Pratite nas

Iz Svijeta

KRIM: Putin digao vojsku na najviši stupanj pripravnosti

Objavljeno

na

Ruske snage protuzračne obrane na najvišem su stupnju pripravnosti uoči planiranog pokusnog ispaljivanja projektila pored Krima, navodi novinska agencija TASS izjavu krimskog vojnog izvora u srijedu.

putin-shoigu-fsbMoskva je prosvjedovala protiv planova za pokusno ispaljivanje pored Krima, koji je Rusija pripojila 2014. godine.

Ukrajina navodi da su pokusi, dogovoreni za 1.i 2. prosinca, legitimni i bit će izvedeni u okviru međunarodnih obveza i sporazuma.

“Ukrajinske vježbe vrsta su varke za javnost čija je svrha stvoriti nervozu, no u svakom slučaju vojska to smatra stvarnom i mogućom prijetnjom i ruske protuzračne snage na Krimu stavljene su na najviši stupanj pripravnosti”, rekao je izvor za agenciju TASS.

“To se ne odnosi samo na kopnene postrojbe, nego i na brodovlje s protuzračnom obranom jer brodovi crnomorske flote mogu neovisno odgovoriti na takve prijetnje”, rekao je izvor.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

ORBAN ‘ISTJERAO’ SOROSA IZ DRŽAVE

Objavljeno

na

Objavio

Zaklada The Open Society Foundations (OSF), kojom upravlja američki multimilijarder George Soros, u petak je najavila da će krajem kolovoza zatvoriti ured u Budimpešti i obustaviti svoje poslovanje u Mađarskoj, javlja Euractiv.

Orbanova je vlada nedavno nametnula posebna ograničenja nevladinim organizacijama putem paketa zakona popularno nazvanih „Stop Soros“, zbog miješanja u unutarnje stvari mađarske države, zaklada je zbog toga još u svibnju dala naslutiti na ozbiljno razmatra preseljenje svog sjedišta u Berlin.

– Iako još uvijek neki od kolega rade u našem sjedištu u Budimpešti, najkasnije do 31. kolovoza zatvorit ćemo svoja vrata u mađarskoj prijestolnici i poslovanje preseliti u “tolerantnije okruženje” – rekao je glasnogovornik zaklade Daniel Makonnen.

Uvjerljivom pobjedom na ovogodišnjim parlamentarnim izborima koji su se održali u travnju, Viktor Orban je osvojio svoj treći mandat na čelu mađarske vlade.

Tijekom kampanje je naglasio potrebu za jačanjem kontrole granica i obustavom svake pomoći pristižućim migrantima, a u tome je posebno istaknuo ‘kontraproduktivan’ angažman Soroseve zaklade.

Mađarski je premijer u lipnju parlamentu predstavio prijedlog zakona, popularno zvanog “Stop Soros” zakon, čija je glavna funkcija ograničavanje djelovanja neprofitnih organizacija čija platforma djelovanja podrazumijeva borbu za prava migranata. Zbog tog je zakona Europska unija već pokrenula disciplinarni postupak protiv Mađarske, zato što on navodno narušava “europske vrijednosti, slobodu i civilno društvo”.

– ‘Stop Soros’ zakon nedavno je stupio na snagu, a njime je migrantima koji preko Srbije dolaze u Mađarsku automatski odbijeno pravo traženja azila – rekao je Andras Lederer iz Mađarskog helsinškog odbora za ljudska prava.

 

Orban ukida zvijezdu petokraku

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Inženjerska studija iz 2017. upozoravala na nestabilnost vijadukta u Genovi

Objavljeno

na

Objavio

Inženjerska studija koju je prošle godine naručila tvrtka za upravljanje talijanskim autocestama Autostrade upozoravala je na stanje betonskih nosača sajli koje su držale vijadukt što se ovoga tjedna srušio u Genovi, javljaju u petak dva talijanska medija.

Autostrade per l’Italia, u sastavu građevinske grupe Atlantia, upravlja dijelom autoceste A10 koji povezuje francusku granicu do Genove na kojoj je u utorak popustio vijadukt, ubivši 38 ljudi.

Vijadukt je imao problema i nedugo nakon izgradnje 1967., a neki potpornji ojačani su ranih 90.-ih, napominju stručnjaci.

Atlantia nije odmah komentirala izvještaj novina La Stampe i Repubblice koje su citirale studiju milanskog inženjerskog sveučilišta Politecnico iz studenog 2017.

Autostrada naglašava kako su sukladno zakonu kvartalno pratili stanje mosta i da su proveli dodatne provjere unajmljivanjem vanjskih stručnjaka.

No, studija je otkrila kako su potpornji na dijelu mosta koji se kasnije srušio reagirali na vibracije ”na način koji ne odgovara u potpunosti očekivanjima i zahtijevaju daljnju analizu”.

U studiji se kaže kako je anomalija bila povezana s korozijom metala u dijelovima nekih sajli. Jedna od zanimljivosti mosta bila je ta da su sajle ugrađene u beton, što otežava procjenu njihova stanja.

Novine naglašavaju kako je kompanija u svibnju najavila ulaganje od 20 milijuna eura u jačanje potpornja koji nisu bili ojačani od 1990.-ih.

(Hina)

 

Urušio se stotinu metara visok vijadukt iznad Genove

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari