Pratite nas

Događaji

Kreće certificiranje projekta ‘Nikola Tesla Network’ pri Institutu za kulturne rute Vijeća Europe

Objavljeno

na

Foto: Hina

U Memorijalnom centru Nikola Tesla u Smiljanu u utorak će biti potpisana Povelja o suradnji s Memorijalnim centrom Nikola Tesla, čime će početi postupak certificiranja projekta „Nikola Tesla Network“ pri Institutu za kulturne rute Vijeća Europe.

Time bi destinacije u Hrvatskoj vezane za Teslu postale dio europskih kulturnih ruta.

Povelju će u Smiljanu potpisati predstavnici nekoliko ministarstava, turističkih zajednica, udruga, županija i gradova.

Bit će to ujedno početak trodnevnog obilježavanja 163. obljetnice rođenja Nikole Tesle (Smiljan 1856. – New York 1943.), velikoga hrvatskog i američkog znanstvenika, fizičara i izumitelja, čije ime, kako ističu iz Ministarstva turizma, u cijelom svijetu izaziva pozornost i poštovanje koje kontinuirano raste, pa se taj brend mora iskoristiti u promociji Hrvatske, njezine baštine i njenih vrijednosti.

Zamjenica karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin izjavila je Hini kako je „hrvatska povijest bogata Teslinim temama, elementima od rođenja do školovanja i dalje, ali treba pripremiti kvalitetan dokument i provest ga kroz Ministarstvo kulture, Ministarstvo znanosti i tek ćemo onda krenuti prema Institutu za kulturne rute Vijeća Europe s prijavom. Oni će ocijeniti je li Hrvatska zadovoljila uvjete, ali treba reći da je preduvjet da njome budu obuhvaćene najmanje tri europske države osnivači, a tu smo u komunikaciji s državama u kojima je Tesla živio, Mađarskom, Slovenijom, Francuskom i Češkom, te radimo na partnerskom povezivanju“, naglasila je Furdek-Hajdin.

Za utorak, 9. srpnja, u Smiljan je najavljen i dolazak savjetnika na projektu Jacques Matteija, suautora velike i aktivne certificirane rute “Destinacija Napoleon”, državnog tajnika u Ministarstvu turizma Frane Matušića, ujedno i predsjednika Radne skupine za projekt Nikola Tesla Network, kao i potpisnika Povelje iz 20 različitih institucija.

Na središnjem trgu u Gospiću u utorak navečer održat će se zanimljiva priredba TESLA POWER OF LIGHTS–Gospić, točno uoči 163. rođendana Nikole Tesle (10. srpnja 1856.), u organizaciji gospićke Turističke zajednice. Uz glazbeno-zabavni program bit će i bogata eno-gastro ponuda, laser show, a posjetitelji će se „putevima Nikole Tesle“ moći provoziti u malom vlaku.

U srijedu, 10. srpnja, u Memorijalnom centu „Nikola Tesla“ u Smiljanu 163, obljetnica rođenja velikog znanstvenika bit će obilježeno predavanjem Marijana Borića „Nikola Tesla član HAZU“, predstavljanjem projekta „Izložba Nikole Tesle“ u talijanskom Muzeju elektrotehnike –Sveučilište Pavia, održat će se i radionica 3D printanje pod vodstvom Duje Kalajžića, tvrtka Lika svjetlo predstavit će svoj proizvod The Tesla Lamp“, a udruga eSTUDENT projekt „ Elektroboj“ s prezentacijom inovacija iz područja elektrotehnike.

U večernjem satima umjetnik Leonard Lesić radit će mural s likom Nikole Tesle, a istovremeno će se odvijati program „Igra dronova i robota“ u organizaciji Zajednice tehničke kulture grada Gospića i Zajednica tehničke kulture Zadarske županije.

Program će završiti koncertom Đanija Stipaničeva.

Predstavljanje električnog Tesla automobila

Također u srijedu navečer, obilježavanje 163. obljetnice rođenja Nikole Tesle održat će se i u Karlovcu, u Gimnaziji koju je Tesla pohađao, u organizaciji Karlovačke županije. Uz predstavljanje električnog Tesla automobila održat će se i Panel rasprava ‘Karlovčani – Poduzetnici, inovatori’, a sudionici će biti Vladimir Markulin (Avant car d.o.o.), Albert Gajšak (Circuit Mess), Josip Bišćan (Infinum d.o.o.) i Boris Benko (Mint Onion d.o.o.).

Na kraju će biti predstavljeni projekti „Nikola Tesla Experience“ i „Nikola Tesla Network – Mreža Nikola Tesla“, te će biti prikazani neki električni automobili, igraće konzole, infografike, suvremene mobilne aplikacije i drugo.

U četvrtak će u Skradinu biti provedeno i formalno osnivanje nove udruge “Nikola Tesla Network – Mreža Nikola Tesla”, kojoj je zadaća realizirati inicijative sa sastanka održanog u siječnju 2019. u Smiljanu o pokretanju kulturne rute „Nikola Tesla Network – Mreža Nikola Tesla“, kao prve europske kulturne rute s ishodištem u Hrvatskoj.

Inače, trentačno postoji 38 različitih europskih kulturnih ruta.

Pokretači su Hrvatska udruga za turističke i kulturne rute „Tur Kultur“, Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ i Turistička zajednica Ličko-senjske županije. Potporu inicijativi dali su Ministarstvo turizma, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo kulture, Ličko-senjska županija, Karlovačka županija, Šibensko-kninska županija, gradovi Gospić, Karlovac, Ozalj, Skradin i Šibenik, turističke zajednice navedenih područja te više znanstvenih i stručnih institucija i muzeja.

Nakon osnivanja udruge pod nazivom „Nikola Tesla Network – Mreža Nikola Tesla“ slijedi i formiranje znanstvenog odbora u kojem bi predsjedavajući trebao biti Mislav Grgić, profesor na FER-u. Onda predstoji studijski rad koji će potvrditi da postoji povijesno znanstveni temelj za rutu, kulturnu i turističku, utemeljenu na stvarnim povijesnim činjenicama.

(Hina)

 

Nikola Tesla je 1921. predvidio kako će izgledati pametni telefon

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Večer prijatelja tuzlanskih Hrvata

Objavljeno

na

Objavio

10. srpnja upriličena je Večer prijatelja kao zahvala svima onima koji su pomagali izgradnju velikog i vrlo značajnog projekta za tuzlanske Hrvate. Nije se krila posebna zahvalnost Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, čija je potpora uistinu mnogo pomogla realizaciji projekta. Ovom je prigodom Žana Ćorić izaslanica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonka Milasa, inače vrlo draga gošća ovdašnjih Hrvata, kazala kako će Ured i u budućnosti nastaviti podupirati kulturne projekte na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine. U riječi gospođe Ćorić ne može se posumnjati, jer toliki već implementirani projekti služe kao činjenica velike potpore Vlade RH svojim sunarodnjacima u BiH.

Povijest bilježi kako su se franjevci Vrhbosanske Nadbiskupije na području sadašnje Bosne najprije doselili u Srebrenicu i tamo izgradili svoj samostan. Širili su se polako i sigurno, a kako su se širili oni, tako se širilo i kršćanstvo. Brzo su naselili i područje Soli ili danas Tuzle, gdje su kasnije također izgradili svoj samostan.

Danas u Tuzli egzistira Franjevački samostan svetih Petra i Pavla, a čiji je prostor, pored održavanja vjerskih sadržaja, i mjesto kulturnih i svih drugih za Hrvate značajnih događanja. Tako su tuzlanski franjevci uz svoj puk pokrenuli i Hrvatski kulturni centar “Sveti Franjo”. A svaka organizacija, pogotovo ona tipa kao što je ova tuzlanska, ima i svoje prijatelje, koji pomažu kad je potrebno. Čine to uvijek kad god zatreba.

Tim povodom 10. srpnja upriličena je Večer prijatelja kao zahvala svima onima koji su pomagali izgradnju velikog i vrlo značajnog projekta za tuzlanske Hrvate. Nije se krila posebna zahvalnost Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, čija je potpora uistinu mnogo pomogla realizaciji projekta.

Ovom je prigodom Žana Ćorić izaslanica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonka Milasa, inače vrlo draga gošća ovdašnjih Hrvata, kazala kako će Ured i u budućnosti nastaviti podupirati kulturne projekte na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine. U riječi gospođe Ćorić ne može se posumnjati, jer toliki već implementirani projekti služe kao činjenica velike potpore Vlade RH svojim sunarodnjacima u BiH.

Bila je ovo prigoda da se nazočnima obrati i donedavni gvardijan Franjevačkog samostana u Tuzli, svugdje rado viđeni, fra Mario Divković, koji je započeo izgradnju i cijeli projekt predao u ruke novom gvardijanu fra Željku Nikoliću.

Cijelom događaju bio je nazočan i vidno radostan predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BIH dr. Dragan Čović s najbližim suradnicima te novoizabrani predsjednik Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” dr. Nikola Čiča, inače rođeni Tuzlak. Među gostima smo mogli vdiejti i Gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića i premijera Županije Posavske Đuru Topića.

Piše: Anto PRANJKIĆ

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Na Plehanu postavljen kamen temeljac za novi samostan

Objavljeno

na

Objavio

Kardinal Puljić je posebno istaknuo potrebu zajedničkog djelovanja Crkve i vlasti na zauzimanju za izgradnju  i obnovu svih porušenih krajeva, a prigodom postavljanja kamena temeljca bili su nazočni predstavnici najviših organa vlasti hrvatskog naroda predvođeni predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Draganom Čovićem. Među nazočnima našli su se i predstavnici Vlade RH predvođeni izaslanikom premijera Andreja Plenkovića državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za obnovu  i stambeno zbrinjavanje Nikolom Mažarom. Ovom događaju bili su nazočni i predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji ulažu velike napore kako bi Hrvatima u bIh život učinili lakšim i ljepšim

Piše: Anto PRANJKIĆ/Kamenjar.com

Cijela bosanska Posavina svojevrsni je simbol patnji i stradanja hrvatskoga naroda kroz, kako onu stariju, tako i noviju, burnu povijest ovog naroda.  Katoličanstvo na ovo područje donijeli su franjevci u srednjem vijeku, a čuvali su ga zajedno sa svojim pukom u svim vremenima života u svojoj Posavini. Istina, uz velike žrtve pogotovo one u Drugom svjetskom i posljednjem Domovinskome ratu, u kojem su kuće razorene a vjernici raseljeni diljem svijeta. Prvi franjevački samostan na ovom području izgrađen je 1874. godine. Samostan, crkva svetoga Marka i cijeli kraj  bili su mjesta okupljanja i zajedništva ovdašnjih posavskih Hrvata-katolika. U onim teškim vremenima Drugoga svjetskoga rata kada su mnogobrojni muškarci završavali svoje ovozemne živote kod Burića štale i na Bleiburgu, ali i tijekom i poslije Domovinskoga rata, plehanski vjernici okupljali su se oko svojih fratara i pouzdavali se  u Božju Providnost. Tu vjeru nisu izgubili niti 2. srpnja 1992. godine kada je neprijateljska vojska s dvije tone eksploziva porušila ljepoticu ovoga kraja- crkvu Svetoga Marka. Prigodom miniranja stradao je i samostan izgrađen 1932. godine. Ljudi su teškom mukom i gorčinom u srcu napuštali ognjišta, ali svoj Plehan nisu zaboravili. Prvi se vratio fra Ivan Ćurić i kao njegovi predčasnici, fratri u srednjem vijeku, na Plehanu počeo graditi novi vjernički život. Danas tamo živi oko 90 Hrvata, a prije rata bilo ih je preko osam tisuća.

Počinje gradnja samostana na Plehanu, srušenog 1992.

U ponedjeljak 8. srpnja ove godine bilo je posebno svečano na Plehanu. Uzoriti Vinko kardinal Puljić, Nadbiskup Vrhbosanski blagoslovio je gradilište i kamen temeljac  i time simbolično započeo gradnju novog samostana. U prigodnoj homiliji kardinal Puljić nije zaboravio podsjetiti svoje vjernike kako kamen temeljac označava našega Gospodina Isusa Krista kao čvrstu stijenu na kojoj gradimo život vjere. Osvrnuo se i na žrtvu koju su podnijeli branitelji i poručio svima da iz posebnog pijeteta prema njima moramo voljeti i cijeniti ono zašto su branitelji dali svoje živote.

Kardinal Puljić je posebno istaknuo potrebu zajedničkog djelovanja Crkve i vlasti na zauzimanju za izgradnju  i obnovu svih porušenih krajeva, a prigodom postavljanja kamena temeljca bili su nazočni predstavnici najviših organa vlasti hrvatskog naroda predvođeni predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Draganom Čovićem. Među nazočnima našli su se i predstavnici Vlade RH predvođeni izaslanikom premijera Andreja Plenkovića državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za obnovu  i stambeno zbrinjavanje Nikolom Mažarom. Ovom događaju bili su nazočni i predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji ulažu velike napore kako bi Hrvatima u bIh život učinili lakšim i ljepšim.

Kamen temeljac koji je ugrađen u temelj novog samostana izradio je povratnik Marko Princip a u njega je autor  ugradio i povelju o gradnji samostana. Uz veliki broj vjernika događaj su uveličali i članovi zbora župe  Rođenja BDM iz Ulica pored Brčkog, gdje je sadašnji plehanski gvardijan fra Anto Tomas službovao kao župnik i župni vikar.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari