Pratite nas

Pregled

Krešimir Ćosić: Kvalitetna obrambena industrija odlična je kako za sigurnost i samostalnost Hrvatske, tako i za zapošljavanje i gospodarstvo

Objavljeno

na

Gotovo sva oprema i naoružanje koje ima hrvatski vojnik domaće je proizvodnje. Treba li Hrvatskoj i tvornica streljiva? Može li obrambena industrija biti važna izvozna grana? Bila je to tema emisije Otvoreno u kojoj su gostovali direktor Agencije Alan Ivica Nekić, direktor tvrtke HS Produkt Željko Pavlin, direktor tvrtke Šestan Busch Alojz Šestan, general-pukovnik u mirovini Krešimir Ćosić i vojni analitičar Igor Tabak.

Hrvatski vojnici u potpunosti su opremljeni proizvodima domaće industrije, a u proizvodnji odora, zaštitne opreme i oružja sudjeluje više hrvatskih tvrtki, opisao je Ivica Nekić. Hrvatski kontingent koji je poslan u Afganistan opremljen je hrvatskom jurišnom puškom, istaknuo je Nekić. Isto tako, postoje potencijalni za proizvodnju vojnih brodova i opreme za mornaricu, a održavajući kapacitete kroz civilnu izgradnju, možda Hrvatska ponovno postane aktivna i na tome području, optimističan je Nekić.

Pritom Hrvatska treba biti spremna na suradnju sa partnerima iz inozemstva. Potrebno je osluškivati potrebe tržišta te biti organiziran, pametan i spreman stvoriti uvjete hrvatskim poduzetnicima te ulasku domaćeg i stranog kapitala u cilju proizvodnje novih kvalitetnih proizvoda. Vojna industrija je jedna od rijetkih u Hrvatskoj, osim industrije softvera, koja nema nikakvih poticaja niti primanja kroz zakonske odredbe koje bi pomogle toj industriji, zaključio je Nekić.

Željko Pavlin istaknuo je inovativan dizajn i kvalitetu proizvoda kao presudne za probijanje jurišne puške, koju je proizvela tvrtka HS Produkt, na inozemno tržište. Tvrtka ostvaruje gotovo 98 posto prihoda u inozemstvu. Jurišna puška, koju proizvodi ova tvrtka, razvijala se još od Domovinskog rata. Pavlin je istaknuo kako u svim tvrtkama koje su nastale tijekom rata rade i mnogi njegovi sudionici, što je velika prednost. Znaju da proizvod ima stvarnu vrijednost koja čuva život. HS Produktu bio je važan ulazak Hrvatske u Europsku uniju zbog pristupa novim naprednim tehnologijama koje potom omogućuju razvoj vrhunskih proizvoda, i to ne samo za vojnu namjenu. Budućnost vojne industrije Pavlin vidi u robotici i bespilotnim sustavima, a budućnost njegove tvrtke kretat će se upravo u tome smjeru.

Kvalitetna obrambena industrija odlična je kako za sigurnost i samostalnost Hrvatske, tako i za zapošljavanje i gospodarstvo, istaknuo je Krešimir Ćosić. Pritom je već sada važno razmišljati o sljedećoj inovaciji na tome tržištu te o prepoznavanju talentiranih mladih snaga koje bi to sprovele u djelo. Vojna industrija zahtijeva izvrsnost, a uspjeh naše industrije dokazuje da možemo biti izvrsni i u drugim područjima te ostvariti željeni gospodarski rast, smatra Ćosić. Također je istaknuo kako je ova industrija u Hrvatskoj minimalno podržana od strane države. Europa je počela zajednički graditi sigurnosni obrambeni prostor, a da bi hrvatska vojna industrija u toj priči bila angažirana, važno je da učini sve da bude konkurentna.

Alojz Šestan predstavio je kacige koje proizvodi njegova tvrtka, koja je krenula kao mala proizvodnja početkom Domovinskog rata, a sada ih proizvodi za francusku policiju, koja je kupila 15 tisuća komada. Istu tu kacigu, koja je multifunkcionalna, kupit će i hrvatska policija, a Šestan kaže da je ona kaciga budućnosti za specijalnu policiju. Osim vojne, tvrtka proizvodi i drugu zaštitnu opremu, a pritom su povezani sa pet drugih svjetskih tvrtki s namjerom razmjene znanja i iskustava. Istraživanje novih tehnologija jako je važno za konkurentnost u ovoj industriji, zaključio je Šestan.

Izvoz je prvenstveni način razvoja hrvatske obrambene industrije, smatra Igor Tabak, a hrvatske tvrtke su se dokazale unatoč žestokoj konkurenciji. Važno je biti drugačiji, brz, ozbiljan i fleksibilan na tržištu. Uspješna obrambena industrija Hrvatskoj daje stabilnost, kao i garanciju da u neželjenim okolnostima možemo imati bazu opreme za naše ljude kako bismo se uspješno obranili.

Konferencija “Hrvatska obrambena industrija kao izvozni brend”

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Marić: Nitko još nije odgovarao za počinjenje zla nad državnom imovinom

Objavljeno

na

Objavio

Kakvo je stanje državne imovine? Njezina aktivacija ove godine znači investicijski potencijal veći od dvije milijarde kuna. Neki hoteli dobit će nove vlasnike investitore. Kakva je situacija s poslovnih prostorima i državnim stanovima koji se bespravno koriste? Nakon što je objavljeno da se prodaju 33 stana, u njih sedam je provaljeno.

Gostovali su: dr. sc. GORAN MARIĆ, ministar državne imovine, LJUBO JURČIĆ, ekonomski analitičar, IVAN ANUŠIĆ, osječko-baranjski župan (HDZ), MIŠO KRSTIČEVIĆ, gradonačelnik Ploča (SDP) i ), ŽELJKO BURIĆ, gradonačelnik Šibenika (HDZ).

Od trideset i tri državna stana koji se prodaju na natječaju, provaljeno je u njih sedam. Ministar Marić kazao je kako ga to ne čudi jer dvije tisuće korisnika bespravno koristi stanove već dvadeset osam godina. Da su brave  na stanovima promijenjene, primijetile su službe koje su išle čistiti stanove kako bi ih pripremile za pregledavanje kupaca, objasnio je Marić. Pripremili smo kaznene prijave protiv nepoznatih počinitelja i sutra ih šaljemo DORH-u, rekao je Marić napomenuvši da se iz ovog slučaja vidi kako država nije dovoljno zaštitila svoje vlasništvo

 Upozorio je kako dosad nije bilo kaznene odgovornosti za štetu na državnoj imovini. U nekim slučajevima čak i institucije stanu iza takvih slučajeva i ne suprotstavljaju se iseljavanju, rekao je Marić.Rast gospodarstva kojeg treba donijeti aktivacija državne imovine komentirao je Ljubo Jurčić rekavši kako investicija nije samo novac nego i aktiviranje imovine pa napominje kako se uz dvije milijarde investicijskog potencijala treba misliti i na vrijednost same imovine koja će se povećati. Ipak, smatra da investicija treba biti još više ako se želi doći do značajnijeg rasta gospodarstva u Hrvatskoj. Puno je to važnije za lokalne jedinice, u mjestima gdje se te investicije događaju- bit će to puno važniji iskorak, rekao je Jurčić.

Ivan Anušić je govorio o objektima i zemljišta čija aktivacija može pomoći projektima u Osječko-baranjskoj županiji. Radi se o dvadeset i devet zahtjeva načelnika i gradonačelnika za aktivacijom  koji su upućeni nakon sastanka s ministrom Marićem, rekao je Anušić. Objasnio je da u županiji žele razvijati kontinentalni turizam, a objekti čija važnost je prepoznata za tu svrhu su- dvorci.Mišo Krstičević je suradnju s Ministarstvom upravljanja državnom imovinom ocijenio korektnom i s njome je zadovoljan. Komentirao je i novi Zakon o upravljanju državnom imovinom. Država će ovim zakonom ići na ruku jedinicama lokalne samouprave, ali će ostati neriješne stvari koje države nije rješavala od devedesetih godina, rekao je Krstičević. Kritizirao je postupak katastarske izmjere i upis u zemljišne knjige.  Model je skup i spor zbog preopterećenosti sudova pa teret pada na jedinice lokalne samouprave koje traže sufinanciranje od ljudi, kazao je Krstičević.

Grad Šibenik zna svaki metar kvadratni prostora čemu bi trebao služiti, rekao je Željko Burić. Napomenuo je da Šibenik ne razvija samo turizam već je fokus na gospodarstvu koji gradu i donosi veće prihode. Prednost vidi u neiskorištenim površinama gdje su u prošlosti bile vojarne i tvornice. Jedan od najvećih problema koje rješavaju s Ministarstvom upravljanja državnom imovinom, ističe Burić, zemljište je  nekadašnje Tvornice elektroda i ferolegura.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Predsjednica na Facebooku u povodu tri godine mandata

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u ponedjeljak je u povodu treće godišnjice mandata poručila kako namjerava do kraja mandata, u suradnji s Vladom, učiniti sve kako bi se zaustavilo iseljavanje mladih i preokrenuli negativni demografski trendove, a građanima s blokiranim računima omogućio novi početak.

“Na današnji dan prije tri godine započela sam mandat Predsjednice Republike Hrvatske. Tu časnu dužnost obnašam u interesu svih hrvatskih državljana, kako u Domovini, tako i u iseljeništvu. Do kraja mandata, u suradnji s Vladom RH, učinit ću sve kako bismo zaustavili iseljavanje mladih i preokrenuli negativne demografske trendove, kako bismo građanima s blokiranim računima omogućili novi početak, a podjele iz prošlosti pretvorili u zajedništvo za bolju budućnost”, napisala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na svom službenom Facebook profilu.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari