Connect with us

Politika

Kreće rad na izmjenama Ustava Federacije BiH

Objavljeno

-

[quote]Škaljić je istaknuo kako su reforme potrebne te da je po dospjeću dokumenta s preporukama, pokrenuo inicijativu da to bude dokument o kojem će se Parlament izjašnjavati.[/quote]

[dropcap]Č[/dropcap]lanovi rukovodstva oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine  razgovarali su u Sarajevu s veleposlanikom Sjedinjenih Američkih Država u BiH  Patrickom S. Moonom o preporukama Stručne grupe za promjenu Ustava FBiH, priopćeno je danas iz ureda predsjedavajućeg Zastupničkog doma Fehima Škaljića.

Škaljić je istaknuo kako su reforme potrebne te da je po dospjeću dokumenta s preporukama, pokrenuo inicijativu da to bude dokument o kojem će se Parlament izjašnjavati.

Ustavna komisija Zastupničkog doma prihvatila je inicijativu i zaključila da su preporuke dobra osnova za proces koji je neophodan za promjenu Ustava FBiH.

„S tim u vezi, 20. lipnja trebala bi biti održana proširena sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, na koju će biti pozvani vanjski suradnici i stručnjaci Ustavne komisije, rukovodstva županijskih skupština, Vlada FBiH i županijski premijeri, predsjedavajući općinskih vijeća i načelnici općina, a kojima će Ekspertna grupa direktno predočiti ono što je u završnom dokumentu“, rekao je Škaljić.

Cilj održavanja ove sjednice je donošenje nekoliko zaključaka koji će biti upućeni Domu naroda Parlamenta FBiH.

„Zaključcima ćemo utvrditi da su preporuke dobra osnova za dalji rad na pripremi Ustava, zadužuje se Ustavna komisija ojačana Ekspertnom grupom da razmotri preporuke i sačini od njih tekst ustavnih promjena, analizira tekst i predloži mogući model javne rasprave te to dostavi zastupničkom domu na razmatranje. Jasno je opredjeljenje da se proces oko izmjene ustavne materije obavlja u institucijama vlasti, Parlamentu kao ustavotvorcu, a da se javna rasprava obavi na terenu, u najširem obliku, među građanima, stručnom javnošću i nevladinim organizacijama“, kazao je Škaljić i dodao kako vjeruje da će cijeli posao biti gotov do studenog 2013. godine.

„Kao predstavnik hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH smatram da će ovaj proces dovesti do takvog rješenja koje će jamčiti jednakopravnost sva tri naroda i drugih koji se tako ne izjašnjavaju, ali i da će dovesti do učinkovitije Federacije. Stoga smatram da je neophodno krenuti s promjenama“, kazao je između ostalog predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Radoje Vidović.

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u BiH Patrick S. Moon kazao je da je impresioniran pažnjom koju je Parlament Federacije BiH posvetio cijelom procesu.

„Impresioniran sam nestranačkim i jedinstvenim stavom rukovodstva Parlamenta FBiH kad je u pitanju odlučnost da reforma Ustava FBiH bude provedena. Razradili ste detaljan plan koji uključuje debatu unutar Parlamenta kao i konsultacije s građanima i nevladinim organizacijama o promjenama Ustava koje su bitne s ciljem funkcionalnije i organiziranije Federacije BiH. SAD će pomoći parlamentarcima FBiH u ovom procesu“, kazao je veleposlanik Moon.

dnevno.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas