Pratite nas

Širokobriješka crkva se priprema za konzervatorsko-restauratorske radove

Objavljeno

na

Tijekom ovog tjedna počele su pripreme za konzervatorsko-restauratorske radove na crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu. Glavni krivac koji je primorao franjevce na ovaj korak je prodor vlage u crkvu te curenje vode kroz zvonike kojaje nanijela šteta unutrašnjosti crkve.

Tim stručnjaka splitske tvrtke NEIR detaljno će pregledati oštećena mjesta, a nakon toga i početi same radove.

crkva široki brijegInače, crkva i franjevački samostan u Širokom Brijegu su odlukom Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika proglašeni nacionalnim spomenik Bosne i Hercegovine i zbog toga potrebno je dobiti dozvolu za izvođenje radova koje može izdati samo Zavod za zaštitu spomenika BiH.

Budući da je crkva spomenik kulture, bilo kakvi zahvati na njoj podliježu pravilima o zaštiti kulturno-povijesne baštine. U dogovoru sa Zavodom za zaštitu spomenika Bosne i Hercegovine angažirali smo stručnjake Konzervatorskog zavoda iz Splita da naprave elaborat o prijeko potrebnim radovima. Valja imati na umu da odobobrenje za izvođenje konzervatorsko-restauratorskih radova može dati samo Zavod za zaštitu spomenika BiH,” izjavio je gvardijan samostana fra Tomislav Puljić.

Radovi bi trebali trajati više od godinu dana, a sredstva za obnovu djelomično će dati Zavod za zaštitu spomenika, a veći dio bi trebao platiti Franjevački samostan.

Veliko iskustvo, provjereni tim stručnjaka i licencu ima tvrtka NEIR iz Splita s kojom smo obavili razgovore i kanimo joj povjeriti izvođenje radova. Za što potpuniji uvid u sadašnje stanje građevine bilo je potrebno postaviti skelu, te izbliza ustanoviti pravo stanje stvari da se izbjegnu pogrešne pretpostavke; a nakon uvida pristupit će se izvedbi samih radova. Novčanu potporu za prijeko potrebne radove crkva će jednim dijelom dobiti od Zavoda za zaštitu spomenika, a veći dio ostaje na brizi svih nas – njezinih korisnika. Ovim ujedno molim sve vjernike da se uključe, sukladno svojim mogućnostima, u zaštitu i obnovu naše kamene ljepotice,” zaključio je fra Tomislav Puljić.

Prije nekoliko dana postavljena je skela na širokobriješkoj crkvi. Naime, franjevci sa Širokog Brijega odlučili su potražiti stručne savjete kako pristupiti zaštiti građevine i zaustaviti prodor vlage u crkvu, posebno kroz zvonike, koja stvara nepoželjne promjene na zidovima i krovištu.

Budući da je crkva, koju je daleke 1905. godine dao podići fra Didak Buntić, spomenik kulture, bilo kakvi zahvati na njoj podliježu pravilima o zaštiti kulturno-povijesne baštine. U dogovoru sa Zavodom za zaštitu spomenika Bosne i Hercegovine angažirani su stručnjaci Konzervatorskog zavoda iz Splita koji će izraditi elaborat o prijeko potrebnim radovima. Također, odobrenje za izvođenje konzervatorsko-restauratorskih radova može dati samo Zavod za zaštitu spomenika BiH.

„Veliko iskustvo, provjereni tim stručnjaka i licencu ima tvrtka NEIR iz Splita s kojom smo obavili razgovore i kanimo joj povjeriti izvođenje radova. Za što potpuniji uvid u sadašnje stanje građevine bilo je potrebno postaviti skelu, te izbliza ustanoviti pravo stanje stvari da se izbjegnu pogrešne pretpostavke; a nakon uvida pristupit će se izvedbi samih radova. Novčanu potporu za prijeko potrebne radove crkva će jednim dijelom dobiti od Zavoda za zaštitu spomenika, a veći dio ostaje na brizi svih nas – njezinih korisnika. Ova obavijest je ujedno i molba da se uključite, sukladno svojim mogućnostima, u zaštitu i obnovu naše kamene ljepotice“, rekao je fra Tomislav Puljić, širokobriješki gvardijan.

Ovi radovi bit će samo nastavak aktivnosti koje se provode na Širokom Brijegu. Naime, najprije su izbijeljeni vanjski i unutarnji zidovi crkve, da bi prije dvije godine, dok je fra Sreten Ćurčić bio gvardijan, započeli radovi na uređenju crkvenog dvorišta, uređenju parkinga na Bakamuši i prilaza crkvi i crkvenom dvorištu, te obnovi i nadogradnji vanjskog WC-a i obnovi stare fratarske čatrnje u neposrednoj blizini crkvenog dvorišta. Tim radovima je širokobriješka ljepotica zasjala punim sjajem kako i doliči jednom ovakvom povijesnom mjestu u Hercegovini.

Kamenjar.com

facebook komentari

Pregled

20. obljetnica Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ K. Briglević

Svečanom procesijom i misom u Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava u Zagrebu u srijedu, 13. prosinca 2017. godine obilježena je 20. obljetnica utemeljenja Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj.

Koncelebriranu misu predvodio je vojni ordinarij monsinjor Jure Bogdan u koncelebraciji s nadbiskupima, biskupima, vojnim i policijskim kapelanima i drugim svećenicima iz Hrvatske i inozemstva.

Procesiji i misnom slavlju koje se održalo u zagrebačkoj katedrali nazočili su načelnik Glavnog stožera OSRH general-zbora Mirko Šundov koji je ujedno bio i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, potpredsjednik Vlade, ministar obrane RH Damir Krstičević kao izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, priopćio je MORH

U obilježavanju 20. obljetnice uspostave Vojne biskupije u Republici Hrvatskoj sudjelovali su i pripadnici Oružanih snaga RH, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva hrvatskih branitelja, Počasno zaštitne bojne, Povijesne postrojbe te klape Hrvatske ratne mornarice i MUP-a. Misno slavlje započelo je ulaznom procesijom koju je predvodila Počasno zaštitna bojna Oružanih snaga RH, a u procesiji su sudjelovala tri službena stijega: Republike Hrvatske, Vatikana i Vojnog ordinarijata.

Vojni ordinarij mons. Jure Bogdan u svojoj je propovijedi naglasio kako odabir zagrebačke katedrale za proslavu 20. obljetnice Vojnog ordinarijata nije slučajan.

Foto: MORH/ K. Briglević

“Ovdje su zgusnute tolike uspomene na velikane iz hrvatske povijesti, od Zrinskih i Frankopana do blaženog Alojzija Stepinca i sluge Božjega kardinala Franje Kuharića. Na taj način ova prvostolnica okuplja i ujedinjuje čitavu domovinu Hrvatsku prikazujući je svemogućem Bogu kao dar i prinos”, rekao je mons. Bogdan i poručio kako u središtu i ove mise moraju biti Isusove riječi na Posljednjoj večeri: “Ovo je moje Tijelo. Ovo je kalež moje krvi. Ovo činite meni na spomen. Spomen na Isusa daruje nam život, a zaborav nas vodi u smrt. U svakodnevnom životu možemo iskusiti kako je zaborav nešto vrlo opasno, na svim razinama. Ako jedan narod zaboravlja svoje branitelje, one koji su se za nj žrtvovali, onda se zajednički dom urušava i ne može dobro završiti.

Važno je njegovati i promicati spomen na osobe i događaje iz Domovinskoga rata jer je to temelj naše slobode i neovisnosti”, poručuje mons. Bogdan. Ovom se prilikom osvrnuo i na činjenicu kako u današnje vrijeme nije lako živjeti kršćanski i djelotvorno svjedočiti svoju vjeru pred drugima.

“Tko javno zastupa kršćanske vrjednote, primjerice na području zaštite nerođenoga života ili u pitanjima braka i obitelji, nerijetko biva ismijavan, ignoriran, odbacivan. Kako dakle shvatiti Isusove riječi iz evanđelja? Isusovo breme je lako jer ga On nosi zajedno s nama. Nasljedovati Krista znači uzeti križ na se, biti spreman na žrtvu, prihvatiti patnju. Ali to ne činimo sami, kao pojedinci, nego kao zajednica: u našim kapelanijama, u našoj biskupiji, u Crkvi Kristovoj. Crkva je mistično tijelo Kristovo”, rekao je mons. Bogdan.

Ministar obrane Damir Krstičević ovom je prigodom istaknuo kako su Hrvatska vojska i Crkva neraskidivo povezani još od vremena Domovinskog rata te da je vjera oslonac hrvatskom vojniku kojemu je duhovna potpora važna u obavljanju zahtjevnih zadaća. “Vojni ordinarijat na čelu s vojnim biskupom mons. Jurom Bogdanom prisutan je u svim aktivnostima koje provode Ministarstvo obrane i Oružane snage. Poštujući svu potporu koju je Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj pružao Oružanim snagama tijekom Domovinskog rata, Ministarstvo obrane njeguje i podupire sve aktivnosti vezane za duhovnu skrb pripadnika Oružanih snaga i Ministarstva obrane”, poručio je ministar.

Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj osnovan je bulom svetog pape Ivana Pavla II. 25. travnja 1997. godine čime je uspostavljena duhovna skrb za vjernike katolike u oružanim snagama i redarstvenim službama Republike Hrvatske, a iste su godine u Republici Hrvatskoj osnovane još dvije biskupije, Požeška i Varaždinska. Jurisdikcija vojnog ordinarija se proteže na području cijele Republike Hrvatske i na mirovne snage u svijetu gdje djeluju hrvatski vojnici i policajci.

Foto: MORH/ K. Briglević

 

Krstičević: Mladi ljudi, željni izazova pridružite se pobjedničkom Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i letite s najboljima!

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Vlaho Orepić: Resetiranje MOST-a na polazne postavke je nužnost

Objavljeno

na

Objavio

Saborski zastupnik Vlaho Orepić  nakon što je jučer istupio iz Mostova saborskog kluba, danas je preko facebooka uputio poruku Boži Petrovu i Nikoli Grmoji.

“Dragi ljudi, Žao mi je što su g. Petrov i g. Grmoja i dalje ustrajni u nepoduzimanju konkretnih koraka u smjeru nužnih promjena u MOST-u, kojih su sigurno svjesni, kao što su to i svi članovi predsjedništva, kluba zastupnika, i glavnog odbora MOST-a.

Komunikacija koja se zasniva na čuđenju i povezivanju moje odluke o istupanju iz kluba zastupnika uz, kako kažu, moje želje, strasti i ambicije, predstavlja neiskren i nekorektan pristup cijelom događaju.

Ne želim sudjelovati u “popularnom” političkom komuniciranju, na kojem, nažalost, i dalje inzistiraju, a koji se sastoji od tematske površnosti i osobne diskreditacije “druge” strane. Ni jedna odgovorna politika ne može se zasnivati na “SLUČAJNIM” a pogotovo ne na netočnim insajderskim informacijama kojima se netko osobno nastoji diskreditirati.

Bilo kako bilo, resetiranje MOST-a na polazne postavke je nužnost, a moj postupak je motiviran samo i isključivo tom potrebom. Kalkulacije nekakvim urotama i osobnim ciljevima samo je bijeg od odgovornosti onih koji za tim posežu. Ljude koji su mi dali povjerenje nikada neću iznevjeriti i ova moja odluka na tom je tragu!”

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari