Pratite nas

BiH

Krešić: Susret Dodik – Čović gebelsovski predstavljen kao prijetnja državi podjelom

Objavljeno

na

-Odlazak stranih sudaca jeste stvarna potreba jedna države koja želi biti suverena, što sada definitivno nije, ali je istodobno to ostvariti gotovo nemoguća misija jer jedna od strana – bošnjačka u Bosni i Hercegovini – isključivo protiv takvog raspleta, rekao je Zoran Krešić, novinar Večernjeg lista, komentirajući za Hrvatski Medijski Servis zahtjev dužnosnika iz Republike Srpske za izlaskom stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH, čime uvjetuju svoje sudjelovanje u odlučivanju u institucijama BiH.

Krešić drži da će politička kriza, koja je trenutno na snazi, iznjedriti definitivnu blokadu puta BiH u Europsku uniju.

“To zapravo sugerira kako ćemo imati jednu krizu koja će generirati druge probleme i posve sigurno najviše štetiti građanima ove zemlje, voditi daljem narušavanju povjerenja i definitivnom blokadom europskoga puta zemlje i dobivanja statusa kandidata za vrijeme hrvatskog predsjedanja”, kaže Krešić.

Sarajevska buka je glasnija

Osvrćući se na uvjetovanje participacije u odlučivanju na razini BiH od strane političara iz RS, sugovornik HMS-a ističe da smo takvu situaciju već imali kada je SDA 14 mjeseci blokirala formiranje Vijeća ministara.

-Četrnaest mjeseci čekalo se s uspostavom Vijeća ministara BiH na ultimatum SDA da se pošalje dokument NATO savezu. Vidim to kao apsolutno identičnu situaciju. S tim da se zbog medijske percepcije i buke koja se čuje iz Sarajeva, au svakom slučaju je glasnija, stvara ponovno stvara dojam o dobrim i lošim dečkima. A što nema blage veze s istinom i realnošću, mišljenja je Krešić.

Sastanak Dodik-Čović predstavljen kao prijetnja državi podjelom

Komentirajući jučerašnji sastanak predsjednika SNSD-a i HDZ-a BiH, Milorada Dodika i Dragana Čovića, u Istočnom Sarajevu, Krešić kaže da ga žalosti činjenica da je dio medija u BiH ovaj sastanak gebelsovski predstavio kao ucjenu i prijetnju državi.

“Iskreno me žalosti što dio medija u BiH funkcionira kao da je ’93. godina služeći se poluobavještajnim jeftinim trikovima i spinovima čiji će cilj stalno potencirati stvari iz prošlosti, pridonositi udaljavanju a ne izgradnji povjerenja naroda. Tako je i susret Dodik – Čović gebelsovski predstavljen kao ucjena, prijetnja državi podjelom … A primjerice Čović će sljedećeg tjedna imati sastanak sa čelnikom SBB-a Fahrudinom Radončićem. Nećemo sigurno svjedočiti naslovima da Hrvati i Bošnjaci ponovno vežu zastave”, rekao je Krešić za HMS.

Legitimno predlagati odlazak stranaca

Novinar Večernjeg lista mišljenja je da se u BiH želi uvesti verbalni delikt.

“Čini se kako se u ovoj zemlji želi uvesti verbalni delikt. Legitimno je predlagati sve, pa i tražiti odlazak stranih sudaca, što je ustavna kategorija, jednako kao što bošnjačke stranke ističu kako treba ukinuti konstitutivnost i jednakopravnost naroda. I to je dio Daytonskog ustava. A kako kaže Ustavni sud to je natkrovljujuće načelo svemu drugome. Bošnjačke stranke rade sve suprotno od toga”, ističe Krešić.

Rat za interpretaciju događaja žestoko traje

Komentirajući inzistiranje bošnjačkih političkih predstavnika za ostankom stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH, iako se u Mišljenju Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU iz prošle godine kaže da je nužno reformirati Ustavni sud s naglaskom na strane suce, Krešić naglašava da je razumljivo da bošnjačka strana zagovara njihov ostanak jer se nadaju da će podržavati probošnjačka stajališta.

“Posve je razumljivo da bošnjačka strana zagovara ostanak stranih sudaca jer očekuju da će podržavati njihova stajališta. Uostalom svjedoče tome neke ranije odluke Ustavnog suda. Zanimljivo je međutim kako sve bošnjačke stranke prešućuju upravo dio obveza proisteklih iz 14 pitanja koje je Europska unija postavila BiH kada je u pitanju uloga stranih sudaca. I to govori u suštini da mi živimo u zemlji u kojoj manipulacija i rat za interpretacije događaja i pojava ustvari žestoko traje, a istina je u zapećku”, rekao je Krešić.

Podsjećamo, nakon odluke Ustavnog suda BiH da entiteti ne mogu biti vlasnici zemlje, stavljajući to pitanje u nadležnost BiH, politički predstavnici Republike Srpske najavili su suspenziju sudjelovanja u odlučivanju u institucijama BiH do odlaska stranaca iz Ustavnog suda BiH, čime je na snazi još jedna u nizu političkih kriza u BIH.

Također, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, danas je najavio da će legitimni predstavnici Srba i Hrvata u sljedećem tjednu u parlamentarnu proceduru uputiti prijedlog izmjena Zakona u Ustavnom sudu BiH kako bi se iz njega izbacili strani suci./B. G./HMS/

Čović: Čini mi se da smo u jednoj teškoj problematici funkcioniranja svih institucija u BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Dodik: Američka strana je pristrana spram Bošnjaka u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik optužio je u subotu, nakon što je dobio upozorenje o novim sankcijama zbog blokade državnih institucija, američku administraciju za pristranost u korist bošnjačke strane u BiH i poručio da neće popustiti pred pritiscima .

“Pozivamo ih (SAD) da napuste slijepu potporu bošnjačkim političkim ciljevima, da se okane prijetnji i zastrašivanja, da konačno zauzmu objektivan pristup i suoče se s dubinom problema u BiH, kome su, svjesno ili nesvjesno, i sami kumovali”, rekao je Dodik u izjavi za entitetsku novinsku agenciju Republike Srpske (SRNA). Po njegovim riječima srpska strana insistira na provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma.

Posebni predstavnik State Departmenta za zapadni Balkan Matthew Palmer izjavio je kako svi koji se budu priključili blokadi institucija BiH riskiraju sankcije SAD-a kakve su već nametnute srpskom lideru iz te zemlje Miloradu Dodiku, dok je američki veleposlanik u BiH Eric Gordon Nelson ovoga tjedna poručio Dodiku da je moguće proširenje sankcija.

Dodik je dodao kako se prijetnjama i smjenama srpskih dužnosnika neće moći disciplinirati njegov narod.

“Od potpisivanja Daytonskog sporazuma do danas kažnjeno je, smijenjeno, zatvoreno i disciplinirano više stotina Srba, i kao što vidite problem nije nestao. Nisu nestali ni Srbi ni Republika Srpska, kako su neki priželjkivali”, rekao je Dodik.(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Bariša Čolak: Strani suci su trebali otići prije pet godina kada im je istekao mandat

Objavljeno

na

Objavio

Izaslanik u Domu naroda i bivši ministar pravde BiH Bariša Čolak rekao je za “Glas Srpske” da je davno prošlo vrijeme za odlazak stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH, prenosi rtv-hb.com

– To je trebalo učiniti pet godina nakon što je istekao mandat prvim stranim sucima u Ustavnom sudu koje je imenovao Europski sud za ljudska prava uz konzultacije sa Predsjedništvom BiH.

Tako je propisano Ustavnom ove zemlje i BiH je trebala vršiti izbor sudaca Ustavnog suda na drugačiji način. To se nažalost nije dogodilo do danas što je porazno za BiH – rekao je Čolak komentirajući tekst prijedloga zakona koji SNSD namjerava uputiti u parlamentarnu proceduru uz podršku SNSD-a.

Posljedica izostanka reakcije prije pet godina je današnje stanje o kriza koja nikada nije bila veća. Za sada se ne nazire izlaz iz ove situacije. A nove izjave samo dodatno pogoršavaju ionako narušeno stanje.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari