Pratite nas

Analiza

Kriteriji Vesne Pusić za dodjelu novca Documenti, GONG-u, Zdencu …

Objavljeno

na

Potpredsjednica Vlade je 9. prosinca posredstvom ‘svojeg’ vanjskoposlovnog ministarstva podijelila 2,5 mil. kn nekim nevladinim udrugama prenosi Direktno.hr

Ministrica Vesna Pusić je 9. prosinca 2014. godine posredstvom ‘svojeg’ vanjskoposlovnog ministarstva podijelila 2,5 milijuna kuna nekim nevladinim udrugama. I to GONG-u, Documenti, Centru za mirovne studije, B.A.B.E.-ama  i drugima kojima je zajednički nazivnik višenacionalna kadrovska struktura s minimalnim udjelom Hrvata.

Tu je recimo nepoznata udruga ‘Zdenac’ koja je dobila 150 tisuća kuna za ‘Prevenciju zaraznih bolesti u Tanzaniji’ od čega će Hrvatska, ali i Tanzanija imati velike koristi. ‘Europski edukacijski forum’ je dobio 240 tisuća kuna za projekt ‘Osnaživanje žena poljoprivrednica na poplavljenim područjima u BiH’.

Ovaj će projekt sasvim sigurno dovesti do procvata bosanskohercegovačkih poljoprivrednica. Domaće su ionako redom poslovno zbrinute pa je red da pomognemo susjedima. Sveprisutni GONG je dobio 250 tisuća kuna za projekt ‘Novi BiH trijalog – građansko umrežavanje, dijalog i kritičko praćenje europskih integracija’. Nejasno je o čemu se tu radi, ali je razvidno da to što se radi se radi u BiH pa stoga i s ovom donacijom možemo biti presretni.

I cijenjena udruga od posebne nacionalne važnosti Documenta je dobila 250 tisuća kuna. Njen je projekt, blago je reći, bizarnog naslova: ‘Izgradnja kapaciteta ukrajinskih OCD-a za istraživačko dokumentacijski rad na teškim kršenjima ljudskih prava’. Budući će, dakle, Documenta Ukrajincima prebrojavati kršenje ljudskih prava možemo biti sigurni kako će uskoro Hrvati postati omiljeni u toj napaćenoj zemlji.

Udruga originalnog naslova: ‘Odraz – održivi razvoj zajednice’ je dobila 250 tisuća kuna za projekt ‘Žene i održivi razvoj’. Imate li uopće ideju što bi to trebalo značiti žene i održivi razvoj? Nekako slutim da će se u ovom slučaju najodrživije razviti žene iz vodstva te udruge, ali tko zna možda će uskoro i ostale žene u našoj okolini postati održivo razvijenije. Tu je i Centar za žene žrtve rata koji je dobio 250 tisuća kuna za projekt ‘Osnaživanje uloge žene u području suzbijanja rodno utemeljenog nasilja, diskriminacije i post-konfliktne demokratske tranzicije’. Što uopće reći za ovakav naslov?

Osim ovih donacija ministrica Pusić je donijela i odluku o raspodjeli sredstava za financiranje programa društava prijateljstva kojima se promiče i njeguje suradnja i prijateljstvo između Republike Hrvatske i drugih država. Pa je tako novac dobilo još četrdesetak nepoznatih udruga odnosno društava. Ta su društva podijelila 1,15 milijuna kuna, svako po četrdeset tisuća kuna.

Tako je novce dobilo Hrvatsko-azerbajdžansko društvo pa Hrvatsko-armensko društvo koje broji ukupno dva člana pa naravno i Hrvatsko-srpsko društvo, a među inima je čak i Hrvatsko-kinesko društvo prijateljstva s ciljem promoviranja Narodne Republike Kine kao poželjnog turističkog odredišta za Hrvate! Dakle Hrvatska će pomoći promociju kineskog turizma u Hrvatskoj. Sjajno i bez presedana.

Poznajem ponešto taj polusvijet NGO-a u Hrvatskoj i iz svega toga, osim časnih iznimaka kojih na ovom popisu nema, zajednički im je nazivnik mlaćenje prazne slame. Novac se uglavnom podjeli unutar vodstva tih udruga, a nekoliko nadobudnih i gladnih studenata za sitan novac odradi nekakvu neupotrebljivu studiju sukladno naslovu financiranog projekta.

Ipak, lijepa gesta naše ministrice Vesne Pusić. Pogotovo što je pomogla financiranje vrlo bogatih udruga poput famozne Documenta – centar za suočavanje s prošlošću, gdje se primanja izražavaju dvocifrenim brojkama uz minimalnu poreznu prijavu. E pa kad je već u pitanju Documenta – centar za suočavanje s prošlošću možda bi bilo dobro da ta udruga javno suoči ministricu Pusić s prošlošću njezine obitelji.

Primjerice, s uglednim Anđelinovićima, osobito Dankom i Grgom Budislavom. Jedan je četnikovao u štabu Ilije Birčanina, zapovjednika zloglasne Dinarske divizije, a drugi je u pet minuta riješio jedan davni prosvjed hrvatskih branitelja koji se dogodio 5. prosinca 1918. godine i to upotrebom tri austrougarska mitraljeza Schwarzlose.

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Analiza

RTL objavio završni dio svoje velike ankete: Rezultati istraživanja u VIII., IX. i X. izbornoj jedinici

Objavljeno

na

Objavio

RTL u suradnji s Promocijom plus završava ciklus ekskluzivnog istraživanja političkih preferencija po izbornim jedinicama.

Nakon četiri zagrebačke izborne jedinice, pa sjevera Hrvatske i Slavonije, RTL i Promocija plus donose rezultate i za preostale tri izborne jedinice: VIII., te dvije najjužnije, IX. i X. U Istri i Kvarneru Restart izlazi u koaliciji s IDS-om i PGS-om. Ta opcija uvjerljivo pobjeđuje (46,6%) no manje uvjerljivo u odnosu na prošle izbore 2016. kada su zajedno osvojili gotovo 60 posto glasova. Nešto lošije u odnosu na tada prolazi i HDZ (18,7%), a treći izbor ovdje je koalicija oko platforme Možemo s 5,6 posto.

Slijede Most (4%), Domovinski pokret (3,9%) i koalicija oko Živog zida (3,7%). Ostali nemaju šanse za mandat, a svih šest lista bore se za dva granična mandata. Preračunato, fiksne mandate ovdje imaju samo Restart koalicija – čak devet mandata i HDZ tri mandata. Obje su opcije blizu osvajanju jednog dodatnog graničnog. Od ostalih opcija blizu graničnog mandata još je jedino lijevo-zelena koalicija dok Most, Domovinski pokret i koalicija oko Živog zida za to imaju manju šansu.

Dalmatinska IX. jedinica

Što se Dalmacije tiče, u IX. izbornoj jedinici je HDZ prvi izbor – osvaja gotovo 40 posto, a dvostruko manje (20,1%) ima Restart koalicija. Obje su opcije bolje prošle prije četiri godine, gotovo polovina birača koji su izišli na izbore zaokružili su HDZ. Postotak koji je HDZ od tada izgubio sada ima Domovinski pokret (točno 10%). Most je na devet posto, a slijede četiri stranke okupljene oko Stipe Petrine s 5,1 posto. Na meti svih pet opcija su dva granična mandata.

Preračunato, HDZ ima fiksnih sedam, a blizu su i osmom graničnom. Restart ima tri i također je blizu dodatnog graničnog. Domovinski pokret ima jedan siguran mandat i nešto je udaljeniji od dodatnog graničnog. Istu takvu situaciju ima i Most dok Stipe Petrina kojeg podupiru Živi zid i ostali nema fiksnog mandata, a dalji su i od mogućnosti osvajanja graničnog.

X. najjužnija jedinica

Trećina glasova (33,3%) u X. izbornoj jedinici prema ovome istraživanju ide HDZ-ovoj listi, a za RESTART četvrtina (24%). Slijedi Domovinski pokret s 10,8 posto, a ponovno je vidljivo da baš taj postotak nedostaje HDZ-u u odnosu na rezultate izbora 2016. Most je na 8,1 posto, slijedi koalicija oko Stranke s imenom i prezimenom (4,8%) i HGS – stranka Željka Keruma (3,9%). Pet lista ovdje se bori za jedan granični mandat.

Preračunato u mandate, HDZ osvaja šest fiksnih i manju mogućnost za dodatni granični mandat, koalicija Restart osvaja četiri fiksna uz veću mogućnost za granični i Domovinski pokret dva fiksna i udaljeniji su od dodatnog graničnog mandata. Most ima jedan fiksni mandat, a i koalicija oko Stranka s imenom i prezimenom i stranka Željka Keruma udaljeniji su od graničnog mandata, a fiksnog, prema istraživanju, nemaju.

Ukupni rezultat

Kada bismo sve granične mandate pribrojili listama koje ih prema istraživanju imaju najviše šanse osvojiti, konačni je rezultat nakon obrađenih svih 10 izbornih jedinica da Restart koalicija osvaja 56 mandata, HDZ mandat manje, 55, a Domovinski pokret Miroslava Škore, 18 mandata.

Mandate u Saboru osvajaju još Most, njih šest, zeleno-lijeva koalicija oko platforme Možemo je vjerojatno na tri mandata, a statusu parlamentarne stranke može se nadati i Živi zid s jednim mandatom. Treba reći da su ovo ukupni rezultati za 140-ero zastupnika i da nedostaje 8 manjinskih zastupnika kao i 3 mandata dijaspore no jasno je da većine bez dodatnih koaliranja – nema.

Istraživanje potvrđuje predviđanja o napetoj, tijesnoj borba glavnih konkurenata, nezanemarivoj trećoj opciji, ali i borbi ostalih, manjih opcija, za što više mandata kao i za ostvarenje parlamentarnog statusa. Napomena da je istraživanje pokazalo i značajan postotak neodlučnih birača koje političke opcije mogu pridobivati sutra do ponoći.

Istraživanje je ekskluzivno za RTL provela agencija Promocija plus na uzorku od 700 ispitanika po svakoj izbornoj jedinici.

Istraživanje je ukupno provedeno od 22. lipnja do 1. srpnja, a greška uzorka je +/- 3 cijela 7 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Analiza

Jan Ivanjek: Vojna analiza – Modernizirani M-84AS1 i novi MRAP M-20 Srbije

Objavljeno

na

Objavio

Cro Ops se danas bavi tehnološkim novostima u susjedstvu. Srbija je u lipnju predstavila dva značajna nova projekta vojne industrije, prvi je modernizacija M-84AS1, a drugi je novo MRAP oklopno vozilo M-20.

Informacija o njima ima malo i nijedno vozilo nije prikazano na poligonu, u složenim uvjetima ispitivanja, ali na temelju prikazanog se ipak mogu izvući okvirni zaključci o planiranim sposobnostima ovih sustava.

Saznajte koje su im prednosti i mane, imajući na umu da konačne, produkcijske verzije mogu biti osjetno različite od prikazanih prototipova. Budući da ne znamo kako se prototipovi ponašaju u stvarnim testiranjima, možemo govoriti samo o kvaliteti koncepcijskih riješenja.

Jan Ivanjek

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari