Pratite nas

BiH

Kovač: Belgijskim modelom mogla bi se osigurati jednakopravnost Hrvata u BiH

Objavljeno

na

Hina

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora, HDZ-ov zastupnik Miro Kovač ocijenio je kako bi primjena belgijskog modela mogla uspješno riješiti presude Ustavnoga suda BiH i Suda za ljudska prava u Strasbourgu te ostvariti jednakopravnost Hrvata i pomoći u popravljanju odnosa s Bošnjacima, objavio je u nedjelju sarajevski list Oslobođenje.

U intervjuu za nedjeljno izdanje Oslobođenja, Kovač je rekao kako su ga iznenadile kritike na ranije iznošenje prijedloga da se u BiH primijeni belgijski model čime bi se pomirila stajališta zagovornika poštivanja nacionalnih i prava građana.

“Poznajem Belgiju kao zemlju, što me je dodatno uvjerilo da se elementi belgijskog ustroja mogu primijeniti na BiH i time pomiriti načela poštivanja prava naroda i prava gradana”, istaknuo je Kovač.

Po njegovim riječima Belgija ima tri regije, tri jezične skupine i dvije federalne jedinice, što je slično u BiH u kojoj su dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

“Primjenom belgijskog modela moglo bi se, bez većih ustavnih zahvata, riješiti pitanje ravnopravnosti Hrvata u izbornom procesu u Bosni i Hercegovini i time implementirati odluku Ustavnog suda BiH, ali i presudu u tzv. predmetu Sejdić – Finci” Suda za ljudska prava u Strasbourgu, istaknuo je Kovač.

Dodao je kako je unitarni model rješenja BiH kao višenacionalne zajednice neprihvatljiv te bi izazivao nove krize.

“Povijest nas uči da u višenacionalnim zajednicama unitarni modeli ne funkcioniraju. Sjetimo se samo Kraljevine Srba, Hrvata Slovenaca, to jest Kraljevine Jugoslavije. Bila je permanentno nestabilna i urušila se kao kula od karata”, rekao je.

Kovač je uvjeren kako bi rješenje pitanja neravnopravnosti Hrvata vodilo popravljanju odnosa s Bošnjacima te utjecalo i na odnose s Hrvatskom.

“Ton zadaje politika i tu treba doći do iskoraka, na relaciji Hrvatska – BiH ali, ako mi dopuštate, i unutar BiH, ponajprije u Federaciji izmedu Hrvata i Bošnjaka”, pojasnio je.

Upitan o odnosima sa Srbijom i njezinim napredovanjem prema Europskoj uniji, predsjednik Vanjskopolitičkog odbora Hrvatskog sabora je rekao kako će Srbija morati dokazati poštivanje prava manjina, napose zastupljenosti hrvatske manjine u srbijanskom parlamentu.

Kovač očekuje i da će Srbija morati surađivati u otkrivanju nestalih, te osigurati pravo žrtvama rata na odštetu. To će, po njemu, predstavljati i uvjet napredovanja prema EU.

“Srbija za sada nije ispunila ništa, a ako želi završiti pregovore o članstvu u Europskoj uniji, morat će te kriterije ispuniti. Ako Srbija ne bude rješavala pitanja svoga ratnog naslijeđa iz 1990-ih godina, onda će to naše odnose s njom opterećivati i dalje desetljećima”, istaknuo je Kovač.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Čović i Plenković položili kamen temeljac za buduću tvornicu Podravke kod Mostara

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski premijer i predsjednik Doma naroda Parlamenta BiH položili su u petak temeljni kamen za buduću tvornicu Podravke kod Mostara koja bi trebala prerađivati voće i povrće koje se tamo već nekoliko godina uzgaja uz potporu te vodeće hrvatske kompanije.

Andrej Plenković, koji je postavio kapsulu u temeljni kamen buduće tvornice Podravke, pohvalio je ovu investiciju.

“Ovo je sjajan projekt koji će okupiti brojne poljoprivrednike te braniteljske zadruge koje će se uključiti u ovu proizvodnju u interesu vlastitih obitelji i zajednice”, istaknuo je hrvatski premijer.

Dragan Čović istaknuo je na ceremoniji kako je Podravka pokrenula testno razdoblje uzgoja rajčice na području Mostarskog blata, Ljubuškog, Ravnog I Čapljine.

“Ovo je važan projekt i nova budućnost za mlađe ljude kako bi Hrvati ostali svoji na svome”, dodao je Čović.

Na rubovima Mostarskog blata, plodnog polja smještenog između Mostara i Širokog Brijega, već nekoliko godina probno se uzgaja rajčica koju otkupljuje Podravka.

Započelo se uzgojem 300 tona rajčice, a sljedeće godine kada bi tvornica trebala biti izgrađena očekuje se urod od 10.000 tona ovoga povrća.

“Nastojimo se na ovome području organizirati kako bismo zaustavili odlazak mladih ljudi. To nas najviše motivira na ovo sve”, rekao je za medije Krunoslav Čović, jedan od inicijatora iz braniteljske zadruge koja djeluje pri Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata u Širokom Brijegu.

Po njegovim riječima postoje golemi potencijali za uzgoj rajčice, paprika i drugih poljoprivrednih kultura u ovome dijelu Hercegovine.

“Vjerujemo da ćemo uspjeti. Mislim da potencijalima nema kraja”, dodao je Krunoslav Čović.

Direktor Podravke Marin Pucar istaknuo je kako je ove godine posađeno 1,2 milijuna stabljika rajčice na području Mostarskog blata.

“Očekujemo da ćemo sljedeće godine proizvesti 10.000 tona rajčice koje Podravka izvozi u preko 60 zemalja svijeta. Na taj način ćemo osigurati prihode ljudima ovdje i zaposlenost te ostanak”, istaknuo je direktor Podravke.

Dodao je kako je važno bilo okupiti branitelje iz zadruga i poljoprivrednike za koje očekuje da će biti “ključni čimbenik razvoja ovoga kraja”.

“Želimo da hrvatski narod ostane ovdje i pokrene poljoprivrednu proizvodnju. Ne želimo da sirovine više uvozimo iz inozemstva, nego s domaćih polja. Razvijamo na sličan način proizvodnju u Istri, u Hercegovini, Slavoniji, Podravini i u cijeloj RH s drugim poljoprivrednim kulturama”, dodao je Pucar. (Hina)

Plenković se protivi podizanju žice između Hrvatske i BiH nakon ponovne eskalacije migrantske krize

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Dragan Čović: Odnosi Hrvata i Bošnjaka moraju se relaksirati

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović poručio je da se odnosi Hrvata i Bošnjaka moraju relaksirati te da nema razloga za stalno izazivanje napetosti i kriza.

U intervjuu za Večernji list, a u povodu 15 godina na čelu stranke, Čović je istaknuo kako sva tri naroda u BiH moraju surađivati, odbacujući optužbe da je više na strani Srba nego Bošnjaka.

Bošnjačkoj politici, kaže, zamjera, što želi upravljati svim procesima u BiH i šalje loše poruke Hrvatima, a kao očit primjer naveo je izbor članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

-To je za mene jača afera od svih drugih afera ako znamo što je uloga te institucije. Ako se netko drzne da bez dogovora s bilo kim, od partnera s kojima čini vlast, zanemari posve proceduru natječaja koja je provedena, prekine sve i  imenuje pet članova SIP-a, šalje se jasna poruka, kazao je Čović, dodajući kako je krajnji cilj stvoriti uvjete za preglasavanje Hrvata u izboru člana Predsjedništva BiH i nametanje Doma naroda.

Kritizirao je predstavnike međunarodne zajednice što, kako kaže, šute i saginju glavu, na kršenje ustava i zakona u BiH, kao što je slučaj pri izboru članova SIP-a.

Govoreći o potencijalnom nasljedniku na mjestu predsjednika HDZ-a BiH Čović je ustvrdio da unutar stranke ima značajan broj onih koji „udovoljavaju svim standardima koje danas mladi čovjek treba imati ako se želi baviti politikom“. Ne želi govoriti o imenima kandidata koji bi za dvije-tri godine mogli doći na čelo HDZ-a, jer bi se prema njima usmjerila, smatra on, paljba i pritisak.

-Posve sam, međutim, siguran da im zavidan broj mladih ljudi koji će biti u stanju nositi ovaj projekt. Prije toga moja je snažna želja riješiti ova ključna pitanja kako bi se tim mladim ljudima ostavio čist prostor. Da ih ne dovedemo u situaciju da se moraju baviti poslovima izmjene Izbornog zakona ili Ustava BiH. Čini mi se da smo na sredini tih događanja, jer smo u proteklih 15 godina imali jedan maraton- ustvrdio je Čović. (Fena)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari