Connect with us

Kreativna industrija – Suvenir Srce Hercegovine

Objavljeno

-

Umjetnost i kultura se ipak ne mogu ušutkati i one se uvijek ponovo rađaju kroz ideje koje ih promoviraju.

Usprkos nelojalnoj konkurenciji i evidentnom zanemarivanju autohtonih vrijednosti Hercegovine, na našem tržištu pojavila se jedna takva ideja, usko vezana za turizam. Zasigurno, trenutno najoriginalnija ideja na našim prostorima je jedinstven suvenir Srce Hercegovine.

Dio kulturno povijesnog nasljeđa u formatu filma (DVD), rukotvorina i gastronomija čine suvenir Srce Hercegovine inovativnim, jedinstvenim, autohtonim, kreativnim i korisnim.

Dodatna vrijednost suvenira je ta što pruža doživljaj Hercegovine.

[vsw id=”NIcJnlb-smI” source=”youtube” width=”620″ height=”400″ autoplay=”no”]

Podsjećanja radi, Srce Hercegovine je pionirska ruta kulturnog turizma u Bosni i Hercegovini, jedinstvena po tome što je obilježena bezvremenskim piscima, pjesnicima i putopisima. Ruta je između ostalog i edukativnog karaktera, a svojim konceptom prilagođena je različitim generacijama i interesima. Po istoimenoj ruti snimljen je i dokumentarno-umjetnički film koji je najkraće rečeno sinergija kadrova, glazbe i poezije koja prikazuje Hercegovinu kao djelić svijeta vječne inspiracije.

Naracija filma je u biti kolaž stihova Maka Dizdara, Alekse Šantića, Ilije Jakovljevića, Antuna Branka Šimića, Vladimira Pavlovića, Hamze Hume, Zuke Džumhura, Osmana Đikića, Svezotara Ćorovića, Jovana Dučića koje govore višenagrađivani glumci i pjesnici Diana Ondelj Maksumić i Nedžad Maksumić. Koloritne kadrove, zvuke prirode i poeziju upotpunjuje prelijepa glazba dvojice vrsnih mostarskih glazbenika. Instrumentale Milića Miše Petrovića i kultni album VaSduh kantautora Sanela Marića Mare, pronose bezvremensku poeziju u budućnost živeći je danas.

Film, kao i hercegovačko ljekovito bilje i med, nalaze se u rukotvorini od jute, koju je izradila Sanja Šantić iz SZR Hobby iz Trebinja.

Na svjetskoj premijeri filma Srce Hercegovine u Londonu napravili smo mali experiment/ istraživanje iz kreativne industrije želeći plasirati suvenir iz Hercegovine sa hercegovačkim vrijednostima. Naša ideja se razvila kroz kreativni proces, prepoznata je od relevantnih iz sektora kreativne industrije i evo konačno se plasirala i na tržište. Željeli smo dati svoj doprinos u očuvanju vrijednosti Hercegovine kao regije. S druge strane, čuvari naših sjećanja su i suveniri. Suvenirima možemo obradovati drage ljude, i sami imati podsjetnik na određeno mjesto, druženje, vrijeme. Posebna mogućnost koja se otvara kroz kreativnu industriju je suradnja sa poslovnim sektorom. Vrijeme je za inovativne poklone poslovnim partnerima.

Ovom prilikom pozivamo privatne tvrtke, javna poduzeća i institucije, turističke agencije, suvenirnice na suradnju, jer kupovinom ovog suvenira podržavate i promovirate: kulturno-povijesno nasljeđe BiH, Hercegovinu kao regiju, male proizvođače, rukotvorine“, kazala je za Bljesak.info Aleksandra Savić idejni tvorac projekta Srce Hercegovine.

Glavno prodajno mjesto je Club Aleksa u Mostaru, a suveniri se mogu kupiti i u trgovini Okusi Hercegovinu u Starom gradu u Mostaru, u Makovoj hiži u Stocu i SZR Hobby u Trebinju.

Suvenir se može naručiti i putem e mail adrese [email protected] Službena stranica projekta www.srcehercegovine.ba

Projekt je podržala Academica iz Beograda, kroz program MadMarx – kreativni kapital.

bljesak.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari