Connect with us

Hrvatska

Krila Oluje prigodnim preletima obilježila 18. rođendan

Objavljeno

-

Akrobatska skupina Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) “Krila Oluje” obilježila je u petak 18. obljetnicu postojanja i aktivnog djelovanja prigodnim preletom iznad 18 hrvatskih gradova.

Akrobatska skupina Krila Oluje hrvatskoj javnosti predstavljena je prvi put 5. kolovoza 2005. godine u Kninu u povodu obilježavanja 10. obljetnice vojno redarstvene operacije “Oluja” po kojoj je i dobila ime.

Na osamnaesti rođendan Krila Oluje letjela su iznad Zadra, Šibenika, Primoštena, Rogoznice, Splita, Vodica, Biograda, Zadra, Lošinja, Pule, Labina, Opatije, Rijeke, Krka, Senja, Raba, Novalje, Paga i Vira.

“Prije 18 godina, Akrobatska skupina Krila Oluje započela je svoju nevjerojatnu avanturu, a sada, 18 godina i nebrojeno letova kasnije, stojimo ovdje i obilježavamo naš 18. rođendan”, istaknuli su članovi Krila Oluje, piloti iz sastava 93. krila HRZ-a.

Ministarstvo obrane (MORH) izvijestilo je da je Krilima Oluje 18. rođendan čestitao ministar obrane Mario Banožić, istaknuvši kako svojim nastupima svaki put pokazuju i dokazuju vrhunske kvalitete hrvatskih vojnih pilota.

Kandidati za akrobatsku skupinu biraju se među iskusnim dugogodišnjim nastavnicima letenja koji, uz izvrsne tehnike pilotiranja, psihofizičke predispozicije, sklonosti timskom radu i minimalno 600 sati naleta pokažu najbolje rezultate u akrobatskom letenju.

Krila Oluje svoj program predstavili su na najprestižnijim zrakoplovnim manifestacijama u brojnim europskim državama, a na brojnim domaćim i međunarodnim aeromitinzima nastupe su pratili milijuni gledatelja i zaljubljenika u akrobatsko letenje.

Zahvaljujući složenosti elemenata od kojih se sastoji letački program, Krila Oluje našla su se u samom vrhu svjetskog akrobatskog letenja, a za svoje nastupe osvojili su brojne nagrade i priznanja. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari