Pratite nas

BiH

Kožul: Obavještajna agencija BiH se zloupotrebljava

Objavljeno

na

Zatražena istraga o prisluškivanju hrvatskog državnog vrha: ‘Obavještajna agencija BiH se zloupotrebljava’

Tjednik Nacional objavio je dokumente o prisluškivanju hrvatskih gospodarstvenika i dužnosnika navodeći da je BiH agencija duže vremena nelegalno provodila mjere praćenja i prisluškivanja

Član povjerenstva za nadzor nad radom obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Predrag Kožul najavio je u subotu da će zatražiti istragu o radu agencije koja je navodno ilegalno prisluškivala hrvatske političare i gospodarstvenike iz BiH i Hrvatske.

“Tražit ću preciznu istragu ove novonastale situacije. Povjerenstvo ima široke nadležnosti u nadzoru rada OSA-e. Nastojat ćemo te nadležnosti iskoristiti do kraja i rasvijetliti činjenice”, rekao je Kožul novinarima u Mostaru.

Tjednik Nacional objavio je dokumente o prisluškivanju hrvatskih gospodarstvenika i dužnosnika navodeći da je OSA duže vremena nelegalno provodila mjere praćenja i prisluškivanja.

Državni ministar sigurnosti Dragan Mektić potvrdio je da je OSA provodila posebne mjere, no odbacio je tvrdnje da su prisluškivani dužnosnici iz Hrvatske.

Kožul, koji je i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH uvjeren je kako se OSA zloporabi.

“Sada imamo evidentnu zloporabu, ne samo OSA-e nego i ljudi, konkretno ministra sigurnosti. To je vrlo ozbiljna situacija i na tragu je svega onoga što se događa u BiH posljednjih mjeseci prema bosanskohercegovačkim Hrvatima i Hrvatskoj. A svaki takav potez reflektira se i na odnose prema EU i NATO-u”, dodao je Kožul.

Ocijenio je da je Mektić počinio kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti te iznošenja tajnih podataka. “Svaka njegova (Mektićeva) reakcija predstavlja zloporabu položaja i agencije, a napose tajni u dijelu koje se odnose na, kako kažu, legalne i legitimne akcije agencije. A to su povjerljive ili tajne informacije”, dodao je.

Mektić je najavio da će uskoro u posjet BiH stići predstavnici Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) iz Hrvatske kako bi se afera rasvijetlila.

Mektić: Zvaničnici iz Hrvatske su prisluškivani radi zaštite ekonomskih interesa BiH

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Juncker, Mogherini i Hahn dolaze u BiH s tri važne poruke

Objavljeno

na

Objavio

Paneuropska unija Bosne i Hercegovine u suradnji sa Zajedničkim povjerenstvom za europske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine organizirala je okrugli sto na temu Bosna i Hercegovina u procesu proširenja EU – Odgovor na perspektivu, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Uvodničari na dva panela bili su: Lars – Gunnar Wigemark, šef Izaslanstva Europske unije u BiH, Avgustina Tzvetkova, veleposlanica Bugarske u BiH, zemlje koja trenutno predsjedava Vijećem Europske unije, Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH, Nikola Lovrinović, predsjedavajući Zajedničkog povjerenstva za europske integracije Parlamenta BiH, Osman Topčagić i član Predsjedništva Paneuropske unije BiH.

Šef Izaslanstva EU u BiH i specijalni predstavnik EU Lars – Gunnar Wigemark podsjetio je na nedavno objavljenu Strategiju EU za zapadni Balkan, koja će biti korištena kao temelj za naredne aktivnosti svih šest zemalja u pogledu EU integracija. Napomenuo je da krajem mjeseca u posjetu BiH dolaze predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, visoka predstavnica Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i povjerenik EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Han, koji će prilikom posjete istaknuti tri bitne stvari i poslati važne poruke.

Po njegovim riječima, visoki dužnosnici EU  će pozdraviti završavanje aktivnosti na izradi odgovora na Upitnik Europske komisije, kao i značajne reformske mjere okončane najvećim dijelom krajem prošle godine.

“Druga njihova poruka će biti da s ovim aktivnostima treba i nastaviti, jer iako je ova godina izborna, nema izgovora za bilo kakvo opuštanje. Treća poruka će glasiti da je potrebno intenzivirati regionalnu saradnju”, rekao je šef Izaslanstva EU. Podvukao je da će naredni mjeseci biti ključni za sve zemlje zapadnog Balkana, posebno za BiH, jer je ova godina izborna. U tom smislu, dodao je, neophodno je nastaviti raditi na procesu europskih integracija.

Veleposlanica Bugarske u Bosni i Hercegovini Avgustina Tzvetkova poručila je da je vrijeme da politički lideri i građani zemalja zapadnog Balkana ubrzaju proces europskih integracija. Podsjetila  je na slogan bugarskog predsjedavanja EU “Zajedni smo jači”, koji odražava samu suštinu EU, kao i suštinu europskog puta zemalja zapadnog Balkana. Između ostalog, napomenula je da će u svibnju u Sofiji biti održan Summit EU – zapadni Balkan, čiji će fokus biti na unpređenju napora u procesu EU integracija, dok će rezultati ovisiti od pojedinačnih napora zemalja u EU integracijama.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić rekao je da kandidatski status BiH predstavlja generacijski izazov te da svi izazovi koje nosi izborna godina neće usporiti BiH u procesu pristupanja EU. Za Strategiju EU za zapadni Balkan kazao je da predstavlja dokaz obnovljenog pristupa euvropskih institucija prema svim zemljama zapadnog Balkana te ocijenio da je EU definirala taj prostor kao politički, ekonomski i sigurnosni prioritet.

Predsjedavajući Zajedničkog povjerenstva za europske integracije Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović ocijenio je da tema okruglog stola predstavlja izazov koji BiH može izdići iznad svakodnevnih prepreka kada je u pitanju politika te rad Parlamentarne skupštine. Govoreći o radu Zajedničkog povjerenstva, kazao je da ona jedino parlamentarno tijelo koje ima zadaću nadzirati proces implementiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Nažalost, kako je rekao, Povjerenstvo se ne može pohvaliti svojim učinkovitim nadzorom, ali da to nadomještava niz njenih drugih aktivnosti, uključujući i današnji okrugli stol. Zaključio je da je, uprkos nekim nedobronamjernim iskazima iznesenim u javnosti u pogledu euvropskog puta BiH, ipak postignut svojevrstan napredak te da će taj trend biti nastavljen i u narednim godinama.

Član Predsjedništva Paneuropske unije BiH Osman Topčagić moderirao je diskusiju koja je uslijedila, a svoja mišljenja i stavove o predloženoj temi iznosili su i drugi sudionici okruglog stola: zastupnici oba doma Parlamentarne skupštine BiH, kao i predstavnici ostalih institucija Bosne i Hercegovine i ostalih razina koje se bave europskim integracijama, predstavnici diplomatskog, političkih stranaka, nevladinih organizacija, akademske zajednice i eksperti iz oblasti europskih integracija. Pokrovitelji okruglog stola bili su Vlada Županije Sarajevo i Grad Sarajevo./HMS/

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Dodik: Ne treba me štititi policija Hrvatske…. Ne osjećam se sigurno da me oni štite

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik entiteta Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u subotu kao ne želi zaštitu hrvatske policije te je zanijekao kako je uopće tražio posebni tretman pri njegovu iznenadnom boravku u Karlovcu ovog tjedna dodajući kako mu je želja da ubuduće uopće ne mora putovati kroz Hrvatsku nego samo kroz Srbiju.

Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci zanijekao tvrdnje koje je prenio Jutarnji list kako je njegova pratnja razoružana pri ulasku u Hrvatsko odnosno kako mu je uskraćen tretman štićene osobe jer nije državni dužnosnik.

“Ne treba me štititi policija Hrvatske…. Ne osjećam se sigurno da me oni štite i vjerujem da će veoma brzo biti izgrađen put od Banje Luke do Bijeljine i do granice sa Srbijom i neće biti potrebe za putovanje kroz Hrvatsku”, kazao je Dodik očevidno uvrijeđen tretmanom kakvoga je imao u Hrvatskoj.

Novinarima je potvrdio kako je nedavno morao platiti kaznu zbog prebrze voženje u Hrvatskoj.

Prestretač hrvatske prometne policije zaustavio je Dodika i njegovu pratnju na autocesti pri povratku iz Beograda u Banju Luku jer su vozili brzinom od 200 kilometara na sat.

“Kod Vinkovaca je moju kolonu zaustavila hrvatska prometna policija zbog prekoračenja brzine. Uredno smo platili kaznu i to je to”, pojasnio je Dodik taj događaj.

Jutarnji je pak citirao neimenovani izvor iz hrvatskog MUP-a koji je prenio kako je veleposlanstvo BiH u Zagrebu 12. veljače izvijestilo da Dodik planira 14. veljače putovati u Hrvatsku odnosno u Gornjokarlovačku eparhiju kako bi se sastao s episkopom gornjokarlovačkim Gerasimom s kojim će proslaviti krsnu slavu Sv. Trifuna.

Za Dodika je navodno tražena polcijska pratnja dok boravi u Hrvatskoj no ona mu je uskraćena jer on nije državni dužnosnik i ne spada u kategoriju osoba koje imaju pravo na posebni tretman.

(Hina)

Hrvatska policija razoružala Dodika

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari