Connect with us

Komentar

Kralj Tomislav u zagrebačkoj Gundulićevoj ulici na prvi dan proljeća

Published

on

Na prvi dan Proljeća, 21. ožujka, iznenadila me oko 9,30 sati u prolazu zagrebačkom Gundulićevom ulicom slikovita srednjevjekovna kolona konjanika praćena „sigurnjacima“ u prometnim zaštitnim prslucima.

Snimili smo ju kao rijetko viđenu i vidljivu zanimljivost, ne znajući o čemu se radi. Kada su već prošli vidjelo se da je na kraju zastavnik, a jači sjevernjak je zastavu vijorio tako da se samo u jednom trenutku vidjelo da na njoj piše Tomislav.

Nekoliko pokušaja snimanja natpisa na zastavi ostalo je zbog vjetra neuspješno. Kasnije, čekajući autobus na Trgu Franje Tuđmana napisali smo i objavili post o događaju.

Prateći reagiranja FB prijatelja poslije podne vidjeli smo da su prilično brojna, a posebno nas je ugodno iznenadio – like – od strane urednika fotografije Večernjeg lista, kome smo se zahvalili, ali i upitali: radi li se s obzirom na natpis na zastavi o promociji nove edicije Večernjeg lista – specijala – KRAJ TOMISLAV.

Dobili smo potvrdan odgovor. Objavljujući fotografije na postu nismo znali o čemu se radi, ali sada znamo i nadamo se da će nam biti oprošteno dodavanje i našeg malo obola promociji zanimljive knjižice o prvom hrvatskom kralju Tomislavu, kojeg se predstavlja kao najmoćnijeg hrvatskog vladara. U današnjem Večernjaku saznali smo da je cijena ediciji na kiosku u Zagrebu 25 kuna.

Onima koji očekuju „kockice“ i trobojnicu očekivanja ne će biti ostvarena jer u vrijeme kralja Tomislava tih insignija nije bilo. Bilo je vjerojatno drugih, nepoznatih, koje će gotovo je sigurno takve i ostati.

Antun Drndelić

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari