Pratite nas

Najave

Krila “Oluje” predstavila letački program za 2015. godinu

Objavljeno

na

Od 2005. godine Krila Oluje su nastupila 107 puta, 66 puta u Hrvatskoj i 41 put u inozemstvu: u Rumunjskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Njemačkoj, Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Belgiji, Italiji, Turskoj, Poljskoj, Danskoj i Švicarskoj
Akrobatska grupa Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva Krila “Oluje”, koja ove godine proslavlja 10. obljetnicu, predstavila je u srijedu u vojarni Zemuniku letački program nastupa za 2015. godinu.

Krila “Oluje” nastupat će u sezoni 2015. u formaciji od pet zrakoplova pilatusa PC-9M. Vođa akrobatske grupe je bojnik Damir Barišić, zamjenik zapovjednika Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a u čijem sastavu grupa djeluje. Prvi lijevi pratitelj je satnikIvan Anđić, prvi desni pratitelj natporučnik Goran Grgić, repni pratitelj natporučnikDarko Belančić i vanjski lijevi pratitelj poručnik Denis Živaljić, a satnik Zvonimir Mravunac trenutačno se osposobljava za vanjskoga desnog pratitelja.

krila oluje 1U nešto više od 20 minuta, koliko su predstavljali program, danas su iznad Zemunika, ističe se u priopćenju MORH-a, izveli atraktivne manevre koje su “sposobne izvesti tek rijetke akrobatske grupe: bačvasti valjak, križanje kroz bačvasti valjak, miro brake, stall turn, ogledalo u zaokretu, vertikalnu osmicu, dvostruko ogledalo te zvono u formaciji, jedinstveni manevar po kojemu su Krila “Oluje” poznata u svijetu zrakoplovstva”.

Nakon predstavljanja dijela letačkog programa, zapovjednik 93. zrakoplovne baze brigadir Karol Lučan uručio je pilotima akrobatske grupe značke i svjedodžbe o završenom osposobljavanju. “Krila “Oluje” nastavljaju pomlađena dostojno predstavljati Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, Oružane snage i Republiku Hrvatsku”, rekao je brigadir Lučan, ističući kako je zadovoljan rezultatima dvomjesečne obuke novih članova te grupe.

Krila “Oluje” prvi put su predstavljena javnosti 5. kolovoza 2005. na proslavi 10. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Oluje” u Kninu. Od tada su nastupila 107 puta, 66 puta u Hrvatskoj i 41 put u inozemstvu: u Rumunjskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Njemačkoj, Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Belgiji, Italiji, Turskoj, Poljskoj, Danskoj i Švicarskoj.

Tijekom izvođenja dijelova programa pilatusi PC-9M akrobatske grupe lete na međusobnoj udaljenosti manjoj od dva metra brzinom do 550 kilometara na sat, a opterećenje kojima su piloti izloženi u pojedinim elementima kreće se od -2.5 G do +6.5 G.

Sudjelovali su na najpoznatijim svjetskim aeromitinzima i manifestacijama i dobili mnoge nagrade i priznanja. Tako su za najbolji nastup nagrađeni na međunarodnim aeromitinzima CIAF u Češkoj i RDAF u Danskoj 2012. godine te ponovno na međunarodnom aeromitingu CIAF u Češkoj 2014. godine. Veliku plaketu HRZ i PZO te pohvalu načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske dobili su 2010., a 2013. dodijeljena im je Nagrada grada Zadra. Uključujući sadašnji letački sastav, u Krilima “Oluje” dosad je letjelo 14 pilota, navodi se u priopćenju Službe za odnose s javnošću Ministarstva obrane.

[ad id=”68099″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Najave

dr. Hrvoje Tomasović predaje potpise

Objavljeno

na

Objavio

Privatni album

Poznati kirurg sa zagrebačke Klinike za tumore i kandidat za potpredsjednika HDZ-a, dr. Hrvoje Tomasović izvijestio je javnost da će  dana 28.veljače 2020. između 23 i 23,30 sati predati potrebne potpise za kandidaturu izbornom povjerenstvu stranke u njenoj središnjici u pratnji svoga izbornog stožera, zapovjednika 151. Samoborske brigade, brigadira Josipa Mahovića, Hermana Vukušića zapovjednika konvoja Nova Bila, Ivana Tomića umirovljenog časnika 4. GBR, te ostalih članova stožera.

Podsjetimo, iz krugova bliskih dr. Tomasoviću saznali smo da je dr. Tomasović skupio puno više od 10 tisuća potpisa: “Potpisi još uvijek pristižu, pa nemamo konačan broj, zasad ih je više od 10 tisuća”, kazali su. Inače, on ne pripada nijednoj opciji unutar HDZ-a, a na izbore je krenuo sam, bez ikakve stranačke infrastrukture i mogao bi u konačnici imati i dvostruko više od potrebnih potpisa za potpredsjedničko mjesto.

Moj izborni slogan kojega ću se držati ako prođem za potpredsjednika HDZ-a je NEMA PREVARE!, kazao je Tomasović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Najave

Kolinda Grabar-Kitarović završila mandat s Pahorom, Milanović ga počinje

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović za svoje je prvo putovanje u mandatu izabrao Sloveniju, zemlju koju smatra prirodnom hrvatskim partnerom i danas će se ondje susresti s kolegom Borutom Pahorom.

Milanović i Pahor, dvojica socijaldemokrata i bivših premijera koji se jako dobro poznaju, razgovarat će u Otočcu ob Krki, mjestu otprilike na pola puta između Zagreba i Ljubljane.

Najveći problem u odnosima dviju zemalja, saveznika u NATO-u i EU-u, i dalje je neriješeno pitanje granice.

Slovenija ustraje na primjeni arbitražne presude koju Zagreb ne priznaje jer je do nje došlo u postupku kompromitiranom dosluhom slovenskog suca i predstavnice vlade. Hrvatska stoga predlaže bilateralni dogovor.

U svojim premijerskim mandatima i Pahor i Milanović bili su izravno povezani s arbitražnim sporazumom. Pahor ga je 2009. potpisao, a Milanović ga 2015. poništio.

Novi hrvatski predsjednik u predizbornoj je kampanji, a i nakon nje, govorio da je Slovenija prirodni i strateški hrvatski partner s kojom želi dodatno unaprijediti odnose.

Pahor je nakon Milanovićeve pobjede rekao da u Sloveniji ima prijatelja predanog dijalogu u traženju rješenja, ali da pri tome mora računati na poznata slovenska stajališta o graničnoj arbitraži. Ali je dodao i da ne očekuje da će Milanović mijenjati svoja stajališta o arbitraži.

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je, pak, Sloveniju i Pahora izabrala za svoj zadnji posjet u Mandatu, 12. veljače. Kazala je tada da je to bio logičan izbor jer ono što povezuje Hrvatsku i Sloveniju daleko nadmašuje otvorena pitanja. (Hina)

Pahor predložio Janšu za mandatara nove slovenske vlade

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari