Connect with us

Iz Svijeta

Kremlj potvrdio početak planiranog vojnog povlačenja

Objavljeno

-

Kremlj je u utorak potvrdio da je počeo povlačiti vojne snage raspoređene uz granicu s Ukrajinom što je “normalan proces” i osudio je ponovno zapadnu “histeriju” upozoravanjem na skorašnju invaziju Rusije na Ukrajinu.

“Od početak smo govorili da će po završetku vojnih vježbi (…) vojska biti vraćena u svoje vojarne. Upravo se to sada događa, to je uobičajen proces”, rekoa je novinarima glasnogovornik ruskog predsjedništva Dmitrij Peskov.

Nešto ranije u utorak ruuska novinska agencija Interfax javila je, pozivajući se na ministarstvo obrane da, iako se nastavljaju velike vježbe diljem zemlje, neke postrojbe južnih i zapadnih vojnih oblasti vraćaju se u baze pošto su završile svoj dio.

Rusija je nagomilala više od 100.000 vojnika blizu granica s Ukrajinom i potaknula strah od invazije, osobito zbog toga jer se održavaju zajedničke vojne vježbe Rusije i Bjelorusije od 10. do 20. veljače pa je Ukrajina gotovo potpuno okružena ruskom vojskom.

Ruska tržišta pozitivno su reagirala na tu vijest, a rubalj, valuta pod pritiskom usred bojazni od novih zapadnih sankcija u slučaju rata, porastao je 1,5 posto ubrzo nakon objave ministarstva obrane.

Valuta je ojačala i u ponedjeljak nakon što je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sugerirao predsjedniku Vladimiru Putinu da Moskva nastavi diplomatskim putem u nastojanjima da izvuče sigurnosna jamstva od Zapada.

Reakcija valute na te riječi pokazala je da jedna fraza može biti dovoljna da se rubalj snažno pomakne u oba smjera, rekao je Dmitri Polevoj, voditelj ulaganja pri Locko Invest.

Iako Moskva poriče da planira napad na Ukrajinu, traži od Sjedinjenih Država i NATO-a da joj zajamče da Ukrajina nikada neće ući u NATO. Washington i Bruxelles za sada to odbijaju.

Njemački kancelar Olaf Sholz doputovao je u utorak u Moskvu kako bi razgovarao s Putinom i nastavio misiju sprečavanja rata. (Hina)

Pobjede Kremlja samo se nižu: Putin je možda već ostvario cilj

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari