Connect with us

Komentar

KOVAČEVIĆ: Financijska ili gospodarska lustracija – oduzimanje otetog i opljačkanog

Objavljeno

on

Mnogi me pitaju što je to financijska ili gospodarska lustracija, o kojoj govorim. Koji je njezin cilj i kako se može provesti u djelu. Kako sankcionirati oteto i opljačkano.

Piše: Pero Kovačević

Piše: Pero Kovačević

Financijska ili gospodarska lustracija je nakraće rečeno oduzimanje otetog, opljačkanog obiteljskog srebra u cilju uspostave načela vladavine prava. Cilj financijske ili gospodarske lustracije je sankcioniranje pljačke i grabeži u priči zvanoj pretvorba i privatizacija na hrvatski način u kojoj je ‘zamračeno’ najmanje 15 milijardi eura. Sankcioniranje zamračenih 50 milijardi kuna u predstečajnim postupcima (prema tvrdnjama suca Kolakušića). Sankcioniranje i povrat izneseni 23,2 milijarde dolara iz zemlje, prema vanjskim izvorima neovisnih međunarodnih organizacija. Sankcioniranje stjecanja imovine u korupciji.

Financijsku ili gospodarsku lustraciju, odnosno oduzimanje otetog, opljačkanog provodila bi neovisna Agencija za oduzimanje otete imovine. Agencija za oduzimanje otete imovine oduzimala bi oteto i opljčkano u skladu sa pripremljenim Zakonom o sankcioniranju pljačke i grabeži u pretvorbi i privatizaciji i Zakonom o ovjeri zakonitosti stjecanja imovine. Mehanizmi u ova dva zakona oduzimanje otetog i opljačkanog su cjeloviti te zahvaćaju sve oteto, počev od pretvorbe i privatizacije gdje se uvodi institut ‘ovjere vlasništva’ po načelu “koliko si platio u tom djelu si vlasnik, a ostalo se oduzima”.

Sjetimo se, privatizacija je kupoprodajni ugovor u kojem država prodaje pravnoj ili fizičkoj osobi nešto što bi on trebao platiti da bi postao vlasnik. Drugi mehanizam se odnosi na finacijsku ili gospodarsku lustraciju, gdje se uvodi institut ‘ovjere zakonitosti stjecanja imovine’, sve nezakonito stečeno se oduzima. Usporedo sa financijskom ili gospodarskom lustracijom treba provesti lustraciju pravosuđa i institucija koje su omogućile pljačku i grabež obiteljskog srebra. Posebno je bitna lustracija ‘kontaminiranog pravosuđa’, koje je omogućilo zajedno i udruženo sa svim negativnim silnicama pljačku obiteljskog srebra po modelu, odnosno haaški rečeno, ‘udruženog zločinačkog pothvata’.

Naravno da bi se uz njih provodila i funkcionalna lustracija. Bit funkcionalne lustracije je istražiti tko je i kada omogućio privatizaciju i privatizirao, bez plaćanja, tko je opljačkao hrvatska poduzeća, tko je rasprodavao Hrvatsku i tko je u to vrijeme i na kojemu mjestu bio odgovoran. Znači, važno je tko je tada bio ministar ili zamjenik ministra, državni tajnik, direktor poduzeća itd. To se zove funkcijska lustracija. Prema tome, želimo li konačno uspostaviti pravnu državu, provesti u djelo načelo vladavine prava, oduzeti oteto i opljačkano, onda moramo provesti financijsku ili gospodarsku lustraciju. Trebamo lustrirati prvosuđe i obaviti funkcionalnu lustraciju osoba, institucija, intersnih krugova i lobija koji su omogućili podbnim otimanje i pljačku Hrvatske.

Pero Kovačević

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR