Pratite nas

BiH

Kratko slovo za Daria Kordića nasljednika Franje Tuđmana

Objavljeno

na

Detuđmanizacija je propala, posljedice su poznate. Savez komunista Hrvatske – Stranka demokratskih promjena raspada se još od svojega zadnjega beogradskoga kongresa pa do današnjega Iblerova trga u Zagrebu. Svako malo vraćaju nam se uznici – žrtve politike povratnoga komunističkoga udara na stvarne demokratske promjene.

Posljednji se vratio Dario Kordić. On nije zadnji povratnik iz crne rupe veleizdajničke detuđmanizacije. Skupinu s Praljkom na čelu još čekamo.

Povratak Kordića dokaz je da smo ipak napravili korak više od doba Zrinskih i Frankopana. Kordić je bio dužnosnik HDZ-a i to ga je koštalo, kao i sve one koji su glasovali za nju ili protiv nje. Da je bio dužnosnik SDP-a ne bi prošao osobnu kalvariju i nevin godinama čamio u zatvoru. Hvala Bogu vratio se živ i zdrav iz ispostave suvremenoga nam bečkoga Novoga Mjesta. Čvrste vjere i s osmijehom na licu.

Vratio se ravno u predizbornu kampanju Ive Josipovića provođenu uzduž i poprijeko kloake koju iza sebe ostavlja sad već bivša vlada politpatuljaka Zorana Milanovića. Ta je kloaka u svakom pogledu jednaka onoj s kraja osamdesetih. Opet nam treba demokratska promjena širih razmjera od bipolarne četverogodišnje klackalice. Da bi se dosegnula prava promjena treba na pravim mjestima imati prave ljude. S Josipovićem možemo očekivati samo novi oblik stare Juge. A to smo već prvim referendumom odavno riješili. Josipović nije pravi čovjek na pravome mjestu. Naprotiv! Drugim pak referendumom pokazali smo da još postojimo kakvima nas je Svevišnji stvorio.

Ne znam je li Kordić još članom HDZ-a, ili je moguće izbačen zbog sedamnaest godina neplaćanja članarine. Spreman sam stranačkom rizničaru, nasljedniku gđe Pavošević, od mirovine platiti zaostalu mu članarinu pod jednim uvjetom.

Ne pratim ankete za proizvodnju pristanka, no, znam, naime, da je glavna oporbena stranka Kordićevim povratkom dobila još jednoga jakoga predsjedničkoga kandidata koji bi na izborima, ako ga podupre HDZ tuđmanovski pomeo druga Josipovića. U potporu Saveza za Hrvatsku, U ime obitelji i Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara ne sumnjam. Što se predsjedničkih kandidata tiče, više ne stoji teza – „nemamo ljudi“. O njoj ću na kraju ispričati stari vic. Sad samo konstatiram kako proizvodnja pristanka tvrdi da za Josipovićem najbliža virtualna kandidatkinja zaostaje više od 20 posto. Tuđman to ne bi dopustio! Prvoga dana s istaknutom kandidaturom Daria Kordića taj se odnos mijenja – zna se u čiju korist – do neslućenih razmjera.

HDZ je profućkala nekoliko predsjedničkih izbora, pa se smatra sukrivcem za dva Mesićeva i jedan Josipovićev mandat sa svim njihovim negativnim posljedicama. No, sad se konsolidirala, to bi prevedeno s političkoga jezika na jezik „moralne snage hrvatskoga naroda“ (F. Tuđman) trebalo značiti da se pokajala i popravila. Kao konsolidirana „središnja nacionalna stranka hrvatskoga naroda“, vjerojatno poštuje bilo naroda više od bila šupljih anketa s pripadajućim „analitičarima“ i nadničarima proizvodnje pristanka. Od HDZ se očekuje jak i nedvojben kandidat ili nikakav.

Ako je nedavno preminuli Nelson Mandela svojedobno mogao izravno iz zatvora uletjeti u predizbornu južnoafričku predsjedničku utrku i premoćno pobijediti, u nas je onda još sigurniji ishod predsjedničkih izbora s krepkom moralnom okomicom Daria Kordića. On sa svojom karizmom lomljenoga a neslomljenoga Hrvata, baš poput Tuđmana, ne ostavlja nikakve dvojbe. Još nije kasno za ozbiljnu kandidaturu s ozbiljnim kandidatom, ta u utrci je službeno samo socrealistički Josipović nasuprot virtualnih kandidata. Kordićeva bi pobjeda značila kraj još jedne klimave teze – one da ozbiljni predsjednici dolaze samo iz Hrvatskoga zagorja.

Evo obećanoga vica: Šeće predsjednik, Franjo – zna se, hrvatskim šumama i naleti na lijepu drvenu kućicu. Pokuca na vrata. Otvori mu prekrasna djevojka. Francek: Tko si ti? Ja sam Snjeguljica. Osvrne se on uokolo, pogleda i iza kuće, proviri u kućicu i začuđen zapita: Snjeguljice, pa gdje ti je onih sedam patuljaka? Ona odgovori: Predsjedniče, znate i sami, nema ljudi, jednostavno nema ljudi.

Ako je ikad i bila istina da nismo imali ljudi, u što sumnjam, sad imamo nekoliko osoba za koje možemo staviti ruku u vatru da bi nastavili tamo gdje je Tuđman stao. Kordić je među njima. Otvoreno je pitanje, međutim, imamo li u nacionalnim strankama, ustanovama i drugim snagama odgovorne predsjednike ili neodgovorne patuljke

  • Autor je novinar i urednik rubrike religijske kulture, hrvatskoga izvandomovinstva i unutarnje politike, radio je i u rubrikama gospodarstvo i kultura, te je bio pet godina glavni urednik tjednika za kulturu Hrvatsko slovo. Autor je 16 knjiga iz područja književnosti i povijesne publicistike i član je Društva hrvatskih književnika.

narod.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo proračun. On iznosi 950 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo dokument Okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2020. godine.

”Poslije toga smo jednoglasno usvojili ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018.-2020. godina”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji nakon sjednice.

Po njegovim riječima, i jedan i drugi dokument su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje ”današnjeg najvažnijeg dokumenta“ koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

”Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari