Pratite nas

Razgovor

Krešimir Planinić: Nije dobro da manjina određuje premijera i vladu

Objavljeno

na

Planinić: Ne može biti da jedan zastupnik uđe s 1676 glasova u Sabor a drugi treba 17.000

Je li pred Hrvatskom novi referendum?

Građanska inicijativa “U ime obitelji” pokreće se inicijativa vezana uz izmjenu izbornog zakona kako se manjinski zastupnici više ne bi birali na posebnim listama, nego bi bili birani s lista svih stranaka.

Na koji način bi se išlo u mijenjanje izbornog sustava, u Studiju 4 razgovarali su s odvjetnikom i članom organizacijskog odbora građanske inicijative U ime obitelji Krešimirom Planinićem i političkim analitičarom Žarkom Puhovskim.

Svoje mišljenje iznijeli su i predstavnici talijanske i mađarske manjine Furio Radin i Robert Janković. U Studio 4 pozvani su i predstavnici srpske nacionalne manjine, no nažalost rekli su da o toj inicijativi ne žele razgovarati.

Govoreći o inicijativi za izmjene izbornog zakona Krešimir Planinić rekao je kako im nije cilj da umanje prava nacionalnih manjina. Nije sporna zaštita manjinskih prava, ona su se u posljednjih 25 godina razvijala i povećavala.

Naglasio je da svoju inicijativu ne vežu ni uz jednu stranku, ali traže potporu svih koji je žele dati. Svakako je dobro da je otvorena šira rasprava. Nije dobro da manjina kroji većinu, da određuje premijera i vladu, jer se time stavlja i dodatni teret manjinama. Manjinama je osnovni zadatak čuvanje kulture, obrazovanja.

Prava nacionalnih manjina zaštićena su konvencijama i ustavnim zakonom, istaknuo je Planinić. Rekao je i kako ne želi da se potiče trgovački karakter zastupnika. Zastupnici moraju braniti interese Hrvatske, a ne uske interese, istaknuo je Planinić.

Govoreći o europskim iskustvima, Planinić je rekao kako se pokazalo da se prava nacionalnih manjna najbolje štite kroz jedinice lokalne samouprave, a ne u Saboru. Zastupnici u Saboru moraju biti predstavnici svih građana. Naveo je primjer zastupnika Furija Radina koji je ušao u Sabor sa 1676 glasova, dok zastupnicima koji ne dolaze iz redova manjina treba oko 17 tisuća glasova da bi ušli u to predstavničko tijelo.

Prema tumačenju Furija Radina, ova inicijativa je zapravo plan B o kojemu je govorio Ante Đapić. To je jedan plan odmazde koja se zasniva na diskriminaciji nacionalnih manjina. Čudno je da ona dolazi u trenutku kad postoji bitka za ploču HOS-a, rekao je Radin. Složio se da postoje različita iskustva u europskim zemljama. No, smatra da je 90 posto onoga što je postignuto u pravima manjina, postignuto upravo predstavništvom nacionalnih manjina u parlamentu. A malo glasova imamo jer nas je malo, a malo nas je jer smo istjerani nakon Drugog svjetskog rata, istaknuo je Radin.

Puhovski smatra da je model koji sada imamo pogrešan, ali ga je pogrešno mjenjati referendumom jer kaže da većina ne može odlučivati o pravima manjina. Prema njegovom mišljenju, dobro bi bilo preuzeti njemački model. Nije se složio s Radinom rekavši da su za prava manjina, posebno u vrijeme, kako je rekao – Tuđmanovog režima, najviše učinile nevladine udruge i nekoliko zastupnika i zastupnica hrvatskog etičkog porijekla. Puhovski smatra da treba razgovarati o korjenitoj promjeni izbornog sustava i o osnivanju Komisije za zaštitu nacionalnih manjina. Rekao je i kako ovo nije usmjereno protiv srpske nacionalne manjine jer oni imaju dovoljno glasova.

Za Roberta Jankoviča, predstavnika mađarske nacionalne manjine pitanje izbornog zakona je vrlo važno pitanje kojem se mora ozbiljno prići. Rekao je kako ne zna koje je referendumsko pitanje i što i koja inicijativa zapravo predlaže.

Ukoliko polazimo od toga da se zastupnici nacionalnih manjina biraju po općem biračkom pravu – to je neprovedivo. To bi zahtjevalo korjenitu izmjenu izbornog sustava. Nije protiv rasprave.

Radin je zaključno rekao kako je iznenađen što Puhovski predlaže jednu blažu varijantu onoga što predlažu gospođa Markić i gospodin Đapić. A Puhovski je iznio zanimljivu teoriju zašto je slaba izlaznost manjinaca. Od njih se očekuje politički striptiz, rekao je.

Željka Markić: Treba mijenjati nepravedni izborni sustav

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Razgovor

Predsjednica: Posjet Srbiji mora se dogoditi u uvjetima kada možemo postići neki novi napredak

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović založila se u utorak za jedinstvenu, zajedničku komemoraciju žrtvama ustaškoga logora u Jasenovcu jer bi to onda bila “kolona zajedništva”, koja znači dobru vjeru da se tom pitanju pristupilo zrelo, s pijetetom i odgovornošću za budućnost Hrvatske.

U razgovoru za Hrvatski radio u sklopu emisije “S predsjednicom izvan protokola”, Grabar Kitarović ponovila je kako, nažalost, pitanja iz prošlosti, pogotovo iz Drugog svjetskog rata i ideološka pitanja još uvijek dominiraju javnim prostorom te dodala kako je bila ljuta na sve političare da se uopće politizira pitanje komemoracije žrtvama logora iz NDH.

“I mislim da s time trebamo stati. Zbog toga sam do sada odavala pijetet upravo u toj tišini. I to nije nimalo usmjereno protiv vlade i službene komemoracije. Ali, evo, spremna sam u duhu zajedništva i pozivam sve, i Srbe u Hrvatskoj i židovske organizacije, da se dogovorimo da sljedeće godine odemo svi zajedno u tišini pokloniti se tim žrtvama, odati pijetet.

Da pokažemo da smo dovoljno zreli da o toj temi iz prošlosti danas razmišljamo s tim vremenskim odmakom. To nisu temelji moderne hrvatske države. To su četiri nesretne godine u povijesti hrvatskoga naroda, uz ovu tisućljetnu povijest koju imamo, uz gotovo sada tri desetljeća moderne hrvatske države koja je utemeljena na antifašizmu i Domovinskome ratu”, dodala je.

To bi onda, ističe, bila “kolona zajedništva, koja znači i dobru vjeru da tom pitanju pristupimo onako kako treba, s pijetetom, ali i isto tako s odgovornošću za budućnost Hrvatske, ne samo naših međunacionalnih odnosa, već procesa u Hrvatskoj općenito”.

Pitanje Jasenovca i žrtava, naglašava, ne smije biti kamen spoticanja niti oružje u rukama bilo koga tko želi promicati bilo kakvu kampanju protiv Hrvatske. Iznimno dobrim u tom smislu smatra prijedlog čelnika HHO-a Ivana Zvonimira Čička o formiranju međunarodnoga povjerenstva, s članovima iz Srbije, Hrvatske te međunarodnih stručnjaka, koje bi utvrdilo istinu o Jasenovcu. “Da se točno utvrdi prava istina, jer držim da samo istina može pomoći da se pomaknemo naprijed”, poručila je.

Jer, objašnjava, u 21. stoljeću modernom se forenzikom, medicinskom i forenzikom dokumenta, može utvrditi ne samo broj žrtava, “što je nažalost uvijek bio kamen spoticanja i oruđe u rukama raznoraznih kampanja, već i istina što se doista događalo u Jasenovcu, ne samo od 1941. do 1945. godine, nego i kasnije”.

Na novinarsko pitanje nije htjela spekulirati o tome treba li u određenim prigodama dozvoliti korištenje pozdrava “za dom spremni”, rekavši da to treba prepustiti pravnim stručnjacima. “Kao što znate, postoje različita rješenja u različitim državama, od SAD-a koji apsolutno dopušta slobodu govora, do država koje to sve apsolutno brane. Ja ne znam mogu li potpune zabrane uroditi plodom. Držim da je puno bitnija edukacija, obrazovanje, osvješćivanje o tome što se doista dogodilo i što to u konačnici znači za ugled Hrvatske”, dodaje.

Pritom je podsjetila i na iscrtavanja nacističke svastike na poljudskom stadionu odnosno na to da još uvijek nisu pronađeni počinitelji, a smatra da je bila riječ o provokaciji. “I dan danas potičem policiju i sve službe da se pronađu počinitelji, uvjerena sam da je to bila čista provokacija”.

Potrebno je Ministarstvo demografije

Ima, kaže, spreman prijedlog mjera za rješavanje demografskog problema, a on uključuje osnivanje posebnog ministarstva demografije koje bi koordiniralo sve potrebne mjere kako bi se mlade zadržalo u Hrvatskoj i vratio one koji su iz nje otišli.

“Demografija po meni uključuje i gospodarstvo, ali i prometnu povezanost, škole i reformu obrazovanja, dualno obrazovanje, strukovno obrazovanje. Uključuje povezivanje, primjerice srednjoškolcima u jednom Kistanju dati prigodu da odlaze u Šibenik u srednju školu, što u ovom trenutku ne mogu, jer nema autobusne linije. Uključuje i otvaranje i zatvaranje ispostava državnih poduzeća, pošte i slično, u raznim dijelovima Hrvatske”, objašnjava.

Žao joj je što se kritike koje upućuje u pogledu demografije u javnosti tumače kao kritika sadašnje Vlade jer, kaže, kritizira većinu dosadašnjih Vlada budući da “problemi nisu izašli preko noći”.

“Najmanje što želim su sukobi, jer držim da u međusobnoj suradnji možemo i moramo riješiti ta pitanja i voljela bih da se to i u javnosti interpretira kao takvo. Dakle, briga o društvenim problemima briga je i za mene i za vladu, ali isto tako i za oporbu”, poručuje.

Odnose s Vladom premijera Andreja Plenkovića ocijenila je dobrima. “Zadovoljna sam, posebno posljednje vrijeme, našom komunikacijom, konzultiramo se. (…) Ponekad, naravno, postoje nekakve nijanse u razmišljanjima”, dodala je.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Razgovor

Roko Antić – Čovjek koji je rekao ne politici nemorala i interesa

Objavljeno

na

Objavio

Ovaj čovjek je rekao ne politici nemorala, interesa i izdaje.

Gost emisije Agape bio je Roko Antić koji je dao ostavku na sve dužnosti u HDZ-u vidjevši što i kako rade. On je rekao ovo: “Ne možeš se pozivati na demokršćanstvo kad živiš neurednim bračnim životom, kad pobačaj smatraš “ljudskim pravom” žene, kad živiš s ljubavnicom, a pozdravljaš s “Hvaljen Isus i Marija”, kad se nazivaš kršćaninom – a djeluješ kao ateist. Uvijek sam se protivio lažnom predstavljanju. Ne moraš misliti i živjeti kao ja, ali nemoj se lažno predstavljati.”

Poslušajte emisiju i u sklopu nje vrlo zanimljive izjave: Davora Ive Štira, Efendije Izeta Čamdžića, Branimira Glavaša itd.

fratar.net

Roko Antić: HDZ je puno puta znao zastraniti, ali se od ovoga neće nikada moći oporaviti

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati