Connect with us

Širokobriješka crkva se priprema za konzervatorsko-restauratorske radove

Published

on

Tijekom ovog tjedna počele su pripreme za konzervatorsko-restauratorske radove na crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu. Glavni krivac koji je primorao franjevce na ovaj korak je prodor vlage u crkvu te curenje vode kroz zvonike kojaje nanijela šteta unutrašnjosti crkve.

Tim stručnjaka splitske tvrtke NEIR detaljno će pregledati oštećena mjesta, a nakon toga i početi same radove.

crkva široki brijegInače, crkva i franjevački samostan u Širokom Brijegu su odlukom Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika proglašeni nacionalnim spomenik Bosne i Hercegovine i zbog toga potrebno je dobiti dozvolu za izvođenje radova koje može izdati samo Zavod za zaštitu spomenika BiH.

Budući da je crkva spomenik kulture, bilo kakvi zahvati na njoj podliježu pravilima o zaštiti kulturno-povijesne baštine. U dogovoru sa Zavodom za zaštitu spomenika Bosne i Hercegovine angažirali smo stručnjake Konzervatorskog zavoda iz Splita da naprave elaborat o prijeko potrebnim radovima. Valja imati na umu da odobobrenje za izvođenje konzervatorsko-restauratorskih radova može dati samo Zavod za zaštitu spomenika BiH,” izjavio je gvardijan samostana fra Tomislav Puljić.

Radovi bi trebali trajati više od godinu dana, a sredstva za obnovu djelomično će dati Zavod za zaštitu spomenika, a veći dio bi trebao platiti Franjevački samostan.

Veliko iskustvo, provjereni tim stručnjaka i licencu ima tvrtka NEIR iz Splita s kojom smo obavili razgovore i kanimo joj povjeriti izvođenje radova. Za što potpuniji uvid u sadašnje stanje građevine bilo je potrebno postaviti skelu, te izbliza ustanoviti pravo stanje stvari da se izbjegnu pogrešne pretpostavke; a nakon uvida pristupit će se izvedbi samih radova. Novčanu potporu za prijeko potrebne radove crkva će jednim dijelom dobiti od Zavoda za zaštitu spomenika, a veći dio ostaje na brizi svih nas – njezinih korisnika. Ovim ujedno molim sve vjernike da se uključe, sukladno svojim mogućnostima, u zaštitu i obnovu naše kamene ljepotice,” zaključio je fra Tomislav Puljić.

Prije nekoliko dana postavljena je skela na širokobriješkoj crkvi. Naime, franjevci sa Širokog Brijega odlučili su potražiti stručne savjete kako pristupiti zaštiti građevine i zaustaviti prodor vlage u crkvu, posebno kroz zvonike, koja stvara nepoželjne promjene na zidovima i krovištu.

Budući da je crkva, koju je daleke 1905. godine dao podići fra Didak Buntić, spomenik kulture, bilo kakvi zahvati na njoj podliježu pravilima o zaštiti kulturno-povijesne baštine. U dogovoru sa Zavodom za zaštitu spomenika Bosne i Hercegovine angažirani su stručnjaci Konzervatorskog zavoda iz Splita koji će izraditi elaborat o prijeko potrebnim radovima. Također, odobrenje za izvođenje konzervatorsko-restauratorskih radova može dati samo Zavod za zaštitu spomenika BiH.

„Veliko iskustvo, provjereni tim stručnjaka i licencu ima tvrtka NEIR iz Splita s kojom smo obavili razgovore i kanimo joj povjeriti izvođenje radova. Za što potpuniji uvid u sadašnje stanje građevine bilo je potrebno postaviti skelu, te izbliza ustanoviti pravo stanje stvari da se izbjegnu pogrešne pretpostavke; a nakon uvida pristupit će se izvedbi samih radova. Novčanu potporu za prijeko potrebne radove crkva će jednim dijelom dobiti od Zavoda za zaštitu spomenika, a veći dio ostaje na brizi svih nas – njezinih korisnika. Ova obavijest je ujedno i molba da se uključite, sukladno svojim mogućnostima, u zaštitu i obnovu naše kamene ljepotice“, rekao je fra Tomislav Puljić, širokobriješki gvardijan.

Ovi radovi bit će samo nastavak aktivnosti koje se provode na Širokom Brijegu. Naime, najprije su izbijeljeni vanjski i unutarnji zidovi crkve, da bi prije dvije godine, dok je fra Sreten Ćurčić bio gvardijan, započeli radovi na uređenju crkvenog dvorišta, uređenju parkinga na Bakamuši i prilaza crkvi i crkvenom dvorištu, te obnovi i nadogradnji vanjskog WC-a i obnovi stare fratarske čatrnje u neposrednoj blizini crkvenog dvorišta. Tim radovima je širokobriješka ljepotica zasjala punim sjajem kako i doliči jednom ovakvom povijesnom mjestu u Hercegovini.

Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari