Pratite nas

Hrvatska

‘Krila Oluje’ promovirala atraktivan spot (VIDEO)

Objavljeno

na

Akrobatska grupa HRZ-a “Krila Oluje” izradila je promotivni spot diijela njihovog letačkog programa snimljen iz kabine Pilatusa PC-9M

Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) “Krila Oluje” izradila je promotivni spot s atraktivnim prikazima dijela njihovog letačkog programa snimljenim iz kabine Pilatusa PC-9M, priopćio je MORH

Vođa “Krila Oluje” satnik Darko Belančić kazao je kako je spot sažetak njihovih nastupa unatrag nekoliko sezona u kojem su prikazani najzahtjevniji elementi i koji dočaravaju svu ljepotu i atraktivnost programa “Krila Oluje”.

“Približavamo se obljetnici VRO Oluja i našem rođendanu te je ovo naša čestitka povodom te značajne pobjedničke operacije Hrvatske vojske i policije po kojoj smo i dobili ime. Kroz spot promoviramo i prekrasne kadrove Hrvatske iz zraka i nadam se kako će svi uživati u našem spotu”, poručio je satnik Belančić.

Akrobatska grupa “Krila Oluje” djeluje u sastavu Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze HRZ-a u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Javnosti je predstavljena 5. kolovoza 2005., povodom 10. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, a do sada je imala 194 nastupa, od kojih 142 u Republici Hrvatskoj i 52 u inozemstvu.

Osvojila je brojne nagrade na međunarodnim aeromitinzima, a najznačajnija je “Mač kralja Husseina”, nagrada za najbolju letačku prezentaciju na svjetskoj vojnoj manifestaciji “Royal International Air Tattoo” u Zračnoj bazi Fairford 2016. godine.

“Krila Oluje” redovito sudjeluju na obljetnicama vojno-redarstvenih operacija iz Domovinskog rata te ostalim manifestacijama u Republici Hrvatskoj.

Uz satnika Belančića, u grupi lete bojnici Ivan Anđić i Zvonimir Mravunac, satnik Goran Grgić te natporučnici Denis Živaljić i Marko Novković. Uz grupu su još i službeni komentator poručnik Danijel Rigo te savjetnik pukovnik Damir Barišić.

Za izniman doprinos u prezentaciji razvijenih sposobnosti HRZ-a i Hrvatske vojske te uspješne promocije RH u svijetu, sadašnja postava i dosadašnji članovi grupe koji se nalaze u sustavu Hrvatske vojske odlikovani su Redom hrvatskog pletera.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Vlada RH na telefonskoj sjednici donijela Uredbu o dopunama Uredbe o graničnim prijelazima RH

Objavljeno

na

Objavio

Vlada je danas održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Uredbu o dopunama Uredbe o graničnim prijelazima Republike Hrvatske.

Naime, radi zaštite građana Republike Hrvatske od bolesti COVID-19, za vrijeme proglašene epidemije te bolesti, potrebno je zatvoriti stalne granične prijelaze za međunarodni promet putnika u pomorskom prometu iz članka 26. Uredbe o graničnim prijelazima Republike Hrvatske (NN, br 79/13.) i to: Umag, Poreč, Rovinj, Mali Lošinj, Korčula i Ubli.

Također, člankom 27. navedene Uredbe određeni su sezonski granični prijelazi za međunarodni promet putnika u pomorskom prometu koji se otvaraju 1. travnja 2020. godine, te je radi navedenih razloga potrebno odgoditi njihovo otvaranje. Radi se o sljedećim graničnim prijelazima: Umag-ACI Marina, Novigrad, Sali, Božava, Primošten, Komiža, Hvar, Vis, Stari Grad na otoku Hvaru, Vela Luka i Cavtat.

Vlada je donijela i nekoliko kadrovskih odluka.

Donesen je Zaključak kojim se Nadzornom odboru društva INA – Industrija nafte d.d. predlaže imenovanje mr. sc. Nike Dalića, dr.sc. Barbare Dorić i Darka Markotića za članove Uprave toga društva, temeljem provedenog postupka po objavljenom javnom natječaju, na razdoblje od pet godina.

Radi isteka mandata razriješeni su dosadašnji predsjednik i članovi Upravnoga vijeća Lučke uprave Zadar – Božidar Longin, Živko Kolega, Marino Buturić, Boris Fantulin te Alen Rukavina. Novim predsjednikom Upravnoga vijeća u novom mandatnom razdoblju imenovan je Božidar Longin, a članovima Živko Kolega, Marino Buturić, Boris Fantulin i Alen Rukavina.

Također, radi isteka mandata razriješeni su dosadašnji predsjednik i članovi Upravnoga vijeća Lučke uprave Split – prof.dr.sc. Joško Dvornik, Ante Bačić, Andrija Čaljkušić, Dražen Ivanušec i Željko Kuštera. Novim predsjednikom Upravnoga vijeća u novom mandatnom razdoblju imenovan je prof.dr.sc. Joško Dvornik, a članovima Stipe Čogelja, Andrija Čaljkušić, Dražen Ivanušec te Željko Kuštera.

Imenovane su dodatne članice Službeničkog suda – Tihana Bokan, Ivančica Cvitanović, Dušanka Zastavniković Duplančić te Mirjana Rigljan.

Radi isteka mandata s danom 6. travnja razriješen je ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric, te je ponovno imenovan ravnateljem temeljem provedenog postupka po raspisanom natječaju, na kojem je bio jedini kandidat, s danom 7. travnja 2020.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Država će financirati obnovu stanova i kuća oštećenih u potresu

Objavljeno

na

Objavio

Ministarstvo graditeljstva poručilo je kako će novim Zakonom o obnovi Zagreba i Krapinsko-zagorske županije sigurno biti financirana obnova privatnih stanova i kuća. Prema detaljima iz nacrta tog zakona, koji je Telegram dobio na uvid, očita je namjera da nitko ne ostane na ulici.

Tako će se uz zgrade javne namjene, višestambene zgrade, poslovne zgrade i stambeno poslovne zgrade financirati i obnova obiteljskih kuća. Kao prioritet su naglašeni stanovi, kuće, bolnice i škole, a postoji mogućnost i izgradnje zamjenske kuće (ako je kuća srušena), piše Telegram, prenosi N1

Zakon predviđa i da privremeni smještaj stradalnika katastrofe, za vrijeme trajanja obnove stambenih zgrada, osigurava bez naknade Republika Hrvatska putem Ministarstva socijalne politike i mladih.

Zbog toga će Državni ured za upravljanje državnom imovinom predati na privremeno upravljanje Ministarstvu socijalne politike prazne nekretnine u državnom vlasništvu.

Uz to, navodi se u nacrtu, državna tijela, javne ustanove, trgovačka društva u pretežnom državnom vlasništvu i agencije dužni su na zahtjev staviti na raspolaganje prostorne i ljudske kapacitete te opremu Ministarstvu socijalne politike i mladih.

Predviđaju se i tri način obnavljanja oštećenih zgrada – obnovom konstrukcije, obnovom i poboljšanjem konstrukcije ili potpunom obnovom. Cilj je, kažu iz Ministarstva graditeljstva koristiti suvremene materijale i poboljšati statiku postojećih zgrada koje su djelomično oštećene, a isto tako graditi i nove koje su srušene

Procjenu na koji će se način zgrada obnavljati obavljat će građevinski stručnjaci temeljem preliminarne provjere statike zgrada. Sve će se financirati iz više izvora – od proračuna preko pomoći iz EU pa do donacija. Zakon bi trebao za koji dan ići u Vladu pa onda na potvrdu u Sabor.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari