Connect with us

Kronika

Kriminal u vlasti – Očajni ujak ne odustaje

Objavljeno

-

Jeli ova djevojčica ubijena? Očajni ujak ne odustaje. Svoja saznanja i sumnje pretočio je u krivičnu prijavu koju je podnio Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu. Pokrenuo je i Facebook grupu te se obratio na niz adresa u borbi da dokaže da istina o smrti njegove voljene sestričine još nije otkrivena. Po njegovim tvrdnjama istina o smrti djevojčice, koja je bila slučajna i nevina žrtva, sakrivena je da bi se prikrio ozbiljan kriminal, odnosno šverc heroina pod pokroviteljstvom lokalnih i entitetskih političkih moćnika…

23. jula 2009. oko 16 sati u Ulici kneza Ive od Semberije u Bijeljini smrtno je stradala osmogodišnja Ivona Bajo. Djevojčica je vozila bicikl i prema službenim rezultatima istrage, nakon prelaska sa jedne na drugu ivicu trotorara uslijedio je pad. Metalna žica s korpe bicikla je povrijedila krvni sud na grudima, što je izazvalo krvarenje u dišnim putevima, a potom i gušenje.

No, neporedno nakon ovog tragičnog događaja članovi porodice poginule djevojčice su iskazali sumnju kako u rezultate obdukcije tako i na okolnosti koje su uzrokovale smrt. Dodatnu konfuziju kod porodice uzrokovale su i različite priče o smrti Ivone, od one da je ubijena ubodima noža, da ju je udarilo vozilo, pa do verzije da je usmrćena na nepoznatoj lokaciji od pripadnika neke sekte, a potom ostavljena na mjestu gdje je pronađena.

Budimka Bajo, majka Ivone Bajo, početkom 2010.  godine, sa bratom Zdenkom, protestovala je pred zgradom bijeljinskog Okružnog tužilaštva, zbog obustavljena istraga o smrti djevojčice.

“Šest godina sam je vodio za ruku do škole”

Ivonin ujak Zdenko Bajo kazao je daje porodici od početka bila sumnjiva verzija koju su im saopštili istražni organi o uzroku Ivonine smrti.

– Šest godina sam je vodio za ruku do škole. Odrasla je sa nama. U prvi mah niko nas, članove porodice, nije ništa pitao o mogućim sumnjama. Provjeravali su da li je Ivona bolovala od epilepsije. Rekli su nam da nema povreda na tijelu, a kad je moja sestra insistirala da vidi tijelo svoje kćerke, zatekla je krvavo telo i dublju ranu na grudima, kazao je svojedobno Zdenko, navodeći da im je patolog nakon autopsije rekao da je ubod netipičan jer je ubod nožem prepoznatljiv.

Je li polomljena žica na korpi bicikla mogla dovesti do fatalnog ishoda?

“Pretpostavljam da su mu inspektori skrenuli pažnju na žicu s bicikla, ali nam je on rekao da u svojoj karijeri nije vidio takav trag i otisak povrede i da ne može da potpiše da je reč o povredi žicom s bicikla”, rekao je Zdenko Bajo.

***

Ni tri godine nakon tragedije, očajni ujak ne odustaje. Svoja saznanja i sumnje pretočio je u krivičnu prijavu koju je podnio Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu. Pokrenuo je i Facebook grupu te se obratio na niz adresa u borbi da dokaže da istina o smrti njegove voljene sestričine još nije otkrivena.

Krivična prijava

– Ova prijava je izrađena kao tekstualni štampani dokument i digitalna verzija na disku u prilogu, kao web stranica sa aktivnim linkovima ka fajlovima na koje se poziva, te još nekim dokumentima kao dodatak dokaznom materijalu na istom disku, a biće objavljena i na internetu! – naveo je Bajo u poruci koju je poslao portalu Doznajemo.com, dodajući kako će u tekstu ove prijave biti istaknuta dva imena, “za koje ću i predočiti dokaze o krivičnim djelima, ali je očigledno da taj kriminal nije mogao biti izveden bez saradnje sa drugim osobama, koje će identifikovati tužilaštvo…”.

Pročitajte šta tvrdi Zdenko Bajo i kako izgleda njegova rekonstrukcija tragičnog događaja. Po njegovim tvrdnjama istina o smrti djevojčice, koja je bila nevina žrtva, sakrivena je da bi se prikrio ozbiljan kriminal. Tekst prijave prenosimo bez uredničkih intervencija i naglašavamo da iza navoda koje u njoj stoje i teških optužbi na račun pojedinih osoba za sada stoje samo tvrdnje gospodina Baje, te da nisu od zvaničnih izvora potvrđene:

Dana 23.07.2009. godine organizovana kriminalna grupa, je švercovala neregularnu robu iz firme “Haak trans” u Federaciji BiH, do firme “Univerzal” u Bijeljini, kojom prilikom je usmrćena djevojčica Ivona Bajo, na samom ulazu…
Protiv pripadnika organizovane kriminalne grupe, nastanjenih u RS, podnio sam više krivičnih prijava, a radi se o portiru Sofrenić Blagiši, inspektoru Marković Dragoslavu, te pripadnicima OT Bijeljina, Danici Stjepanović i Novaku Kovačeviću, zbog više krivičnih djela, izvršenih sa ciljem prikrivanja ubistva, a ovom prilikom ističem osobe, nastanjene u Federaciji BiH!

Činjenica je dakle da su citiram vozače, ROBU, dovezli bez specifikacije i predata je bez ikakvog pregleda, što se jasno vidi u izjavama datim korumpiranom tužiocu Stjepanović Danici, (Svjedoci) a radi se o vozačima Kešmer Mirsadu, Moco Nedžadu, te portiru Sofronić Blagiši!

Portir je inače lično uklonio materijalni dokaz ubistva, TORBU, koja je dvostruko presječena, komad kaiša nedostaje, a veći dio ostatka je opran jakim hemijskim sredstvom da bi se uklonili tragovi ubistva, što se može vidjeti na slici! Fotografija je načinjena u Osnovnom sudu u Bijeljini, koji i danas čuva taj dokaz u svom depou!

MATERIJALNI DOKAZ UBISTVA

Torbu je dakle sklonio portir, a potom su je iz bolnice odnijeli saučesnici, iz tužilaštva i policije! Da li su je oni oprali benzinom ili je to urađeno na mjestu zločina, sasvim je nebitno, jer je odgovornost za to na tužiocu, koja je pokušala taj materijalni dokaz sakriti od istrage, porodice i javnosti!

i

Postoji veći broj dokaza o monstruoznosti tužioca Stjepanović Danice i Kovačević Novaka, a sada dostavljam samo izjavu vještaka dr. Busarčevića, koga su angažovali kao vještaka trasologa, ne dostavivši mu podatke o unutarnjim povredama, (probod prsne kosti, kanal kroz grudnu žlijezdu, razderine desne plućne arterije i desne dušnice!
Nalazi i mišljenja svih vještaka se nalaze u folderu VJESTACENJA, a snimak razgovora koji sam obavio sa vještakom iz koga se jasno vidi sav kriminal OT Bijeljina je na audio zapisu IZJAVA VJESTAKA!

Prevozili heroin?

Od početka sam upozoravao da je tim kamionom dovezen očito veoma vrijedan nelagalan tovar, kao što je heroin, no iz kasnijih dešavanja, (afera Barašin) vidjelo se da je i oružje unosna roba, a nedavno je u banci tajkuna Bobar Gavrila, inače vlasnika firme “Univerzal”, pronađen oprani novac od kokaina Darka Šarića!

Bilo je potrebno dakle da interpol, prenese dojavu iz Nemačke, da bi policija intervenisala, dok za to vrijeme, kriminalci izdaju FAŠISTIČKU naredbu, da se zabrani pristup tužilaštvu, svim srodnicima ubijene djevojčice, kako bi nas onemogućili da dostavljamo dokaze o njihovom kriminalu…

Naredbodavac za prikrivanje šverca i ubistva Ivone Bajo, se razotkrio 28.02.2011. godine, samo tri dana pošto je Specijalno tužilaštvo, evidentiralo prijem dokaza koje sam im poslao!

Mafijaški bos, tiranin i diktator Milorad Dodik, prijeti im ukidanjem, poslije čega se obustavlja rad na predmetu i isti dostavlja u OT Bijeljina, kod člana kriminalne grupe Kovačević Novaka, kome su ruke krvave još iz rata, kada je za vrijeme zločina u Srebrenici, bio vojni tužilac!!!

Mafijaški režim je več pokazao pravo lice, oslobađenjem svog čovjeka, Rajka Savića, Dobojskog tajkuna, poslije brutalne likvidacije “neposlušnog” gospodina Garića, a sada štiti drugog kriminalca Bobar Gavrila, koji već dvije decenije pljačka građane i budžet! Dovoljno je samo podsjetiti na falsifikovanje ZELENIH KARTONA, te izjavu da je izgubio veliki broj klijenata od kako je prije godinu dana počeo “raditi po zakonu” ???

No to je samo pozadina događaja, da se shvati ozbiljnost materijala i veličina mafijaške mreže! Sada se vraćam na krivična djela koje su počinile osobe nastanjene u Federaciji BiH!

Vidljivo je iz službene dokumentacije za putovanje: NALOG, da je naveden samo jedan vozač i to Kešmer Mirsad, dok je drugo ime dopisano rukom, (možda i poslije nekoliko dana), a po izjavi samog vozača on je tek 10 dana zaposlen, što je klasična priča za sve radnike koji rade “NA CRNO”…

Direktor “Univerzala” izjavljuje da postoji popis naveden u faktiri i da se radi o JEDNOM paketu, koji nije niko raspakivao, te da je to trebao tek sutradan uraditi magacioner! Jasno je dakle da niko nije provjerio šta je tada dovezeno, a vozač Kešmer izjavljuje da su istovarili ČETIRI palete robe, (4-ta strana njegove izjave)!

ŠTA KAŽE VOZAČ ???

PITANJE JE GDJE SU NESTALE 3 PALETE DO JUTRA I ŠTA JE BILO U NJIMA, JER JE DIREKTOR ZATEKAO SAMO JEDAN PAKET ???

ŠTA KAŽE DIREKTOR ???

Očito priče nisu dobro usaglašene, a i zašto bi, kad je tu tužilac Stjepanović, da NIŠTA NE PRIMJETI…

No to nije kraj grešaka, organizovane kriminalne grupe! Portir Sofrenić je izjavljivao da je vidio kako se djevojčica kreće prije pada i iskašljava krv, što odgovara slici sa mjesta zločina, (ULAZ)!

Pošto kriminalci iz vlasti smišljaju plan da ubistvo predstave kao pad sa bicikla, poslije koga se djevojčica navodno nabola na žicu od korpe, portir mijenja priču i daje izjave da to nije vidio! No očito koncentrisan da izgovori tu laž, čini grešku i u zapisnik kaže da je kamion imao kvar i rezervoar su vezali španerom…
Tako i sami vozači moraju priznati da se to desilo, te to ulazi u zapisnik njihovih izjava!

Dakle rezervoar je pao jednim djelom na asvalt, te su čuli grebanje, kao da je otkinut auspuh!

KVAR NA KAMIONU

Tako su to vezali trakama, koje kako kažu trpe opterećenje do 3 tone, a sada napominjem da je po mišljenju patologa na osnovu pronađenih povreda, predmet koji je uzročnik imao dimenzije oko 25*1 mm, dok dr. Blažanović smatra da je smrtonosne povrede naneo predmet TRAKASTOG oblika!
Ističem da nijedan od vještaka nije znao za kvar i vezanje španerom, a njihova mišljenja su kompletna na disku!

No da vidimo, šta se dešavalo po odlasku kamiona! Po evidentiranoj izjavi, nastavili su ka Brčkom, Peliagićevu i Odžaku, gdje su takođe trebali dostaviti robu!

ODLAZAK KAMIONA

Na traci, (TAHOGRAF) je vidljivo da su ukupno prešli 597 km, krenuli oko 16:15 sati iz Bijeljine, te u narednih 60 minuta, do 17:15, kada se kretanje prekida, prelaze put do Odžaka, obavivši predhodno istovare u Brčkom, te Pelagićevu, a vidljivi su pečati prijema u sve tri destinacije, na skeniranoj slici, PRIJEM ROBE

Sajt, http://www.viamichelin.com daje podatke o najkraćim udaljenostima između gradova, odnosno putanjama sa više prolaznih tačaka, tako da svako može provjeriti naredne podatke!
Slika BIJELJINA-ODZAK, pokazuje da ta maršruta iznosi 123 km i da je predviđeno vrijeme AUTOMOBILOM, za prelazak te relacije, 116 minuta!
TRASA KAMIONA

Vozači Kešmer i Moco su taj put prešli za oko 60 minuta uz dva istovara usput, (poslednji u Odžaku i ne računam) vozeći prosječnom brzinom od oko 120 km/h, što ako se uzmu u obzir istovari znači da su vozili mjestimice i više od toga!

Tahograf traka u tom djelu dana međutim pokazuje, da je najčešće voženo do 60 km/h, sa par minuta od oko 80 km/h ???

TAHOGRAF TRAKA

KAKO SU DAKLE VOZAČI USPJELI PREĆI PUT OD 120 KILOMETARA ZA SAT VREMENA I ISTOVARITI ROBU NE PRELAZEĆI BRZINU OD 90 KILOMETARA NA SAT NITI U JEDNOM TRENUTKU ???

Obavivši taj posao, vozači MIRUJU do 22:10 minuta, kada kreću za Sarajevo, (po sopstvenoj izjavi, to je bilo u zadatoj putanji), to se završava oko 23:30, što je nekih 80 minuta vožnje! Čudno je da su prethodno ODMARALI četiri i po sata, ali to je njihov izbor bio, no da vidimo kolika je udaljenost koju su morali preći:
Na slici ODZAK-SARAJEVO, distanca je 212 km, a predviđeno vrijeme, čak 176 minuta, skoro 3 sata, što je više nego dvostruko od vremena zabeleženog tahografom!

POVRATAK

PUT OD 212 KILOMETRA, KAMION JE PREŠAO ZA 80 MINUTA, VOZEĆI PROSJEČNOM BRZINOM 159 KILOMETARA NA SAT!!!???
Tahograf opet pokazuje mnogo manju brzinu, evidentiranu u to vrijeme!
OT Bijeljina, (čitaj “OKRUŽNO TUŽILAŠTVO BOBAR”) i Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal, (pravi naziv je SPECIJALNO TUŽILAŠTVO IGOKEA) ne žele i neće da kvare poslove, svojim mafijaškim bosovima Dodiku i Bobaru, koji imaju punu kontrolu nad “NEZAVISNIM I SAMOSTALNIM” tužiocima, a ako se slučajno desi neka neposlušnost, tu je vrhovni šef mafije da zaprijeti ukidanjem, svakom sudu i tužilaštvu, koje bi moglo da ga smjesti iza rešetaka, gdje i spada!
Nadam se da Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu, nije pod kontrolom ASA AUTA i HAAK TRANSA i da će istražiti ovaj gnusni zločin, ubistvo osmogodišnje djevojčice, prilikom šverca mafijaške mreže, jer ako ih ostavite da voze 160 kilometara na sat, da li oružje, narkotike ili prljavi novac, koji treba PRATI, samo je pitanje čije će dijete, slijedeće završiti, pod TOČKOVIMA…

I na kraju, podsjećanje na izjavu vozača, da se čulo kako nešto grebe po asvaltu! Snimak ulaza u “Univerzal” frontalno, na kome su vidljivi tragovi, predmeta, koji se VUKAO I GREBAO, po asvaltu, TRAG, a otkačio se baš na mjestu gdje počinju tragovi krvi! Na slikama priloženim na disku je 11 fotografija, TRAGOVI, a na jednoj od njih izmjerio sam širinu traga, koja iznosi oko 40 centimetara!
TRAGOVI
KOLIKA JE ŠIRINA REZERVOARA KAMIONA MERCEDES-ATEGO ???

Zdenko Bajo/doznajemo

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari