Connect with us

Iz Svijeta

Kremlj: Rusija će zadržati snage pored Ukrajine dok to smatra potrebnim

Objavljeno

-

Kremlj je u srijedu rekao da će Rusija zadržati vojne snage blizu svoje granice s Ukrajinom sve dok to smatra potrebnim, a separatisti koje podržava Rusija kažu da se stanje u ukrajinskoj regiji Donbasu pogoršava.

Zapadne države pozvale su na suzdržanost nakon što je Ukrajina podigla uzbunu zbog gomilanja ruskih snaga blizu svoje granice i porasta nasilja duž linije između kijevskih snaga i separatista na istoku Ukrajine.

Kijev je u utorak pozvao NATO da predstavi plan za njegovo pridruživanje zapadnom vojnom savezu, izazvavši odmah reakciju Moskve, koja se žestoko protivi istočnoj ekspanziji bloka.

Zastoj je udvostručio pritisak na rusku rublju, koja je u srijedu dosegla najnižu razinu prema dolaru u pet mjeseci.

Rusija je rekla da su njezini vojni pokreti obrambeni i da ne predstavljaju nikakvu prijetnju.

U srijedu je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov upitan koliko će dugo ruske snage biti smještene u blizini Ukrajine.

“Ruske oružane snage nalaze se na ruskom teritoriju na mjestima koja se smatraju potrebnim i prikladnim i ostat će ondje sve dok to naše vojno vodstvo i vrhovni zapovjednik smatraju primjerenim”, rekao je Peskov.

Ruski separatisti borili su se od 2014. protiv ukrajinskih snaga u Donbasu, u sukobu za koji Kijev kaže da je u njemu ubijeno 14.000 ljudi.

“Situacija na crti dodira i dalje ostaje, nažalost, krajnje nemirna, eskalira i mijenja se na gore. Ispaljuje se sve više granata”, rekao je vođa separatista u Donbasu Denis Pušilin, a prenijela agencija TASS.

Ukrajina i zapadne zemlje kažu kako su separatiste Donbasa naoružali, vodili, financirali i pomagali Rusi, uključujući aktivne ruske snage. Moskva je nijekala miješanje.

Premda je primirje zaustavilo rat u cjelini 2015. godine, sporadične borbe nikada nisu prestale. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas