi s datumom 31.12.2013. Najava je bila cca godinu dana prije, a ugovor potpisan 26.06.2013. godine. I onda je protupožarna zaštita instalirana nešto manje od 3 mjeseca prije gašenja objekta. To je nevjerojatno, na što je bačen novac kroz prozor, iako su znali da će objekt biti ugašen”, ističe insider.

“Kako je i najavio HRT je i otkazao servis , Objekt SV Zadar nije u radu od 01.01. 2014. A ostao je spomenik SDP-a u iznosu od 488.952,00 kn, koji je bio u funkciji nešto više od 2 mjeseca, nikakovih većih opasnosti od požara nema, budući godinama ne radi odašiljač od 1,2 MW”, ocjenjuje stručnjak za telekomunikacije s kojim je direktno.hr razgovarao.

Dodaje i da je, usput rečeno, osim što je bio nevjerojatno bespotreban, taj posao i preplaćen za 90 tisuća kuna.

“Kontrolom cijena od neovisnog dobavljača (iako rađenom na prvotnoj specifikaciji s nešto manje artikala), ukupna cijena je cca 370.000,00 kn, odnosno OiV je platio barem 90.000,00 kn više od potrebnog. Drugo je pitanje da li je trebalo raditi takav opseg zaštite, odnosno da li je uopće trebalo raditi 3 mjeseca prije zatvaranja objekta”, naglašava stručnjak i dodaje da sve ovo znaju Uprava OIV-a, ali i resorni bivši ministar SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić, koji je upozoren na nenamjensko trošenje novaca, budući se oprema koja je postavljena u velikoj većini nema gdje iskoristiti.

 

Rastrošnost na djelu: Milijuni za odvjetničke usluge, detektivske agencije

Insider direktno.hr-a zapitao se i kako i zašto OIV u općoj krizi i recesiji „pokazuje socijalnu komponentu” i daje unosne poslove odvjetničkim uredima u Zagrebu. Iako se tu ne može govoriti o protuzakonitim ugovorima, ocjenjuje insider, ostaje pitanje je li Upravi OiV-a bilo zaista potrebno toliko odvjetničkih ureda držati na paušalu.

Koncem ljeta 2012.godine uprava Odašiljača i veza potpisuje ugovor s odvjetničkim uredom iz Zagreba, kod Smičiklasove ulice, na 4 godine u iznosu od 480 000 kn, paušalno 10.000 kn na mjesec. Sukladno ugovoru sve usluge se naplaćuju po odvjetničkim važećim Tarifama, jasno plus paušal.

Sukladno točki 2.2. ugovora „ Ugovorne strane suglasno utvrđuju da pravna pomoć iz prethodnog stavka ovog članka Ugovora obuhvaća sve oblike pravne pomoći, a osobito sudjelovanje na poslovnim sastancima u svojstvu savjetnika, davanje pravnih savjeta ( usmeno i u pisanom obliku), sastavljanje isprava ( ugovora, predugovora, izjava i dr.), sastavljanje tužbi, žalbi, prijedloga, zahtjeva, molbi, izvanrednih pravnih lijekova i drugih podnesaka, te zastupanje stranke u parničnim, ovršnim, stečajnim, izvanparničnim, zemljišnoknjižnim, upeavnim, prekršajnim i ostalim postupcima.”

U točki 4.5. ugovora stoji: „ Vrijednost predmeta spora ili pravne radnje koja se ima poduzeti, određivati će se u svakom pojedinom slučaju prilikom primopredaje predmeta zastupanja te ujedno predstaviti osnovu za obračun odvjetničke naknade u predmetima u kojima se visina naknade za poduzete radnje određuje sukladno vrijednosti predmeta spora.”

U proljeće 2013.godine uprava potpisuje ugovor s još jednim odvjetničkim uredom iz Zagreba, Tkalčićeva ulica, čudno na 480 000 kn, na 4 godine, paušalno 10.000 kn/mj. Navedene točke 2.2. i 4.5. kao i sve druge u govorima su identične, kaže insider.

U isto vrijeme, u proljeće 2013.godine uprava potpisuje treći ugovor, s još jednim odvjetničkim uredom iz Zagreba, Petrova ulica, čudno na 480 000 kn, na 4 godine, paušalno 10.000 kn/mj. U ovom ugovoru je definirano što će Ured odrađivati, paušal ostaje. Ovaj ured će Odašiljače i veze po ugovoru zastupati isto tako u svim vidovima pravne struke, slično kao i prva dva ugovora, objašnjava insider.

“Koliki su do sada stvarni troškovi Uprava OIV-a, Aleksandar Golub i Boris Klenović skrivaju „kao zmija noge”. Samo paušalni troškovi su 1.520 000 kn! Koji rezultati su postignuti, ne zna se, možda da spriječe ili zataškaju mnoge poslovne neodgovorne odluke, kao npr. za 550 m2 krša kod Šibenika i milijune priskrbljene obitelji Sruk, jedan od njih prvi pomoćnik na HRT-u Goranu Radmanu, ili niz afera o kojima je direktno.hr pisao: nabavama jetskija, računala, telefona, automobila za privatne potrebe”, podsjeća insider i dodaje da uz sve ove dugoročne ugovore ima i pojedinačnih s još nekoliko odvjetničkih ureda iz Zagreba.

“Uz sve odvjetničke usluge uprava OIV-a troši novac građana Hrvatske – i za privatne detektivske agencije”, zaključuje insider.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas