Connect with us

Vijesti

‘Krila oluje’ dobila novoga člana iz Australije – Ljubav prema Domovini bila je presudna za moju odluku

Objavljeno

-

Marko Novković
HRZ/Marinko Karačić

Natporučnik Marko Novković postao je u utorak novi član akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) “Krila Oluje”, a letjet će na poziciji #6 vanjskog desnog pratitelja, priopćio je MORH.

Natporučnik Novković letačku je obuku uspješno završio u Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku, koja se odvijala po Programu obuke vojnih pilota “Krila Oluje”.

Pilot Novković je nastavnik letenja i demo pilot na avionu Pilatus PC-9M, a bio je i službeni komentator grupe u sezoni 2018.

Tijekom obuke kroz tridesetak letova uvježbavani su isključivo specifični elementi koje će natporučnik Novković izvoditi u okviru programa nastupa „Krila Oluje” za sezonu 2019.

Natporučnik Novković najmlađi je član “Krila Oluje” u sadašnjoj postavi, a rođen je 1989. u Melbourneu u Australiji. Živi u Zadru, a diplomirao je 2013. godine, stekavši naziv inženjera aeronautike. Do sada je ostvario oko 600 sati naleta.

Nakon uspješno izvedenog ispitnog leta u formaciji 4 Pilatusa PC-9M, natporučnik Novković primio je od vođe “Krila Oluje” satnika Darka Belančića oznaku grupe te prepoznatljivi crveni kombinezon u kojima “Krila Oluje” nastupaju na domaćim i inozemnim manifestacijama.

“Ljubav prema domovini bila je presudna pri povratku iz Australije u Hrvatsku, a ovo za mene veliki dan jer sam postao član hrvatske zrakoplovne reprezentacije. Čast mi je letjeti u sjajnom timu “Krila Oluje” i spremno ulazim u novi izazov, a to je dati sve od sebe kako bi opravdao ovo povjerenje i doprinio novim uspjesima “Krila Oluje””, kazao je Novković.

Naime, osposobljavanjem natporučnika Novkovića za novog člana, grupa će započeti uvježbavanja za sezonu 2019. u punom sastavu od šest pilota. Tako će uz vođu grupe satnika Darka Belančića ostatak tima činiti prvi lijevi pratitelj bojnik Ivan Anđić i prvi desni pratitelj satnik Goran Grgić te repni pratitelj bojnik Zvonimir Mravunac, dok je vanjski lijevi pratitelj natporučnik Denis Živaljić, a vanjski desni pratitelj od danas je natporučnik Marko Novković.

Pukovnik Damir Barišić i dalje će savjetodavno biti uz grupu, a ulogu komentatora preuzima poručnik Danijel Rigo, nastavnik letenja u Eskadrili aviona.

“Krila Oluje” utemeljena su 5. kolovoza 2005. na 10. obljetnicu VRO “Oluja”, a ukupno su ostvarili 187 nastupa, od kojih 135 domaćih i 52 inozemna.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas