Connect with us

BiH

Krišto: Samo dijalogom se mogu riješiti stvari u interesu BiH

Objavljeno

-

Zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto je nakon sastanka članova kolegija oba doma državnog parlamenta sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država Gabrielom Escobarom, izjavila novinarima da je ovaj razgovor doživjela kao jedan u nizu razgovora s prijateljima BiH, koji dolaze u trenutku najveće i najdublje krize od Daytona do danas.

Po njenim riječima, kriza je, ne samo politička, nego i institucionalna.

– U tom kontekstu smo razgovarali i o tome kako riješiti ta pitanja. Sve se svodi na ono što jeste jedino moguće kad je u pitanju BiH, a to je dijalog, da na sva pitanja u odnosu na BiH gledamo kao državu tri konstitutivna naroda i drugih građana koji u njoj žive – kazala je Krišto.

Dodala je da se jedino tako može gledati i na njenu budućnost, a i na njenu sadašnjost.

Što se tiče Izbornog zakona, kaže da je “svatko od nas kazao svoje“.

– Svi ovi odnosi kojim smo opterećeni unutar BiH kad su u pitanju socio-ekonomske reforme, uistinu su opterećeni možda zbog nekih pitanja koja trebamo prvenstveno riješiti, a to je provesti odluke Europskog suda za ljudska prava i odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda. To su stvari od kojih bi riješili i relaksirali određene odnose i nakon toga napravili iskorak za sve ono drugo što je interes svih naroda i građana koji žive unutar BiH – navela je Krišto.

Dodala je da se zahvalila na tome što SAD, kroz svoju administraciju i kroz svoje organizacije, pružaju podršku kad je u pitanju EU i NATO put i razni drugi projekti, kao i potporu u slučaju pandemije koronavirusa.

Istaknula je i to da je danas posebno naglašeno od Escobara da je mir i sigurnost, prosperitet BiH, nešto što je u njihovom fokusu i “naravno da se Daytonski mirovni sporazum ne može mijenjati bez potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma“.

– Tako da u tom slučaju želim vidjeti da je fokus na onome što jeste BiH, a to su politika i politički predstavnici tri konstitutivna naroda i drugih građana koji žive u BiH, da se samo dijalogom mogu riješiti stvari u interesu BiH, a naravno i svih zemalja regiona – kazala je Krišto. (Fena)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari