Krim: naoružane osobe zauzele regionalnu vladu i parlament

0

Naoruženi muškarci zauzeli su zgrade regionalne vlade i parlamenta na ukrajinskom poluotoku Krimu, gdje su se u srijedu sukobili proruski separatisti i pristaše novih ukrajinskih čelnika, objavila je u četvrtak agencija Interfax.

Agencija je citirala lokalnog čelnika tatarske zajednice Refata Čubarova koji je na Facebooku napisao:

“Rečeno mi je da su zgrade parlamenta i vijeća ministara zauzeli muškarci u odorama koje nemaju neka poznata obilježja”.

“Oni zasad nisu istaknuli nikakve zahtjeve”, rekao je Čubarov.

Kličko traži od Moskve da ne daje azil Janukoviču

Jedan od vođa oporbe u Ukrajini i kandidat na prijevremenim predsjedničkim izborima Vitalij Kličko upozorio je Moskvu da ne daje azil svrgnutom predsjedniku Viktoru Janukoviču, u intervjuu koji je dao njemačkom dnevnom listu Bild od četvrtka.

“U ovom trenutku, sve se vrti oko pitanja kako će se Rusija odnositi prema Janukoviču”, rekao je Kličko, kazavši kako može “samo upozoriti ruskog predsjednika” da ne prima Janukoviča kako ne bi dao “zaštitu krvavom diktatoru. Janukovič za svoja djela treba odgovarati pred ukrajinskim sudom”, kaže bivši boksački prvak.

Po njemu, Janukovič bi se mogao nalaziti na Krimu.

U srijedu, Ukrajina je zatražila međunarodni uhidbeni nalog za Janukoviča, koji se u Ukrajini traži zbog masovnih ubojstava.

Na pitanje strahuje li od vojne intervencije Rusije, Kličko je odgovorio: “Ne mogu zamisliti da bi se to dogodilo, jer ni jedna strana ne želi da dođe do takve eskalacije stanja”.

“Pratimo sa zabrinutošću reakcije Rusije jer tamo neki mediji pokušavaju predstaviti ukrajinsku situaciju kao državni udar koji su izvršili radikalni prosvjednici. To je jednostavno netočno. Na istoku naše zemlje, Rusija trenutno želi imati snažan utjecaj. Moramo biti posebno oprezni”, upozorio je Kličko.

On je također ponovio pozive upućene Europskoj uniji da pomogne Ukrajini da izađe iz krize. “EU igra vrlo važnu ulogu”, rekao je Kličko, dodajući da bi bilo poželjno da EU bude posrednik.

Situacija na Krimu izuzetno je napeta – prema zadnjim informacijama nepoznata naoružana skupina preuzela je kontrolu nad zgradom parlamenta i drugim zgradama regionalne administracije u glavnom gradu ukrajinske autonomne pokrajine Krim, Simferopolu. Premijer Krima, Anatolij Magiljiov, ističe kako su zgrade zauzete noćas oko 4 sata. Ističe kako ne zna o kojim se skupinama radi, no medijski izvori prenose kako se radi o pro-ruskim militantnim separatistima.

Jedna od zauzetih zgrada regionalne administracije u Simferopolu
Magiljiov bi se tijekom današnjeg dana trebao sastati s naoružanim skupinama koje su preuzele zgrade, izvijestila je regionalna vlada na svojim stranicama. Snage sigurnosti i policija su na visokom stupnju pripravnosti. Informacije govore kako je policija ogradila cijelu gradsku četvrt uokolo zgrade parlamenta kako bi se spriječila eskalacija sukoba i civilne žrtve.Mediji prenose kako naoružani muškarci koji su okupirali parlament nose crne i narančaste oznake, ruske simbole pobjede u Drugom svjetskom ratu.

AP prenosi kako su razvili i transparent na kojem stoji “Krim je Rusija”.


Simferopol na karti Krima
Formiranje nove Vlade u Kijevu
Lideri opozicije u Kijevu jučer su poručili kako planiraju formirati privremenu Vladu te je jedan od njih, Arsenij Jatsenjuk, predložen za novog premijera. U isto vrijeme Rusija održava velike vojne vježbe s oko 150,000 vojnika, uključujući i na granicama s Ukrajinom. Moskva tvrdi kako vježbe nisu vezane uz Ukrajinu, no dolaze neposredno nakon što se počelo prijetiti ruskim stanovnicima na istoku zemlje.U Kijevu su izabrani novi ministri, a privremeni predsjednik Aleksandar Turčinov najavio je kako će nova Vlada povući nepopularne poteze s ciljem spašavanja zemlje od bankrota.

Zamjenik šefa središnje banke, Aleksandar Šlapak, izabran je za ministra financija. Vođa militantne skupine “Samoobrana”, Andrej Parubij, postavljen je za tajnika moćnog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu.

Sukobi su jučer izbili između prosvjednika na Krimu te je najmanje jedna osoba preminula, navodno od infarkta.


SD/foto/advance

facebook komentari