Krenula velika vojna ofenziva egipatske vojske protiv ekstremista na Sinaju

0

Egipatska vojska započela je masivnu vojnu operaciju protiv ekstremista na prostoru Sjevernog Sinaja, prenose egipatski mediji. Operacija je nazvana “Pustinjska Oluja”, pokrenuta je jučer te će – prema izvorima iz egipatskih snaga sigurnosti – trajati 48 sati. Cilj operacije je uništiti uporišta ekstremista u pustinji i obližnjim planinama.

U operaciji sudjeluje kopnena vojska, zračne snage, kao i egipatska mornarica. Informacije govore kako je vojska blokirala sve ceste, mostove i tunele koji vode iz Sjevernog Sinaja prema drugim egipatskim provincijama.

Prostor Sjevernog Sinaja Egipatske snage sigurnosti ističu kako se na prostoru nalazi oko 500 naoružanih ekstremista koji bi mogli iskoristiti lokalno stanovništvo kao živi štit. Sigurnosna situacija na Sinaju znatno se pogoršala otkako je 3. ovoga mjeseca s vlasti srušen islamistički predsjednik Mohamed Morsi.

Iz Muslimanske Braće opovrgavaju informaciju da su oni upleteni u eskalaciju nasilja u regiji. No, jedan od vođa militanata na Sinaju rekao je kako će napadi prestati čim se na funkciju vrati “legitiman predsjednik”. Otkako je Morsi srušen s vlasti najmanje 23 pripadnika egipatskih snaga sigurnosti i 10 civila ubijeno je na prostoru sjevernog Sinaja. U većini slučajeva radilo se o okršajima na prostoru i okolici grada Al-Arish.

Unatoč činjenici da bi aktualna operacija trebala trajati svega 48 sati, iz egipatske vojske svjesni su da bi ovaj konflikt mogao potrajati znatno duže. “Pred njima je moguć dugi rat protiv terorista na Sinaju, vjerojatno i u unutrašnjosti Egipta”, rekao je analitičar Walid Phares u razgovoru za RT. “Vojska nastoji osigurati da ne dođe do situacije u kojoj bi džihadisti mogli formirati enklavu na prostoru Sinaja”, rekao je.

Prema informacijama koje je objavila egipatska vojska, Phares ističe: “Da je Morsijev režim potrajao još nekoliko mjeseci na prostoru Sjevernog Sinaja bio bi proglašen emirat, slično kao Waziristan u Pakistanu ili na prostoru Sjevernog Malija”.

RT | Reuters

facebook komentari