Kriminalistička policija ušla je u prostor zgrade Sisačko-moslavačke županije!

18

Po nalogu DORH-a i Ravnateljstva policije službenici kriminalističke policije danas su ušli u prostor zgrade Sisačko-moslavačke županije, javlja Večernji list.

U ovim trenucima izuzima se dokumentacija, obavljaju obavijesni razgovori, a sve vezano uz izjave Jasmine Jovev u Nedjeljom u 2.

[divider]

Otkad je politike, postoji običaj da se, kad je narod nezadovoljan i traži odgovornost i nečiju glavu, žrtvuje nekog od niže rangiranih i kompromitiranijih članova vladajuće klike. U Rimu bi ga obično bacili lavovima u Areni, na radost svjetine. Kad je Stanković u svojoj emisiji ove nedjelje ugostio Jasminu Jovev, bio sam siguran da radi upravo o tome, da je Milanović odlučio žrtvovati Marinu Lovrić-Merzel, rođenu Sekulić, primitivnu ženu bez ukusa, stila, mjere i škole, koja je odavno hrvatskoj javnosti poznata po sklonosti neumjerenom luksuzu, tako tipičnoj za ljude iz najnižih socioekonomskih slojeva koji su se domogli položaja.

Spektakularno najavljivano “otkriće korupcije u SDP-u” u emisiji “Nedjeljom u dva”, propagando – huškačkom uratku namijenjenom zaštiti interesa paralelnih struktura vlasti i udbaške klike, zapravo nije otkrilo ništa novo, ali je donijelo dokaze i svjedoke: Jasmina Jovev, bivša šefica kabineta županice Sisačko-moslavačke županije Marine Lovrić Merzel, optužila je istu za korupciju, uz vrlo konkretne podatke o krađi županijskog novca, tj. financiranju vlastite obiteljske proslave s 15.000 kuna proknjiženih na ime domjenka za Dan branitelja, koji nikad nije održan. Lovrić-Merzel je već više puta bila pod istragom zbog korupcijskih afera.

Otkad je politike, postoji običaj da se, kad je narod nezadovoljan i traži odgovornost i nečiju glavu, žrtvuje nekog od niže rangiranih i kompromitiranijih članova vladajuće klike. U Rimu bi ga obično bacili lavovima u Areni, na radost svjetine. Kad je Stanković u svojoj emisiji ove nedjelje ugostio Jasminu Jovev, bio sam siguran da radi upravo o tome, da je Milanović odlučio žrtvovati Marinu Lovrić-Merzel, rođenu Sekulić, primitivnu ženu bez ukusa, stila, mjere i škole, koja je odavno hrvatskoj javnosti poznata po sklonosti neumjerenom luksuzu, tako tipičnoj za ljude iz najnižih socioekonomskih  slojeva koji su se domogli položaja.

Stanković je uvijek bio poslušni vojnik partije, navikao da ne grize ruku koja ga hrani, svjestan je odnosa snaga na političkoj sceni, i tim me je više začudilo kad je županica dan nakon emisije rekla kako premijer i stranka stoje iza nje. Je li moguće da se uvijek pouzdani Stanković upustio u soliranje i napao nekog kog nije smio, na svoju ruku?  Premijer, umjesto da se ogradi i suspendira je, što bi svaki razuman političar napravio, najavljuje da je Jasmina Jovev u problemima ako se tvrdnje iznesene u emisiji ne pokažu istinitima! U tom trenutku javnosti je već bio prezentiran račun za nepostojeći domijenak za Dan branitelja, što praktički dokazuje njene tvrdnje o plaćanju privatnih obiteljskih proslava i isplatama stranačkim dužnosnicima novcem Županije. Vrhunski je cinizam što je dožupan Marine Lovrić-Merzel i bivši četnik Rkman, koji je vjerojatno isto imao i koristi od novca čije je trošenje godinama pripisivano, među ostalim, i braniteljskoj populaciji.

Takav postupak premijera tim više čudi jer se uz dotičnu plastičnjaču, na kojoj je samo bahatost izvorno njena, a sve ostalo umjetno i po svoj prilici plaćeno županijskim novcem, vezuju brojne afere. Da ironija bude veća, iako je Jovev u emisiji rekla da je pred godinu dana predala opsežnu dokumentaciju nadležnim tijelima, i izrazila nadu da će DORH reagirati prije nego u Županiji unište dokumentaciju, DORH je reagirao tek birokratskim priopćenjem – ali je zato na brzinu priveo Jasminu Jovev kako bi se ispitale okolnosti njenog bolovanja! DORH-u, dakle, godina dana nije dovoljno da pregleda dostavljenu mu dokumentaciju o tome kako Merzel izvlači po milijun i po kuna godišnje iz Županije preko troškova reprezentacije, lažnih troškova i gomile “savjetnika” po starom Bajićevom receptu odlaganja prijava na dno ladice dok ne odu u zastaru, iako je samo nekoliko dana ranije vrlo promptno reagirao strpavši u pritvor vođu liječničkog sindikata i optuživši ga za “ratno profiterstvo”. Možda idućih dana pronađu i kokain kod Jovev, tko zna.

Kao ni uništavanje dokumenata, ni mogući utjecaj na svjedoke nije dovoljno zabrinuo Bajićev DORH da Marinu stavi u pritvor, iako je Županica nakon svjedočenja predsjednika općine Lipovljani o tome da nikakvog domjenka o trošku Županije nije bilo, izjavila: “Načelnik općine me nazvao i rekao da on to uopće nije izjavio”, što u prijevodu značli “Nazvala sam načelnika općine i rekla da to smjesta demantira.” Time je DORH još jednom pokazao da je u korijenu svih problema u državi: kao što u slučaju Perković nije zastupao Njemačku i obitelj Đureković, što je po zakonu bio dužan, već UDBA-u, tako u ovom slučaju ne zastupa interese Hrvatske, nego partije.

A sama partija očito nema niti malo demokratske svijesti, niti demokratskih tradicija, te se i dalje ponaša u skladu sa svojim komunističkim naslijeđem. Inteligentan političar bi, u Milanovićevoj situaciji, bacio Marinu lavovima, tim više što joj je Linić kum a s Josipovićevem je u dobrim odnosima, i time obuzdao i svog problematičnog zamjenika i jedinog čovjeka unutar stranke koji ga može smijeniti. Josipović ju je naime u više navrata posjećivao u lovačkoj kući u Brezovici – mnogi su je, kažu, tamo posjećivali, i s mnogim je političarima iz vrha SDP-a bila u bliskim odnosima. Usto, stekao bi kredit kod javnosti.

Milanović je, međutim, praktički stao u njenu zaštitu, a isto tako je znakovita šutnja njenih kumova Linića i Mrsića i predsjednika države. Čime je ta žena zadužila tolike u SDP-u, da se cijeli partijski vrh ide kompromitirati njenom obranom, nakon što su se već debelo izblamirali braneći ubojicu u službi jugoslavenske komunističke tajne policije noktima i zubima?

Njeni počeci su skromni – školovala se u kemijskoj školi za koju ne nejasno je li ju ikad završila, a majka, koja je radila kao čistačica kod dr. Blagajića, pronašla joj je preko veze posao pomoćne radnice – servirke u lokalnoj bolnici. Skromna primanja nadopunjavala je, prema navodima Siščana, švercom buvljak-odjeće iz Turske, što je devedesetih u Sisku bio prilično raširen način preživljavanja. Uz malu pomoć jednog liječnika dolazi do diplome medicinske sestre, čime prave medicinske sestre navodno nisu bile naročito oduševljene, pa ona u dobi od 27 godina odlazi na novo radno mjesto, u Čazmatrans. Tamo vodi odjel od dvije osobe, no, to je dovoljno da u CV stavi da je bila direktor. Priča se da je to mjesto dobila zahvaljujući bliskim osobnim vezama s jednim direktorom u poduzeću. Koliko u tome ima istine teško je reći, no sigurno ga nije dobila zahvaljujući dotadašnjem CV-u i diplomi medicinskog tehničara, stečenoj na nejasan način u Bosni. Kako god, Marina ubrzo dolazi do diplome Prometnog fakulteta u Zagrebu – onog koji se proslavio prodajom diploma. Iako postoje osnovane sumnje da je diplomu kupila, tim više što njenog diplomskog rada na fakultetu nema a ona se kod Stankovića nije mogla sjetiti na kojoj je temi diplomirala, valja reći da je i kupljena diploma inženjera prometa, doduše vodenog, nešto malo primjerenija mjestu rukovoditelja u firmi koja se bavi autobusnim prijevozom od kupljene srednješkolske diplome medicinske sestre.

Tu počinje njen strelovit uspon na čelo županijskog SDP-a, a nakon što je na izborima pobijedila HDZ-ovog Đuru Brodarca put k životu kakvom je oduvijek težila bio joj je otvoren. Danas je već zaboravljena njena prva afera, kad je nedugo po svom izboru za županicu namjestila ured ekscesno skupim namještajem u stilu koji podsjeća na onaj koji možete vidjeti u MTV-jevoj seriji “Cribs”, u kojoj razni manje ili više besprizorni likovi iz geta s ponosom pokazuju svoje kičaste kućerine koje su kupili nakon što su se obogatili kao gangsta-raperi ili NBA igrači. Sklonost ekscesnom i napadnom luksuzu jasno upućuje upravo na skromno porijeklo od kojeg na taj način pokušava pobjeći i prikriti ga.

Uz njeno ime se od onda vezuje afera za aferom: kupovina skupocjenog Audija kojeg je pod pritiskom javnosti morala vratiti, laganje oko plaće – rekla je da ima 14.000 kuna, pa je ispalo da ima 19, sukob interesa, financiranje muževe radio stanice županijskim novcem, plaćanje kazne za pogrešno parkiranje proračunskim novcem (!), godišnji trošak od 800.000 kuna za službene ručkove, čak je i vodila muža na službeni put sa sobom o državnom trošku. Državna revizija je još 2011. godine utvrdila je da je Lovrić Merzel plaćala čak 12 savjetnika, što je kasnije naraslo na 15 i košta državu oko milijun i po kuna godišnje, i da je na javnim nabavama netransparentno potrošila 16 milijuna kuna. Pod istragom partijskog državnog odvjetništva je bila i prošle godine, zbog optužbi da je estetske operacije plaćala državnim novcem, no to partijsko tijelo je  nakon brze istrage ustanovilo da je imala pravo na operaciju o trošku HZZO-a, što je zanimljiva konstatacija u državi u kojoj roditelji djece teških invalida moraju plaćati ortopedska pomagala za njih. Za teško bolesnu djecu HZZO nema, za botoks i liposukciju političarki ima: ipak su političari naše najveće blago. Kako je na to reagirala njegova svjetlost s Pantovčaka, “nova pravednost”? Smjenom očito korumpirane primitivke koja u sebi ima više jeftine plastike od Toyote iz ’82? Ne, već druženjem s prpošnom županicom u spomenutoj lovačkoj kući.

Ovaj slučaj, zajedno s brojnim aferama koje su obilježile mandat Milanovićeve vlade u rasponu od Ferenčaka do Perkovića, od Šegona do Merzel, je destruirao mit o lijevoj političkoj eliti kao urbanoj, obrazovanoj i kompetentnoj, a ujedno je efikasno desetruiran i drugi mit koji ima korijene u komunističkoj ideološkoj propagandi – da su oni, ljevičari, sami po sebi pošteni i avangardni: evo, i sam Milanović je pred dva dana došao do nevjerojatne spoznaje i izvalio, “Nije korektno govoriti da su samo pošteni građani u SDP-u”. On, očito, čeka da ovaj slučaj prekrije zaborav uz malu pomoć Bajićeve legendardne pasivnosti. Što se desilo rapskom Sanaderu Antešiću, doministru u njegovoj vladi? Ništa: Večernji je neko vrijeme pisao o tome kako je čovjek muljanjem stekao milijune, partijski Jutarnji o tome nikad nije napisao niti riječ, državno odvjetništvo nije pokazalo interes. Što se desilo vukovarskom gradonačelniku Sabi nakon što su javnosti predočeni jasni dokazi o podmićivanju i kupovanju vijećnika? Ništa. Šegon je smijenjen na pritisak javnosti, ali to je sve: o izbacivanju iz stranke nema ni govora, u HBOR-u i FINA-i ostaje ista ekipa. Korupcionaške afere u SDP-u su brojne, no ono što stvarno zabrinjava je način na koji partija reagira na njih: gunđanjem protiv sudaca i trodiobe vlasti, čime pokazuju prezir spram demokracije. Njima je to samo neka forma koja se eto zbog nekih tamo gnjavatora mora ispoštovati, ali u stvarnosti se ponašaju kao da je država njihovo privatno vlasništvo.

No još veći prezir spram demokracije i zdrave pameti pokazao je riječki “Novi List”, rezervni ešalon agitpropa. Oni su pozvali na red Stankovića jer “nije pitao Jasminu Jovev je li radila za HDZ”, te pozvali nadređene na TV da ga kazne zbog tog “propusta”. To zapravo najbolje oslikava stanje svijesti u partijskim redovima: u betonskim glavama postkomunističkih novinara, nije bitno krade li tko, nego je li “naš” ili “njihov”,  odnosno ima li kakve veze s HDZ-om, što je samo po sebi zločin u rangu suradnje s okupatorom. To je zapravo nastavak revolucionarnog fašistoidnog razmišljanja, gdje su HDZ-ovci i svi koji su s njima ikad surađivali  “narodni neprijatelji” i kao takvi nemaju nikakva prava. Na žalost to im u javnosti i prolazi: sjetimo se optužnica, i te kako utemeljenih, za korupciju protiv Linića i Obersnela pred zadnje izbore. Bajić je proces uredno opstruirao, a Marinin kum Linić je tada na optužbe odgovorio kao i ona: “To mi podmeće HDZ”. Ukoliko su optužbe dokumentirane i točne, svejedno je je li tužitelj i crni vrag osobno – ili bi trebalo biti, i “institucije” bi trebale reagirati.

Ne u Hrvatskoj. Tragična posljedica ove afere je što je manipulativni Stanković, koji već godinama radi za zaglupljivanju javnosti i što iz neznanja a što iz indoktriniranosti, a možda i interesa, ponavlja poluistine i dezinformacije dok ne postanu općeprihvaćene činjenice, postao heroj dana. Čak i kad bih mogao probaviti njegov bezobrazluk i nekulturno upadanje sugovornicima u riječ, ne mogu nikako prijeći preko njegovih dvostrukih kriterija. Novinar može, i treba, imati stav, ali mora sve sugovornike mjeriti istim metrom i imati prema njima jednak odnos, i prema onom što imaju za reći: u protivnom, postaje dio represivnog aparata. Još uvijek mi je u sjećanju kad je Ninu Raspudiću krajnje pokvareno podmetnuo da je rekao da homoseksualci trebaju iseliti iz Hrvatske, iako je smisao rečenog bio posve drugi.

Upravo zbog takvih Stankovićevih postupaka, bio sam uvjeren da se Marina Lovrić našla na njegovoj optuženičkoj klupi zato jer je se partija odrekla da spasi obraz. Kao i obično, precijenio sam njihove domete. Ovako, Stanković će samo dobiti na vjerodostojnosti, što je dobro za njega a loše za istinu i činjenice, i za hrvatsko novinarstvo općenito: SDP je uspio monopolizirati pravosuđe, medije i vlast upravo zahvaljujući novinarima poput Stankovića, koji su im služili kao potpora u uništenju opozicije i neovisnog sudstva, koji su napadali sve one koji su partiji stali na žulj, u maniri sovjetskog režimskog novinarstva. Je li Stankoviću naglo proradila savjest, ili se jednostavno radi o tome da štakori napuštaju brod koji tone? Što god da je istina, ne želim ga poduprijeti u njegovoj naoko pravednoj borbi protiv korupcije u SDP-u i fašističkog novinarstva Novog Lista. On sad kuka kako bi ga oni najradije vezali za auto i vukli ulicama Siska: ali upravo je on jedan od onih koji su stvorili atmosferu u kojoj je važnije je li netko 15 dana u životu radio za HDZ, nego je li pokrao milijune. Strada li Stanković jer se drznuo prozvati Marinu Merzel na svoju ruku, bit će u tome neke poetske pravde: stradat će od čudovišta koje je sam stvorio.

 M.Holjevac/dnevno

facebook komentari

 • peppermintt

  “Vrhunski je cinizam što je dožupan Marine Lovrić-Merzel i bivši četnik
  Rkman, koji je vjerojatno isto imao i koristi od novca čije je trošenje
  godinama pripisivano, među ostalim, i braniteljskoj populaciji.”

  “Korupcionaške afere u SDP-u su brojne, no ono što stvarno zabrinjava je
  način na koji partija reagira na njih: gunđanjem protiv sudaca i
  trodiobe vlasti, čime pokazuju prezir spram demokracije. Njima je to
  samo neka forma koja se eto zbog nekih tamo gnjavatora mora ispoštovati,
  ali u stvarnosti se ponašaju kao da je država njihovo privatno
  vlasništvo.”

 • peppermintt

  “Vrhunski je cinizam što je dožupan Marine Lovrić-Merzel i bivši četnik
  Rkman, koji je vjerojatno isto imao i koristi od novca čije je trošenje
  godinama pripisivano, među ostalim, i braniteljskoj populaciji.”

  “Korupcionaške afere u SDP-u su brojne, no ono što stvarno zabrinjava je
  način na koji partija reagira na njih: gunđanjem protiv sudaca i
  trodiobe vlasti, čime pokazuju prezir spram demokracije. Njima je to
  samo neka forma koja se eto zbog nekih tamo gnjavatora mora ispoštovati,
  ali u stvarnosti se ponašaju kao da je država njihovo privatno
  vlasništvo.”

 • Katastrofa sustava! Uskok je promptno reagirao! Trebalo im je samo tjedan dana da uđu u prostorije županice 😛 pih

 • Katastrofa sustava! Uskok je promptno reagirao! Trebalo im je samo tjedan dana da uđu u prostorije županice 😛 pih

 • Bollero

  Idioti tempiraju sebi vrijeme. Stara je to metoda komunjarska – nemoj sumnjati ! ostalo je samo da se županici žarki Sekulić napravi alibi ! Ostaje jedino revolucija ! Kmeri su to.

 • Bollero

  Idioti tempiraju sebi vrijeme. Stara je to metoda komunjarska – nemoj sumnjati ! ostalo je samo da se županici žarki Sekulić napravi alibi ! Ostaje jedino revolucija ! Kmeri su to.

 • Bollero

  Ko bi rekao da se radi o gospoji Žarki Sekulić ! 🙂

 • Bollero

  Ko bi rekao da se radi o gospoji Žarki Sekulić ! 🙂

 • pa da, naći će joj ko fol nekakav sitni računčić i pojeo konj djetelinu! … Kmeri, Crveni kmeri!

 • pa da, naći će joj ko fol nekakav sitni računčić i pojeo konj djetelinu! … Kmeri, Crveni kmeri!

 • Mirazh

  simpatično ime, sunce joj žarko

 • simpatično ime, sunce joj žarko

 • EMINƎM

  dali još nekome treba osobno objašnjenje kakav to plan 21 imaju srbokomunisti u Hrvatskoj,

 • EMINƎM

  dali još nekome treba osobno objašnjenje kakav to plan 21 imaju srbokomunisti u Hrvatskoj,

 • peppermintt

  a vidiš očito je jedno, tribali su zasjest na vlast pa pokazati pravo lice

 • peppermintt

  a vidiš očito je jedno, tribali su zasjest na vlast pa pokazati pravo lice

 • EMINƎM

  glasači su drugarica i drugova zaželjeli, pa sada imaju na repertoaru komunističke jednočinke, na uživanje im bilo

 • EMINƎM

  glasači su se drugarica i drugova zaželjeli, pa sada imaju na repertoaru komunističke jednočinke, na uživanje im bilo