Connect with us

Događaji

Krila Oluje pred gašenjem, vojni piloti odlaze iz Hrvatske?

Objavljeno

-

Odluka bi mogla uzdrmati HRZ i PZO jer je riječ o instruktorima kojih je u Hrvatskoj malo

Piloti – instruktori na avionima PC-9 iz sastava HRZ i PZO, ujedno i članovi akro-grupe “Krila Oluje”, odlučili su napustiti OSRH i otići u inozemstvo zbog povoljne ponude koju su dobili od jedne civilne kompanije. Kako piše Defender.hr, odluku su donijeli jednoglasno, a ona bi mogla itekako uzdrmati HRZ i PZO jer je riječ o ljudima koji su instruktori i kojih je vrlo malo u Hrvatskoj, a iz OSRH već je davno otišla cijela prva generacija pilota Migova.

krila oluje

Iz izvora bliskih MORH-u saznaje se da je ministar obrane Ante Kotromanović hitno reagirao na zahtjev naših pilota za prekidom radnog odnosa. Komercijalna “vrlo povoljna” ponuda dovodi se u vezu sa Sultanatom Omanom, čiji su piloti prošle godine dovršili školovanje upravo na našim školskim Pilatusima PC-09, a na kojima lete spomenuti instruktori.

Dvanaest pripadnika Omanskog kraljevskog zrakoplovstva, 18. prosinca uspješno je završilo letačku obuku na avionima Pilatus PC-9M u Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a.

Omanska strana tada je istaknula iznimno zadovoljstvo organizacijom i uvjetima života te provedbom letačke obuke. Također, omansko izaslanstvo iskazalo je interes i za nastavkom suradnje i školovanja drugog naraštaja pilota, čija bi se obuka provodila u Zemunika po istom modelu školovanja. No, malo tko je tada očekivao da bi, vjerojatno iz Sultanata mogla doći našim instruktorima i komercijalna ponuda o trenaži pilota u njihovoj zemlji. Pogotovo što je nedavno u RH stigla već druga grupa Omanskih pilota, njih 17, koji predstavljaju drugu generaciju vojnih pilota koji se u RH školuju prije prelaska na školovanje na zrakoplovima s propulzijom.

Pukovnik Marinko Karačić, časnik za odnose s javnošću zrakoplovne baze u Zemuniku potvrdio nam je da je šest pilota Krila Oluje zatražilo sporazumni raskid ugovora o radu i da je svoj šestorici isteklo deset godina obveznog ostanka u MORH-u što znači da nisu dužni vratiti nikakva sredstva, odnosno da su odslužili svoje prema ugovoru. Rekao nam je kako će MORH uskoro izići s priopćenjem i to nakon što se obavi razgovor pilota s nadređenim zapovjednicima zbog čega su krenuli u Zagreb.

Inače, obuka pilota iz Omana, a navodi se da je Oman buduće odredište naših pilota, je započelo 2014. godine i krajem prošle godine je u Hrvatskoj školovano 12 omanskih pilota. Sad je u Hrvatskoj na obuci nova generacija od 12 pilota. To nam je potvrđeno u zrakoplovnoj bazi Zemunik.

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari