Connect with us

Krichbaum: “Ne mora doći do sankcija protiv Hrvatske”

Objavljeno

-

U ekskluzivnom razgovoru za DW zastupnik Bundestaga Gunther Krichbaum odgovara zašto je Europskoj komisiji poslao pismo kojim se požalio na Hrvatsku u kontekstu “Lex Perković”. Pitali smo ga i hoće li biti sankcija?

DW: Gospodine Krichbaum, Vi ste nedavno poslali pismo Europskoj komisiji i požalili se da Hrvatska u slučaju „Lex Perković“ krši važeće europsko pravo. Što ste željeli postići slanjem tog pisma?

Gunther Krichbaum: I Hrvatska mora poštivati pravila igre EU-a i mora poštivati pravila Ugovora o pristupanju Europskoj uniji. Promjenom spomenutog zakona neposredno uoči ulaska u Uniju, Hrvatska je promijenila pravila igre. To je i u Njemačkoj prouzorčilo velike iritacije.

Josip Perković, arhivska snimkaHrvatska je vlada preko “Lexa Perković” pokušala zaštititi ne samo gospodina Perkovića već i neke druge osobe, koje se u Njemačkoj i u drugim zemljama sumnjiči da su počinili teška kažnjiva djela. To nije u skladu s pravilima Europske unije kad se radi o Uhitbenom nalogu. Zato sam i osobno kritizirao taj postupak hrvatske vlade i obratio sam se nadležnoj europskoj povjerenici Vivian Reding. Ona je i sama vrlo aktivna po ovom pitanju i posljednjih je tjedana hrvatsku vladu vrlo jasno podsjetila na njezine obveze. Svesrdno pozdravljam odlučan nastup Europske komisije. Uvjeren sam da će Hrvatska uskoro početi pridržavati se pravila igre.

Što će se dogoditi nakon 23. kolovoza ukoliko Hrvatska ipak ne počne poštivati pravila igre? Koje sankcije prijete Hrvatskoj ukoliko vlada u Zagrebu ne povuče „Lex Perković“?

Ne mora nužno doći do sankcija. Polazim od toga da hrvatska vlada itekako ima interesa da ne dođe do takvog gubitka ugleda. Važno je da Hrvatska kao najmlađa članica EU-a brzo pronađe svoje mjesto u europskom klubu. Ne radi se ovdje o kažnjavanju Hrvatske! Važno je da hrvatski građani shvate da im članstvo u Europskoj uniji donosi prednosti. A to je moguće postići samo kad se bez iznimke pridržava europskih standarda. Zato i polazim od toga da je i hrvatskoj vladi u interesu da se vrati u krug europskog prava. Sporni zakon što prije treba povući. Nije u interesu Hrvatske da oko ovog pitanja dolazi do novih iritacija.

Jeste li Vi osobno razočarani ponašanjem hrvatske vlade u kontekstu donošenja „Lex Perković“?

Ja sam bez ikakve dvojbe bio iznenađen da se to napravilo samo nekoliko dana prije ulaska u EU. Njemačka je kao veliki prijatelj uvijek podržavala ulazak Hrvatske u Uniju. Mi smo doduše u Bundestagu relativno kasno ratificirali Pristupni ugovor, ali to je bilo u interesu hrvatskih građana. Mi smo željeli da se otvorena pitanja riješi prije ulaska u EU. Mi smo tako htjeli održati pritisak na vladu u Zagrebu. Ne zaboravimo da se reforme ne provodi da bi se dopalo nekome u Njemačkoj ili u Europskoj uniji, reforme se provodi u interesu građana. Nadam se da je hrvatska vlada shvatila poruku iz Bruxellesa.

Kako u ovom trenuku ocjenjujete tradicionalno dobre njemačko-hrvatske odnose? Jesu li oni narušeni donošenjem „Lexa Perković“?

Gunther Krichbaum je predsjednik Odbora za Europsku uniju u BundestaguOdlučna reakcija Europske komisije će sigurno doprinijeti tome da se vrlo brzo ukloni nastale iritacije. Ja vjerujem da će se to i dogoditi. Ne bi uopće imalo nikakvog smisla da se hrvatska vlada tome odupire. Jer, doista Europska komisija ima na raspolaganju mogućnost da reagira u okviru Članka 39. Pristupnog ugovora. Bila bi šteta ako bi se to dogodilo. Duboko sam uvjeren da Hrvatska sama ima najveći interes da nastavi graditi odnos povjerenja s europskim partnerima. Mi smo se u Njemačkoj jako radovali ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Na tome ni ovo što se događa (Lex Perković, nap. red.) neće ništa promijeniti.

Gospodine Krichbaum, hvala Vam na razgovoru.

S Guntherom Krichbaumom razgovarao je Srećko Matić.

DW.DE

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari