Pratite nas

Naši u svijetu

Krim – izletio granični zloduh iz Pandorine posude

Objavljeno

na

(Kad je otvorena pandorina kutija iz nje je izletjelo svako zlo, a kad su je ponovno uspjeli zatvoriti, ostala je u njoj samo – nada!)

Granice, one povijesne, ali i one od jučer – one postaju živi organizam pa ma kako da se mijenjale, ispravljale, pravedno vraćale ili oduzimale i slično – one su uvijek zloduh povijesti koji živi u mraku, koji djeluje u mraku i koji uvijek stvara mračne, zlokobne posljedice.

Otimanjem Krima iz ruku Ukrajine, pa bez obzira na koje se pravo pozivalo, bilo ono mrtvo, bilo ono živo, bilo na pravo jačega, bilo na neko drugo pravo.., kako god da se zvalo, uvijek znači puštanje zloduha iz boce. Po sustavu tuđe je uvijek tuđe, pa ma koliko ga dugo držali u svojim rukama…! Ili po onoj narodnoj – oteto uvijek prokleto.

Otimanjem Krima otvara se cijela serija povijesnih promjena granica koje bi mogli potegnuti brojni narodi i njihove politike, mnogi koji će se pozivati na povijest, na prirodno pravo, na sve moguće argumente, na one istinske, ali i na one izmišljene.

Međunarodna zajednica ukoliko ne zaustavi taj trend, pa makar ne znam kako to teško bilo, srlja i gura cijelo čovječanstvo na reviziomaniju granica, na “ispravljanje” povijesnih nepravdi, pravo zapravo sve se gura u opći kaos. Sad Nijemci mogu potegnuti pitanje Danziga i bivših istočnih granica, Poljaci pitanje svojih istočnih granica prema Ukrajini, Austrijanci pitanje Tirola, Hrvatska pitanje Boke Kotorske i Srijema do Zemuna, Mađarska pitanje Vojvodine i Erdelja. i da dalje ne nabrajam. To se odnosi na cijeli svijet i na cijelu nedavnu povijest da ne kažem i na onu od antičkog Rima, i gotovo da nema suvremene države na svijetu koja nema neki granični spor kojeg bi mogla povući pozivajući se na staro pravo, ali i na primjer Krima.

A u međuvremenu kao da se ništa nije dogodilo, kao da život na ovaj ili onaj način nije sâm crtao svoje granice, svoje moći, svoje prostore. Ali kao što vidimo – granice ne umiru. One žive u dušama homo politicusa i ponovo se uvijek vraćaju na suvremenu političku scenu, i – traže nove žrtve, traže nova i nova razaranja, ubijanja, umiranja, novu svježu krv, nove svježe suze i novi glasni plač.

Krim je opasan presedan, on je poziv, novovjeki poklič – vratimo svija stara prava. Jeka tog poziva već se odbija o sve paralele i meridijane. Ta jeka bi mogla stvoriti  nove ratove, ustajanje naroda protiv naroda, države protiv države, nerazuma protiv razuma, zla protiv dobra…!.

I kad je u Europi već više decenija zaživio stav o nepromijenljivosti granica, što je osiguralo relativno dugo razdoblje mira, Krim je, poput zloduha,  odjednom izletio iz Pandorine kutije.  Sad je pandorina kutija otvorena, ili u njoj se još nalazi samo– nada. Nada umire zadnja.

A politička nada je uvijek nada varalica, ona je nada zablude. Kako će krenuti daljnji tokovi ukrajinske situacije, to je teško predvidejeti, a najbliže je toj pretpostavci da će i u njenom slučaju pobijediti – zakon jačega.  Zakon jačega je gotovo uvijek vladao u prirodi, u fizici, ali i politici, u odnosu među ljudima, među narodima, među državama, u  gospodarskoj konkurenciji, gotovo posvuda.

Danas, potezati zakon jačega u međunarodnim odnosima, opasan je presedan i u i onako vrlo krhkom svjetskom miru. Ali poput nade koja zadnja ostaje u Pandurinoj kutiji, za svima nam je nadati se da iz svega toga neće izgubiti razum i svijet biti gurnut u sunovrat.

Mile Prpa/hrsvijet

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Hrvati u Sydneyu održali su miran prosvjed i mimohod povodom sramotne haške presude

Objavljeno

na

Objavio

Hrvati u Sydneyu održali su miran prosvjed i mimohod povodom sramotne haške presude šestorici bosansko-hercegovačkih Hrvata. Održana je i misa zadušnica za pokojnog generala Slobodana Praljka.

Australski Hrvati ovim su povodom poslali otvoreno pismo Hrvatskoj. Suci! Slobodan Praljak nije ratni zločinac! S prijezirom odbacujem vašu presudu! Ovim riječima i ispijanjem otrova, general Praljak je izrekao konačnu presudu cijeloj dugogodišnjoj međunarodnoj farsi koja neodoljivo podsjeća na montirane komunističke procese, gdje se krivci unaprijed znaju.

Rečenica je to iz otvorenog pisma u kojem navode kako je njegov čin jedan je od najsnažnijih vapaja za pravdom koje smo posljednjih desetljeća mogli vidjeti. Čin čovjeka koji je uskoro trebao izaći na uvjetnu slobodu, no radije je izabrao smrt. Njegov čin poruka je hrvatskom narodu, ali i svakom čovjeku koji traži pravdu. Ovim činom, general je obvezao hrvatski narod na borbu za istinu i pravdu. Nakon ovoga nitko više nema pravo reći “mene se to ne tiče”, stoji u pismu.

Mi, australski Hrvati, pratimo što se događa u Hrvatskoj i svijetu. Svjesni smo važnosti kažnjavanja zločina, no isto tako smo svjesni negativne uloge Haškog suda čije djelovanje smatramo sramotnim i nepravednim. Očekivali smo pravdu. Dobili smo laž i nepravdu. Stoga hrvatskim političarima i hrvatskoj javnosti upućujemo ovo pismo.

Australski Hrvati u pismu navode kako zahtijevaju odbacivanje presude Slobodanu Praljku i šestorki, jer se temelji na povijesnim neistinama, očekuju ispriku vodećih hrvatskih političara koji su izjavili da prihvaćaju i poštuju presudu, traže istrage svih koji su protuzakonito slali dokumente u Haag i opstruirali obranu.

Također navode da s prijezirom odbacuju tvrdnje g. Brammertza da slavimo ratne zločince dok ignoriramo žrtve.

facebook komentari

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Mladi iz Njemačke dovode investitore u Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

Mladi obrazovani ljudi hrvatskih korijena, koji već visoko kotiraju u bankarskom, financijskom i poslovnom životu bogate njemačke oblasti Rajna – Majna već deset godina pomažu njemačkim investitorima koji žele ulagati u Hrvatsku.

Hrvatska je zajednica u našoj oblasti nevjerojatno snažna, ne samo po brojnosti, nego je i ekonomski jaka. Gospodarske veze Hessena s Hrvatskom su jake, oni ovdje rade sjajan posao, kazao je Thomas Schaefer, ministar financija pokrajine Hessen.

Pokraj zračne luke, savez je organizirao nastup vladine Agencije za investicije i konkurentnost. Probrani gosti iz poslovnih krugova, investitori. Rizničar grada Frankfurta kaže, želimo što jaču suradnju. Hrvatski gospodarski savez je poput veleposlanika hrvatskih poduzeća u Njemačkoj, Frankfurtu i oblasti Rajna-Majna. Oni su i zagovornici interesa njemačkih poduzeća koja idu u Hrvatsku, kako bi investirala, pronašla kontakte. Kroz to je izrasla jaka veza, rekao je Uwe Becker, dogradonačelnik Frankfurta.

Kad tko spomene Hrvate i Hrvatsku, investitori ovdje uz Majnu već imaju u glavi sliku, dodaje Becker.

Hrvatski svjetski kongres okuplja na ovaj način i politički dio, gospodarski dio, investitore, mnoge koji su multiplikatori, koji povezuju gospodarstvo ovdje u Njemačkoj, kao i gospodarstvo u Hrvatskoj.

Ovdje usred bankarskog svijeta, skupina Hrvata mladih, obrazovanih i uspješnih, s dobrim vezama s ovdašnjim bankarima i investitorima, pokušavaju nešto učiniti za svoju domovinu i povezati ovdašnje investitore s Hrvatskom.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari