Connect with us

Religija i Vjera

Kraj za AltaVistu

Objavljeno

-

Yahoo je objavio listu svojih usluga koje gasi, a među njima je i AltaVista, nekada najpopularnija internetska tražilica.

 AltaVista je pokrenuta 1995. od strane Digital Equipment Corporationa (DEC), a vrhunac svoje popularnosti imala 2000. godine. Od tada ubrzano gubi tržišni udio, a njezino mjesto zauzima Google. Tražilica je promijenila nekoliko vlasnika, da bi je u veljači 2003 za 140 milijuna dolara preuzeo Overture, a nekoliko mjeseci kasnije Yahoo je preuzeo Overture za 1,63 milijardi dolara. Sve do sada je AltaVista nastavila životariti unutar Yahooa, no imala je zanemariv udio na pretraživačkom tržištu.

Yahoo je najavio kako će 8. srpnja ugasiti Altavistu. Od tražilice koja je obilježila pionirske dane pretrage na internetu i otvorila vrata kasnijim velikanima oprostili su se jednom suhom rečenicom: ‘Molimo vas, posjetite Yahoo tražilicu za sve što trebate pronaći.’

Altavista se pojavila tijekom prosinca 1995. godine. Za to vrijeme, prije no što je Google stupio na scenu, bila je čudo tehnologije – indeksirala je čitavih dvadeset milijuna web stranica.

Danas, kad ih brojimo u milijardama, to se ne čini velikim brojem. No, tada je bio ogroman. S toliko indeksiranih stranica, činilo se kao da možete pronaći i sadržaj koje druge tražilice – poput Lycosa, Excitea i InfoSeeka – ne mogu.

Altavista je stoga brzo pridobila podršku medija, kao i preporuke znalaca usmenim putem. Zasjala je na internetskom nebu, utirući put Googleu i drugima koji će tek uslijediti.

Uspon je kratko trajao. Tvrtka Digital Equipment, koja ju je stvorila, nije baš znala što bi sa svojim naprednim čedom, pa ju je koristila kao ilustraciju zašto bi tvrtke trebale kupovati superračunala.

U siječnju 1998. godine Digital Equipment preuzela je tvrtka Compaq, koja je tražilici barem priskrbila domenu altavista.com (umjesto dotadašnje www.altavista.digital.com).

Već iduće godine kupio ju je CMGI, koji ju je pretvorio u portal. Nazirala se javna ponuda dionica, do koje bi vjerojatno i došlo da nije uslijedio dotcom slom.

Altavista je uspjela preživjeti ga, pa i doživjeti da ju kupi Overture 2003. godine. Njega je iste godine kupio Yahoo, što je bio početak kraja. Yahoo je Altavistinu tražilicu ugradio u svoju, a brand je počeo gasnuti.

U međuvremenu je Google, koji je kopirao neke od njenih značajki, čvrsto zasjeo na tron, kojeg i danas čvrsto drži u rukama, pomevši usput i Yahoo i mnoge druge.

Pored AltaViste Yahoo će ugasiti još nekoliko proizvoda koji se nisu uspijeli nametnuti korisnicima kao što su Yahoo WebPlayer, RSS alertsi Axis – aplikaciju za pretraživanje koja je lansirana prošle godine.

„Gasimo nekoliko proizvoda kako bi se mogli fokusirati na stvaranje proizvoda koji su svima potrebni“, stoji u priopčenju kompanije.

Pogledajte kompletnu listu proizvoda koji će biti ugašeni:
Yahoo Ahis
Yahoo Browser Plus
Citizen Sports
Yahoo WebPlayer
FoxyTunes
Yahoo RSS Alerts
Yahoo Neighbors Beta
AltaVista
Yahoo Stars India
Yahoo Downloads Beta
Yahoo Local API
Yahoo Term Extraction API

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari