Pratite nas

Politika

Vladimir Putin prihvatio je prijedlog njemačke kancelarke Angele Merkel

Objavljeno

na

21.30 sati – Vladimir Putin prihvatio je prijedlog njemačke kancelarke Angele Merkel za osnivanjem ‘misije za otkrivanje podataka’ kako bi se uspostavio politički dijalog. Misiju će vjerojatno voditi OSCE.

21.00 sati – Ruski premijer Dmitri Medvedev na svom je Facebook profilu objavio kako su ukrajinske vođe ilegalno preuzele vlast te je predvidio kako će njihova vladavina završiti ‘novom revolucijom’ i novim krvoprolićem.

Medvedev je izjavio kako iako Viktor Januković praktički nije imao autoriteta, prema ustavu je ostao legitimni vođa države te dodao: ‘Ako je kriv pred Ukrajinom – provedite proceduru opoziva, sve ostalo je bezakonje’.

20.30 sati – Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen dao je izjavu za medije nakon današnjeg sastanka. Rekao je kako su članovi saveza pozvali Rusiju na “de-eskalaciju napetosti”.

20.00 sati – Ukrajina je proglasila mobilizaciju dok Washington prijeti kako će ekonomski izolirati Rusiju nakon što je Putin objavio kako ima pravo izvršiti invaziju na Ukrajinu, javlja Reuters.

Američki predsjednik Barack Obama, britanski premijer David Cameron, poljski premijer Donald Tusk i predsjednica Litve Dalia Grybauskaitė večeras će imati telefonski sastanak. Vladimir Putin razgovarao je danas s njemačkom kancelarkomAngleom Merkel u vezi stanja u Ukrajini. Rekao joj je kako je postojala prijetnja napada ultranacionalista, prenosi RIA pozivajući se na službeni Kremlj.

 – Ovo nije prijetnja, ovo je prava objava rata mojoj zemlji, kazao je u nedjelju ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

Nova vlada u Ukrajini poništila je odluku o prestanku  priprema za pridruživanje Europskoj uniji i nastavila raditi u tom smjeru.

19:05 Nova ukrajinska vlada poništila je odluku prethodne vlade o prestanku priprema za potpisivanje sporazuma o približavanju Europskoj uniji i nastavila je rad u tome području, objavljeno je u nedjelju.

Odluka smijenjenoga predsjednika Viktora Janukoviča o odustanku od približavanja EU-u i okretanju Rusiji izazvala je u studenome prošle godine prosvjede koji su nakon tri mjeseca doveli do njegova pada.

Ukrajinska je vlada 21. studenoga 2013. pod vodstvom Mikole Azarova odlučila ne potpisati ugovor s EU-om i tražiti detaljniju studiju mjera koje Ukrajina treba poduzeti kako bi kompenzirala ono što će izgubiti u odnosima s Rusijom, objavio je na svojoj Facebook stranici novi ukrajinski ministar gospodarskog razvoja i trgovine Pavlo Šeremeta.

18:40 Ukrajina je u nedjelju objavila da deset ratnih brodova ukrajinske mornarice nije isplovilo iz krimske luke Sevastopolja nego je ostalo lojalno vladi u Kijevu.

Prije toga je Ukrajina objavila da je povukla svoju obalnu stražu iz Sevastopolja i još jedne luke i premjestila ih u druge crnomorske luke.

18:05 Urednik za Europu britanskog Guardiana Ian Traynor vjeruje kako su moguća samo dva scenarija u Ukrajini: gruzijski ili jugoslovenski.

U slučaju gruzijskog scenarija, što je najpozitivniji mogući scenarij, Putin bi proveo tjedan dana postavljajući svoje trupe, osiguravajući nove činjenice na terenu, a potom se uključiti u pregovore o budućnosti Ukrajine i Krima iz neupitne pozicije jačega.

– Ukoliko je Putin to htio postići, onda je njegova misija praktički završena, vjeruje Traynor.

No, postoji i gori scenarij, kojeg Traynor naziva ‘jugoslovenskim scenarijom’.

– Putinov cilj mogao bi biti ekonomski uništiti Ukrajinu do točke gdje više ne može funkcionirati kao samostalna država. Potom bi proširio svoj utjecaj s Krima na istočnu Ukrajinu, ignorirajući novu ukrajinsku Vladu, i podijelio zemlju na dva dijela, što bi sigurno dovelo do građanskog rata.

– Već u početnim fazama, vidljivi su taktika i metodologija kojima se služio Slobodan Milošević u ratovima na području bivše Jugoslavije (premda ih je sve na kraju izgubio), piše Traynor.

– Ako Putin odluči biti sljedeći Milošević, zapad će bespomoćno gledati novu podjelu Europe.

JL

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

KNEZOVIĆ: Mnogi u Sarajevu i dalje zagovaraju fašizam i nametanje predstavnika Hrvatima

Objavljeno

na

Objavio

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Tomislav Saucha: Od prvog dana znam da s tim nemam veze i ja ću to dokazati!

Objavljeno

na

Objavio

Bivši predstojnik premijerova ureda Tomislav Saucha, protiv kojeg je u petak Uskok podigao optužnicu, izjavio je da mora najprije vidjeti što u njoj piše te je ustvrdio kako nema moralnu odgovornost jer nije kriv za ono što ga se tereti i da neće dati ostavku u Saboru.

“Nažalost, ne mogu vam ništa komentirati. Nisam dobio fizički tu optužnicu, moramo vidjeti ja i moji odvjetnici što uopće u optužnici piše. Meni je to na neki način logični slijed i u ovom trenutku zaista ne mogu ništa više komentirati. Moj odvjetnik će dati kratku izjavu za medije”, najavio je Saucha novinarima u Saboru.

Tomislav Saucha i njegova tajnica Sandre Zeljko terete se za zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave, odnosno pomaganje u tim nedjelima zbog čega im prijete bezuvjetne zatvorske kazne.

“Ja i dalje stojim pri tome što sam govorio svih ovih mjeseci, a to je da to nisam napravio, da ni za što nisam kriv”, kazao je Saucha.

Na pitanje hoće li nastaviti raditi u Saboru s obzirom da je i član nekih saborskih odbora Saucha je rekao: “Odbor za zakonodavstvo nema apsolutno nikakve veze s ovime, to je odbor kao i svaki drugi. Ja sam saborski zastupnik i nastavit ću i dalje raditi svoj posao”.

Komentirao je i poziv Ivana Vilibora Sinčića (Živi zid) na ostavku rekavši kako ga on može pozivati na ostavku, no da u Hrvatskoj još uvijek vrijedi načelo presumpcije (nevinosti) . “To što je podignuta optužnica ne znači automatski da sam ja optužen i presuđen. Oni su ti koji meni moraju dokazati krivnju. Ja znam od prvog dana da ja s tim nemam veze i ja ću to dokazati, sasvim sigurno”, uvjeren je Saucha.

Upitan o svojoj moralnoj odgovonosti odgovorio je: “Kakva moralna odgovornost kada nisam kriv za ono za što me terete. Vi mislite da svaki put kada se protiv nekog podigne optužnica, netko bi morao dati ostavku. Što nisam dovoljno oko svega ovoga imao problema i prošao kroz dovoljno toga, da sada kada netko inzistira, da bi trebao dati ostavku? Neću”.

Uskok Sauchu tereti da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića lažirao putne naloge i zajedno sa svojom tadašnjom tajnicom Sandrom Zeljko nezakonito stekao 580 tisuća kuna. U proširenju istrage Sauchu je Uskok osumnjičio da je akontacije za fiktivne dnevnice dijelio sa Zeljko, nekadašnjom “krunskom svjedokinjom” u tom slučaj. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari