Connect with us

Najave

Kreću konzultacije kod predsjednice na Pantovčaku

Objavljeno

on

Nakon što je Hrvatski sabor izglasovao nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću, čime je pala i njegova vlada – predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović danas počinje konzultacije s predstavnicima klubova i ostalim saborskim zastupnicima.

[ad id=”93788″]

Konzultacije na Pantovčaku počinju u 9 sati. Predsjednica će, kako se doznaje, najprije primiti pojedinačno zastupnike, a zatim klubove zastupnika, od najmanjih do najvećih, a razgovori bi trebali trajati 15-ak minuta, prenosi HRT

Izglasavanjem nepovjerenja premijeru Oreškoviću počeo je teći rok od 30 dana za formiranje nove Vlade. Kandidat za mandatara u tom roku mora sakupiti potpise 76 zastupnika, predočiti ih predsjednici, a kao mandatar mora izabrati ministre i program te dobiti potvrdu Sabora. Ako nitko ne skupi 76 potpisa, ili se ne izglasa Vlada unutar tog roka, predsjednica raspušta Sabor i raspisuje izbore. I to najranije za 30, a najkasnije za 60 dana. Sabor se može i sam raspustiti prije isteka roka, ako za to postoji potpora 76 zastupnika.

Do izbora nove vlade primjenjuju se odredbe Zakona o postupku primopredaje vlasti. Vlada ne smije donositi odluke o imenovanjima na dužnosti. Iznimno može imenovati vršitelja dužnosti ako je to nužno za nesmetan rad tijela državne uprave. Vlada ne smije zaključivati ugovore veće vrijednosti, osim ako bi nezaključivanje prouzročilo znatniju materijalnu štetu. Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner gostujući u središnjem Dnevniku rekao je da Sabor nastavlja s radom. Na pitanje kada će na dnevni red uvrstiti raspravu o opozivu Sabora, odgovorio je da će tom ozbiljnom pitanju, ozbiljno i pristupiti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari