Connect with us

Intervju

KOVAČ: Hrvatska pripada zapadnom svijetu, neće nam Srbija docirati

Objavljeno

on

[su_heading size=”20″]Gost Pressinga na N1 bio je bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač.[/su_heading]

S obzirom na hrvatsku blokadu poglavlja 26 u pregovorima Srbije i EU i druge tenzije između dvije zemlje, jesu li odnosi dvije zemlje sve lošiji?

“Ma ne. Odnosi su sve bolji. Ako pogledamo i gospodarsku razmjenu i kontakte između građana odnosi su sve bolji. Ima dosta turista koji dolaze u Hrvatsku. Ima političkih tema koje su važne, krucijalne i te teme moramo riješiti.”

Što Srbija mora sada napraviti?

“Činjenica jest da hrvatska Vlada nije dala zeleno svjetlo za otvaranje tog poglavlja. Hrvatska ima primjedbu, smatra da Srbija nije ispunila kriterije. To je sasvim legitiman stav. Ni EK ni Srbija ne odlučuju hoće li biti otvoreno poglavlje, odlučuju zemlje članice.”

Navodno je i Bugarska zahtijevala blokadu tog poglavlja, a srbijanski premijer Aleksandar Vučić tvrdi da je to tražila samo Hrvatska.

“To nije uopće relevantno. Relevantno je da Hrvatska nije dala zeleno svjetlo. Srbija zna što mora ispuniti.”

U kojem roku?

“To ovisi o Srbiji. Što prije to bolje za Srbiju i za hrvatsku manjinu.”

Jesu li u pitanju samo udžbenici za nacionalnu manjinu? Večernje novosti pišu da je blokada zato jer Srbija nije vratila kulturno blago?

“Zato sam rekao da imamo cijeli set pitanja koja se tiču ratnog nasljeđa, to je bilo upečatljivo ljetos kada su se ispregovarali uvjeti za poglavlje 23. Sve će se to morati riješiti. Čuli smo od premijera da je riječ o udžbenicima i svakome je jasno da to pitanje nije tako teško riješiti.”

Neki su se našalili da premijera Plenkovića više zanima kurikulum u Srbiji negu u Hrvatskoj?

“Više volim hrvatske riječi. Zašto koristimo kurikulum, koristimo jednostavno riječ program. To svatko može razumijeti. I školovani i neškolovani. Mene zanima da svatko može razumijeti o čemu razgovaramo.”

Nije vam smiješna opaska?

“Mi ćemo i u Hrvatskoj krenuti u pokretnje reforme obrazovanja. To je ključ.”

Vučićje rekao da su za Hrvate partizani teroristi da se plaše srpskih čokoladica… Otkud ta retorika?

“To bi trebalo pitati njega. Ja sam na to već ljetos upozoravao. Nisam dopuštao da se prijeđe granica dobrog ukusa. Upozoravao sam na to i javno odgovarao članovima vlade Srbije kada su vrijeđali hrvatski narod. Vučić bi se više trebao baviti razvojem srpskog društva, a ne društvom u Hrvatskoj. Svjedočimo interpretaciji hrvatske zbilje u Srbiji. Da smo ustaše, da smo fašisti… To je konstantna bitka. 90-ih godina je to bilo intenzivno, da smo ustaše, da smo koljači… Takva retorika je neprihvatljiva. Hrvatska je zemlja zapadnoga svijeta, država koja ima demokratski ustav, koja je slobodna, demokratska država, članica EU i NATO saveza i nama nisu potrebne lekcije iz Srbije o tome kakvo je hrvatsko društvo. Neće nam Srbija docirati Ja se ne sjećam takvih dociranja od nekih zemalja kada je susjedna država u ptianju. Jeste li i ikad primijetili da u Hrvatskoj postoji hajka, tendencija da se miješamo u unutarnje stvari Srbije? Mi se u Hrvatskoj prvenstveno bavimo sami sobom, a probleme s kojima se susrećemo riješit ćemo sami.”

Niste bili tako oštri kao ministar?

“Ja sam danas i sretan i nesretan. Nesretan jer imamo i dalje problema na relaciji Zagreb-Beograd, ali sretan jer smo došli na ono što sam upozoravao. Jedini sam se suprostavljao takvoj retorici. S poglavljem 23 mi smo postigli veliki uspjeh. Mi smo naslijedili nulu. Došli smo u Banske dvore i počeli raditi. Integrirali smo pet osnovnih stvari u pregovarački okvir Srbije, ona sada ima ugovornu obvezu. Ja sam ponosan jer sam uspio te osnovne zahtjeve ugraditi u pregovarački okvir. Bez ispunjenja tih uvijeta Srbija neće moći ući u EU.”

Jesu li se ta pitanja mogla riješiti bilateralno?

“Imamo osnovni kanal komunikacije, to je bilateralna suradnja, ali isto tako imamo i europski okvir. Srbija ima obveze u poglavlju 26 i mora ih ispuniti.

Američki potpredsjednik Joe Biden zvao je Andreja Plenkovića. Zašto?

“Sam je dao objaviti priopćenje. Ja sam ga pročitao, razgovaralo se o suradnji na području jugoistočne Europe. Bio je to civliziran razgovor i to je normalna stvar.”

Traži li Vučić alibi za pibližavanje Rusiji?

“Svjedočimo pokušaju kolega u Srbiji da se oslabi vjerodostojnost Hrvatske. To se posebice činilo posljednjih godina, sjećate se kampanje 2015. To su sve stvari osuđene na propast.”

Guramo li mi ovakvim ponašanjem Srbiju u bolje odnose s Rusijom?

“Nemojmo pretjerivati, bitno je da ostanemo trezveni. Nema drame, nema histerije. Ovo je sad šansa da se pokloni potrebna pozornost hrvatskoj manjini. Moja je želja da Srbija pokloni onoliko pozornosti kao što to čini prema mađarskoj manjini, koaja se jako dobro osjeća koja. Nekada je u Srbiji bilo 200.000 Hrvata, danas ih je između 50 i 60 tisuća. Ovo je sada šansa i za srpsku vladu i za vlasti da pokažu da im je stalo.”

Prilično ste kritični prema Vučiću. Nije bilo tako prema njegovoj stranci kada je ulazila u europsku obitelj pučana?

“HDZ je jedina stranka u obitelji pučana koja nije bila za primanje SNS-a u našu obitelj. Odluka nije jednoglasna, nije takav mehanizam.”

Nisu vam bliska stranka?

“Lijepo sam rekao da HDZ jedini nije bio za primitak.”

Ali sjedite s njima u klubu zastupnika?

“Rekao sam, odluka nije bila jednoglasna. HDZ to nije mogao spriječiti. Ali isto tako želimo da se proces transformacije društva u Srbiji nastavi. Da imamo partnera s kojim ćemo moći surađivati. ”

Kako komentirate aferu čokoladica? Je li se predsjednica trebala ispričati?

“To su pretjerane interpretacije u javnom prostoru. Treba s tim društvenim mrežama, koje su korisne, koje svi koristimo… Moramo pametno znati koristiti ta oruđa.”

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari