Kovač i Bulj zatražili stanku u Saboru zbog uhićenja u BiH!

1
Patrik Macek/PIXSELL

Mostov Miro Bulj te HDZ-ov Miro Kovač zatražili su danas u Saboru stanku kako bi pozvali hrvatske institucije – Vladu i predsjednicu RH – da stanu u zaštitu hrvatskih građana u Bosni i Hercegovini, a posebice 10 pripadnika HVO-a koji su ovih dana uhićeni u Bosanskoj Posavini, Složni su, kažu, da svatko treba odgovarati za svoje zločine, no politički kontekst cijele priče, naglašavaju, dokazuje da je ovdje riječ o nepravednom progonu.

– Svakodnevno smo svjedoci vijesti o uhićenjima pripadnika HVO-a i visokih časnika Hrvatske vojske. Svjedoci smo posljednjih godina da Bosansko pravosuđe podiže optužnice protiv hrvatskih branitelja, generala. A što je sa zločinima koji su u BiH počinjeni nad hrvatskim življem, što je s 41 ubijenim hrvatskim civilima u Uzdolu, što je sa zločinima u Središnjoj Bosni, poput pokolja u Križančevu selu, Brajkovićima i drugim mjestima 1993. godine? Za to nije podignuta ni jedna optužnica – primijetio je Miro Bulj te dodao kako sve zločine treba osuditi, ali u slučaju posljednjih uhićenja u Orašju, naglašava, izvrće se istina.

– Mi smo s HVO-om zaustavili velikosrpsku agresiju i nama treba istina o Domovinskom ratu. Haaški sud je potvrdio da smo imali oslobodilački rat. Vijeće nacionalne sigurnosti postoji i predsjednica RH dužna ga je odmah sazvati i stati u zaštitu hrvatskih branitelja. Pozivamo hrvatske institucije da stanu u zaštitu hrvatskih državljana, a ne da budu na otvorenom lovištu i da ih se proganja. Sve institucije moraju reagirati jer Hrvatska ima pravo, ali i obvezu zaštititi svoje istinske heroje – poručio je Bulj te dodao kako se dosad sve svodilo na suđenja braniteljima dok su se istodobno izdavali hrvatski nacionalni interesi.

HDZ-ov Miro Kovač, bivši ministar vanjskih poslova, podsjetio je da je Hrvatska potpisnica općeg okvirnog sporazuma u Bosni i Hercegovini, zbog čega je i Hrvatska jamac cjelovitosti BIH, poštujući pri tome njezinu neovisnost.

– No mi imamo i obvezu jamčiti osobitu skrb Hrvatima u BiH, i to činimo. Jasno je da je svaki zločin – zločin i da ga treba procesuirati, no treba uvijek imati na umu i politički kontekst, a Hrvati u BiH na referendumu su glasovali za neovisnost u BiH, prvi su ustali protiv agresije na BiH, dakle spasili su BiH, a najveći su demokratski gubitnici u BiH – nabraja Kovač te dodaje kako je danas Hrvata u BiH manje nego prije 25 godina, što on drži dokazom da su Hrvati najveće žrtve rata u BiH.

– Hrvati su gotovo istrebljeni, iako su oni branili BiH, a danas su predmet optužnice. Nećemo se miješati u rad institucija BiH, ali imamo i to pravo ako tamo vlada pravna nesigurnost. Očekujemo od svojih vlasti da u suradnji s kolegama iz BiH prekinu tu pravnu nesigurnost, da se zna tko je sve optužen, da se zna koga se planira uhititi, jer je ovakvo ponašanje neprihvatljivo za nas – naglašava Miro Kovač. Podsjeća da Hrvatska po pitanju budućnosti BIH ima konsenzus svih političkih opcija, a to je njena integracija Europskoj uniji, što, smatra, očito nekome smeta.

– Nije normalno da naša Vlada otputuje tamo, dâ im podršku na njihovu putu u EU i pošalje poruku da će im u tome pomoći, a nakon toga dobije “čestitku” u obliku 10 uhićenja u Bosanskoj Posavini. To nije prihvatljivo, i očekujemo od svoje Vlade i svoje predsjednice da se zauzmu u odnosu na kolege iz BIH, da raščiste tu stvar i da prekinemo s tom pravnom nesigurnošću – zaključio je Miro Kovač, prenosi VečernjiList

facebook komentari

  • EMINƎM

    Stanku u Saboru,, opet taj Leković sa šarafima demontira učinkovitost Nespremnog Doma !