Pratite nas

Razgovor

Krešimir Planinić: Nije dobro da manjina određuje premijera i vladu

Objavljeno

na

Planinić: Ne može biti da jedan zastupnik uđe s 1676 glasova u Sabor a drugi treba 17.000

Je li pred Hrvatskom novi referendum?

Građanska inicijativa “U ime obitelji” pokreće se inicijativa vezana uz izmjenu izbornog zakona kako se manjinski zastupnici više ne bi birali na posebnim listama, nego bi bili birani s lista svih stranaka.

Na koji način bi se išlo u mijenjanje izbornog sustava, u Studiju 4 razgovarali su s odvjetnikom i članom organizacijskog odbora građanske inicijative U ime obitelji Krešimirom Planinićem i političkim analitičarom Žarkom Puhovskim.

Svoje mišljenje iznijeli su i predstavnici talijanske i mađarske manjine Furio Radin i Robert Janković. U Studio 4 pozvani su i predstavnici srpske nacionalne manjine, no nažalost rekli su da o toj inicijativi ne žele razgovarati.

Govoreći o inicijativi za izmjene izbornog zakona Krešimir Planinić rekao je kako im nije cilj da umanje prava nacionalnih manjina. Nije sporna zaštita manjinskih prava, ona su se u posljednjih 25 godina razvijala i povećavala.

Naglasio je da svoju inicijativu ne vežu ni uz jednu stranku, ali traže potporu svih koji je žele dati. Svakako je dobro da je otvorena šira rasprava. Nije dobro da manjina kroji većinu, da određuje premijera i vladu, jer se time stavlja i dodatni teret manjinama. Manjinama je osnovni zadatak čuvanje kulture, obrazovanja.

Prava nacionalnih manjina zaštićena su konvencijama i ustavnim zakonom, istaknuo je Planinić. Rekao je i kako ne želi da se potiče trgovački karakter zastupnika. Zastupnici moraju braniti interese Hrvatske, a ne uske interese, istaknuo je Planinić.

Govoreći o europskim iskustvima, Planinić je rekao kako se pokazalo da se prava nacionalnih manjna najbolje štite kroz jedinice lokalne samouprave, a ne u Saboru. Zastupnici u Saboru moraju biti predstavnici svih građana. Naveo je primjer zastupnika Furija Radina koji je ušao u Sabor sa 1676 glasova, dok zastupnicima koji ne dolaze iz redova manjina treba oko 17 tisuća glasova da bi ušli u to predstavničko tijelo.

Prema tumačenju Furija Radina, ova inicijativa je zapravo plan B o kojemu je govorio Ante Đapić. To je jedan plan odmazde koja se zasniva na diskriminaciji nacionalnih manjina. Čudno je da ona dolazi u trenutku kad postoji bitka za ploču HOS-a, rekao je Radin. Složio se da postoje različita iskustva u europskim zemljama. No, smatra da je 90 posto onoga što je postignuto u pravima manjina, postignuto upravo predstavništvom nacionalnih manjina u parlamentu. A malo glasova imamo jer nas je malo, a malo nas je jer smo istjerani nakon Drugog svjetskog rata, istaknuo je Radin.

Puhovski smatra da je model koji sada imamo pogrešan, ali ga je pogrešno mjenjati referendumom jer kaže da većina ne može odlučivati o pravima manjina. Prema njegovom mišljenju, dobro bi bilo preuzeti njemački model. Nije se složio s Radinom rekavši da su za prava manjina, posebno u vrijeme, kako je rekao – Tuđmanovog režima, najviše učinile nevladine udruge i nekoliko zastupnika i zastupnica hrvatskog etičkog porijekla. Puhovski smatra da treba razgovarati o korjenitoj promjeni izbornog sustava i o osnivanju Komisije za zaštitu nacionalnih manjina. Rekao je i kako ovo nije usmjereno protiv srpske nacionalne manjine jer oni imaju dovoljno glasova.

Za Roberta Jankoviča, predstavnika mađarske nacionalne manjine pitanje izbornog zakona je vrlo važno pitanje kojem se mora ozbiljno prići. Rekao je kako ne zna koje je referendumsko pitanje i što i koja inicijativa zapravo predlaže.

Ukoliko polazimo od toga da se zastupnici nacionalnih manjina biraju po općem biračkom pravu – to je neprovedivo. To bi zahtjevalo korjenitu izmjenu izbornog sustava. Nije protiv rasprave.

Radin je zaključno rekao kako je iznenađen što Puhovski predlaže jednu blažu varijantu onoga što predlažu gospođa Markić i gospodin Đapić. A Puhovski je iznio zanimljivu teoriju zašto je slaba izlaznost manjinaca. Od njih se očekuje politički striptiz, rekao je.

Željka Markić: Treba mijenjati nepravedni izborni sustav

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Razgovor

Stjepan Šterc: Za pet godina Hrvatska neće imati za mirovine

Objavljeno

na

Objavio

PODCAST VELEBIT – Kolaps mirovinskog sustava

Demograf Stjepan Šterc:
Više Hrvata živi izvan Hrvatske nego u Hrvatskoj, procjena je oko 4 milijuna.

Mogu li Hrvati izvan Hrvatske biti temelj revitalizacije Hrvatske?
Zašto se u Hrvatskoj ne primjenjuju izraelski ili irski modeli povezanosti iseljenog i domovinskog stanovništva?

Zašto se iseljenim Hrvatima u Hrvatskoj ne omogući ulaganje bez poreza kao što to Irska država omogućuje Ircima?
Zašto hrvatska država ‘kažnjava’ umjesto da nagradi majku u porodiljskom razdoblju?

Zašto je hrvatskoj državi važnije financirati ne vladine udruge, nego poticati rađanje djece?
Zašto je Plenkoviću bilo važnije sačuvati neke ministre, nego primjeniti ozbiljne demografske mjere?
Zašto se na otocima poput Lastova uopće naplaćuje PDV?

Odgovore na ova pitanje poslušajet u PODCAST VELEBIT

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Razgovor

Ministar Krstičević: Hrvatska vojska spremna je, sposobna i uvježbana

Objavljeno

na

Objavio

“Vojna vježba “Velebit 18“, najveća i najsloženija nakon Domovinskog rata, pokazala je da je Hrvatska vojska spremna, sposobna i uvježbana izvršiti sve temeljne zadaće a to su obrana Hrvatske, pomoć civilnim institucijama i doprinos kolektivnoj sigurnosti”. Rekao je to u središnjem Dnevniku HTV-a potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Pohvalio je sve vojnike, dočasnike i časnike koji su sudjelovali u vježbi.

“Pripreme su trajale skoro godinu dana, a cilj nam je bio pokazati združeno djelovanje. Mislim da smo pokazali mnoge sposobnosti HV-a – odličan manevar, zaštitu snaga – sve što je potrebno da Hrvatska vojska bude na ponos cijele Hrvatske”, rekao je Krstičević.

Na pitanje jesu li svi rodovi vojske jednako modernizirani, ministar je odgovorio da su najvažniji ljudi. “Tehnika je jako bitna, ali vratili smo dostojanstvo hrvatskom vojniku, vratili smo mu materijalna prava koja su mu bila oduzeta. Vratili smo vojsku u Vukovar, Ploče, Sinj, do kraja godine vratit ćemo je u Varaždim i još nam ostaje Pula. Upravo takav operativni raspored nam pomaže da možemo brže pomoći”, rekao je ministar Krstičević.

Osvrnuvši se na rad Vlade na polovini mandata Krstičević je rekao kako smatra da je Vlada odradila vrlo dobar posao. “U mom resoru povećali smo proračun, donijeli Strategiju nacionalne sigurnosti, Zakon o sustavu domovinske sigurnosti”.

Za subotnji prosvjed u Vukovaru i općenito za grad Vukovar rekao je da treba biti pažljiv. “Svatko sa svoje strane mora učiniti maksimum da se zločini istraže i da za njih netko odgovara. To Vukovar zaslužuje”, rekao je ministar obrane Damir Krstičević.

 

Uspješno provedena vježba Velebit 18 – združena snaga (VIDEO)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari