Connect with us

Život

Kristina Ivanuš, odrastala je ostavljena i pokorila svijet

Objavljeno

-

Kada je imala četiri godine, Kristina Ivanuš, je ostala bez obiteljske skrbi. Sa starijom sestrom završila je u SOS Dječjem selu, nekoliko godina kasnije oboljela je od neurološke bolesti zbog koje nije mogla hodati. A danas je ona ponosna vlasnica prestižne titule najuspješnijeg djeteta SOS sela na svijetu.

– Trenutno se diljem svijeta nalazi 571 SOS dječje selo u 139 zemalja. U Hrvatskoj imamo dva SOS dječja sela. Jedno je u Lekeniku, a drugo u Vladimirovcima. A ta nagrada koju sam dobila je za uspješnu djecu iz SOS dječjeg sela. Nedavno sam razgovarala s predsjednikom SOS dječjeg sela koji je iz Indije i rekao mi je razlog zašto sam dobila tu nagradu. Jer sam imala teško djetinjstvo, prevladala sam svoju bolest i pomažem prirodi sa svojim ekološkim akcijama, rekla je Kristina Ivanuš gostujući u HRT-ovoj emisiji “U svom filmu“, urednice i voditeljice Tončice Čeljuske.

Kristina je prepričala kako je reagirala kada je saznala da je upravo ona dobitnica te prestižne titule, koja uz to, donosi i financijski dobitak.

– Sjećam se da sam bila doma, taman sam nešto kuhala ručak i samo na jednom mi je stigao mail ‘You are the winner’. Osam dana sam čekala da bude službeno proglašenje, tako da – doslovno sam vrištala od sreće zato što napokon je gotovo, napokon znam da sam ja pobjednica, kazala je Kristina.

Glasovanje je međunarodno, a za tu prestižnu nagradu natjecalo se 200 mladih među kojima je 21-godišnja Kristina bila najmlađa. Prema ljestvici imala je 20.000 glasova više od drugoplasirane djevojke iz Kazahstana.

– Doslovno sam vrištala od sreće, jer mi ta nagrada stvarno puno znači, još kada znam da je na svjetskoj razini. Ta nagrada je svake dvije godine, znači o mojem imenu će se govoriti sljedeće dvije godine. Baš sam ponosna na sebe, kazala je Kristina.

Na nagradi joj je prvo čestitala kuma koja je, kako je rekla, u trenutku kada je dobila mail, baš bila pored nje. Iako je s razlogom ponosna pobjednica, Kristina nagradu još uvijek nije i službeno preuzela.

– Dodjela nagrade je u šestom mjesecu sljedeće godine u Innscbruku u Austriji zbog cijele ove situacije s koronavirusom. A ako bude ranije, rekli su da će javiti, kazala je Kristina.

Studira, radi, bavi se ronjenjem,…

Kristina već nekoliko godina nije u SOS dječjem selu. Samostalna je, istovremeno radi i studira. Dobiveni novac itekako će joj, kazala je, dobro doći.

– Da, novac će mi dobro doći, ali nisam ga planirala sada koristiti. Planiram si ga ostaviti za buduće razdoblje koje će biti najveća prekretnica u mom životu kada više neću moći živjeti ‘na račun države’, pošto sada primam stipendiju, živim u studentskom domu. A za godinu dana, kada završim fakultet, moram se baš sama brinuti za sebe, tako da taj novac ću si ostaviti za neku investiciju – možda pomoć oko stana, kuće, auta – nešto što će mi baš trebati, kazala je.

Studira na Poslovnom veleučilištu, smjer marketing.

– Predavanja su mi većinom popodne tako da ja mogu odraditi posao. Odradim svaki dan od osam do četiri u Ernst & Youngu, na Radničkoj u Green Goldu. Baš sam sretna da radim tamo, to mi je sredila jedna žena s kojom sam bila na Maldivima, tako da nije bilo nje, ne bih imalo ovako dobar posao, kazala je Kristina.

Uza sve, Kristina je i podvodni model s ambicijom da postane instruktorica ronjenja. Sudjeluje u ekološkim akcijama čišćenja podmorja.

– Kad sam bila u Lekeniku nije mi se tada pružila još ta prilika, ali kada sam prešla u SOS zajednicu mladih – u Lekeniku smo do osmog razreda, a kada završimo osnovnu školu idemo u SOS zajednicu mladih u Velikoj Gorici ili u Zagrebu. To je velika kuća za mlade na tri kata i može nas biti oko 14 mladih – tamo smo baš samo srednja škola. I onda sa 17 godina, moj sadašnji instruktor je rekao da želi pružiti četvero djece SOS dječjeg sela Hrvatska priliku da se školuju za instruktora ronjenja i da upoznaju podvodni svijet, pojasnila je Kristina kako je krenula ta njezina morska eko priča.

– Na to sam se prijavila jer sam veliki avanturist i volim isprobavati nove stvari i evo, već ronim četiri godine i uz sve to ronjenje sam stvarno probala sve što ronjenje pruža: taj podvodni modeling u čemu sam dosta dobra, kazala je i dodala da je već na prvom natjecanju iz podvodnog modelinga osvojila prvo mjesto.

– Uz to, nedavno sam počela s ekološkim akcijama. U petom mjesecu smo bili na Pelješcu – nas 40 ronilaca iz mojeg ronilačkog kluba Roniti se mora, dodala je.

– Do sada kada sam ronila po Jadranu, rekla bih da je dosta čisto, ali sada kada smo bili na toj ekološkoj akciji na Pelješcu, mislim da bismo morali barem još dva puta otići da počistimo to sve smeće, jer sva struja donese to smeće, bilo je dosta guma, boca, plastike jako puno, kaže Kristina.

More liječi sve rane

– Još se dan danas sjećam tog trenutka kada nisam mogla hodati, kada sam imala šest godina. Sjećam se da me moja SOS mama i SOS mama koja je živjela pored nas, svaka me je primila za jednu ruku, jer ja bih stala i samo bi mi otišao osjet. Doslovno sam otežano hodala, ja sama nisam mogla hodati, kazala je Kristina.

Odveli su je u bolnicu u Sisak u kojoj joj nisu mogli pomoći. Zatim je otišla na Rebro gdje joj je doktorica našla dijagnozu i od tada se, kazala je, liječi.

– Ona je meni uvijek govorila da se bavim nečime, uvijek sam išla u toplice, na fizikalnu terapiju i sve ostale pretrage koje bih morala obaviti, ali kada se baš to desilo sjećam se da mi je moja SOS mama Gordana branila da se rolam, što je meni bilo ‘ajme meni’, kazala je.

– S 18 godina su mi maknuli dijagnozu, ali ja iskreno mislim da je ronjenje ključ toga, jer ja sam se sa 17 godina počela baviti ronjenjem. A kako kažu – more liječi sve rane, rekla je Kristina i dodala:

– Doktorica mi je uvijek preporučivala more, što više plivanja, da svi mišići rade, da se cijelo tijelo kreće, tako da – možda je ronjenje ključ.

Kristinina životna priča je uistinu inspirativna. A ovo je tek dio te istinite priče. U nastavku emisije “U svom filmu” ta mlada, uspješna žena otkrila je još poneke događaje iz svoga djetinjstva, govorila je o odnosu s majkom, o prijateljstvima. Više o svemu tome možete doznati u videoprilogu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari