Pratite nas

Politika

Krešo Beljak: U svakoj normalnoj državi HDZ bi bio zabranjen

Objavljeno

na

Predsjednica Glasa Anka Mrak Taritaš poručila je u nedjelju kako se “treba razračunati s prošlošću da bismo imali budućnost”, čelnik HSS-a Krešo Beljak prozvao je vlast koja “tolerira koketiranje s fašizmom”, a oboje su izrazili podršku predsjedniku Koordinacije židovskih općina Ognjenu Krausu koji je vladu prozvao zbog toleriranja ustaštva.

Kraus je u petak na komemoraciji za žrtve ustaškog logora u Jasenovcu poručio kako se revizija povijesti u Hrvatskoj nastavlja te kako zbog nedjelovanja državnih institucija ekstremna desnica postaje sve agresivnija, a vladu je pozvao da to zaustavi i poštuje hrvatske zakone.

“Konačno se trebamo razračunati s prošlošću da bismo imali budućnost, ne možete se dopasti svima, a premijer se nastoji dopasti svima. Nedopustivo je da imamo dvije kolone, a imat ćemo ih sve dok vladajuća garnitura ne pospremi pozdrav ‘Za dom spremni’ tamo gdje treba i ne trebamo čekati da nam to kažu Austrija ili koruški biskupi,” kazala je Mrak Taritaš dodajući kako se apsolutno slaže s onim što je rekao Ognjen Kraus.

Za jučerašnji odlazak predsjednice Republike u Jasenovac, Mrak Taritaš je kazala da “predsjednica ide sama, jer očito ne želi ni s jednima ni s drugima jer želi glasove i jednih i drugih”.

I predsjednik HSS-a Beljak složio se s Krausom koji je, kazao je, izrekao zastrašujuću činjenicu za hrvatskog premijera poručivši mu da od njega “traži da poštuje hrvatske zakone na način na koji će poštivati austrijske” te da “to reći hrvatskom premijeru u Hrvatskoj, a da prođe bez ikakvih posljedica, sramota za hrvatskog premijera”.

Beljak: Bujanje revizionizma i ustaša govori o ljudima na čelu države

Beljak se osvrnuo i na današnju službenu komemoraciju u Jasenovcu rekavši kako je to “smiješno, nakon što se tolerira otvoreno koketiranje s fašizmom, svakim danom sve jače” Država, dodao je, ne čini ništa i žalosno je, da manjine, ljudi koji su stradali u drugom svjetskom ratu, moraju pokazivati i od vlade tražiti da poštuju hrvatske zakone.

“U Ustavu stoji antifašizam, ZAVNOH, antifašistička borba i drugo, a dopuštajući ovakvo bujanje revizionizma iz Drugog svjetskog rata, ustaša, itd., to govori o ljudima na čelu države,” ustvrdio je Beljak.

Predstavnici Amsterdamske koalicije, među kojima su Anka Mrak Taritaš i Krešo Beljak, u nedjelju su u Rijeci predstavili dio svoga programa koji se odnosi na vrijednosti tolerancije, slobode i jednakosti te na proširenje EU i ulazak Hrvatske u eurozonu.

‘Amsterdamci’ su kometirali i ispitivanje zamjenika predsjednika HDZ-a i potpredsjednika Sabora Milijana Brkića u aferi SMS.

Beljak je kazao kako ga to ne čudi jer HDZ svaki dan producira po jednu aferu. “Čudi što naša država to tolerira. U svakoj normalnoj državi bi takva stranka bila zabranjena, bio bi joj zabranjen rad, a svi koji sudjeluju u tim aferama bi bili udaljeni iz bilo kakvog javnog života,” rekao je.

Na upit je li Brkić timo postao “politički mrtvac”, odgovorio je kako je to pitanje za premijera. “No, pošto je Milijan Brkić doveo Plenkovića na vlast, doveo ga za predsjednika HDZ-a i premijera, ne bih se baš kladio,” istaknuo je Beljak.

Za Anku Mrak Taritaš nedopustivo je da “HDZ koristi institucije države za razračunavanje u svojim redovima” te ističe kako je to sapunica koja se kontinuirano nastavlja i daje krivu sliku države. Smatra da to neće naškoditi Plenkoviću te da on treba voditi zemlju, a ne razračunavati se putem institucija s protivnicima u vlastitim redovima.

(Hina)

 

Plenković: Brkićev slučaj može naštetiti HDZ-ovoj kampanji jedino ako netko to hoće konstruirati

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Posavec: Važnije mi je mišljenje građana i članstva HNS-a nego vodstva stranke

Objavljeno

na

Objavio

Međimurski župan Matija Posavec rekao je u ponedjeljak kako mu je u vezi s izjavom u emisiji “Nedjeljom u dva” da se HNS treba ispričati biračima i članovima zbog ulaska u koaliciju i Vladu s HDZ-om, stiglo više od 1500 poruka potpore i da mu je puno važnije što o tome misle građani, obični članovi stranke nego stranačko vodstvo.

U izjavi za Hinu Posavec je rekao kako nikad u životu nije dobio više poruka i komentara, njih više od 1500, i da mu ta potpora znači potvrdu ispravnosti njegova stava, koji je isti već godinama i koji je sada, nakon EU parlamentarnih izbora, gdje je bio eksponiraniji kao nositelj liste HNS-a, stigao do puno većeg broja ljudi.

“Moj stav je takav bio i prije dvije godine, kada je on više bio poznat na lokalnoj razini. Sada se jednostavno ‘prelio’ na nacionalne okvire, ali moje stajalište je i dalje isto”, izjavio je Posavec i dodao da je još čvršći u uvjerenju da bi se parlamentarni izbori trebali održati još ove godine.

Na pitanje o stanju u HNS-u i o tome ima li u toj stranci ozbiljne podijeljenosti i jesu li ga njezini čelnici kontaktirali nakon jučerašnja istupa, Posavec je odgovorio kako mu je puno važnije što o tome misle građani, obični članovi stranke nego stranačko vodstvo.

Rekao je i da su u tijeku unutarstranačke rasprave u kojem smjeru dalje treba ići HNS. Ponovio je kako smatra da treba krenuti novim smjerom, izaći svakako na izbore, pa neka birači kažu treba li stranka na ovaj način biti u koaliciji.

Izjavio je i da ga stranka i stranačka tijela mogu sankcionirati zbog istupa, ali on to ne očekuje jer smatra da se ne može nekoga kazniti zato što ima svoj stav. Još je jedanput rekao da je njegov stav isti od početka ulaska HNS-a u Vladu s HDZ-om. Ako je kurikularna reforma bila razlog te suradnje, istaknuo je, činjenica da ona počinje na jesen znači da je razlog za suradnju prestao postojati.

Sadašnja situacija se mora raščistiti i parlamentarni izbori su najbolje rješenje, istaknuo je Posavec, dodajući da bi se oni trebali održati još ove godine “jer se u ovom trenutku ne zna koja je to parlamentarna većina, tko je u njoj nakon silnih ‘prebjega’ i izlazaka iz stranka i zato što su u ovom trenutku četiri ministra pod aferama, što je nedopustivo”. Na kraju je zaključio da se u ovom trenutku mandat treba vratiti građanima da oni odluče tko će dalje voditi zemlju.

(Hina)

 

Nino Raspudić: Tko o čemu, HNS o poštenju!

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Premijer Plenković znao je da će ministar Marić podnijeti ostavku

Objavljeno

na

Objavio

Iz Vlade Republike Hrvatske poslali su kratko priopćenje vezano uz današnju ostavku ministra državne imovine Gorana Marića.

U priopćenju iz Vlade stoji:

Ministar državne imovine Goran Marić podnio je danas ostavku koja je rezultat njegova razgovora od prije nekoliko dana s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem.

Predsjednik Vlade znao je da će ministar danas podnijeti ostavku. Ministar Goran Marić svoju je ostavku uputio predsjedniku Vlade u pisanoj formi, a o tome je obavijestio javnost prigodom svog posjeta Novom Vinodolskom.

Ministar državne imovine Goran Marić podnio ostavku

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari