Connect with us

Analiza

Kriteriji Vesne Pusić za dodjelu novca Documenti, GONG-u, Zdencu …

Objavljeno

-

Potpredsjednica Vlade je 9. prosinca posredstvom ‘svojeg’ vanjskoposlovnog ministarstva podijelila 2,5 mil. kn nekim nevladinim udrugama prenosi Direktno.hr

Ministrica Vesna Pusić je 9. prosinca 2014. godine posredstvom ‘svojeg’ vanjskoposlovnog ministarstva podijelila 2,5 milijuna kuna nekim nevladinim udrugama. I to GONG-u, Documenti, Centru za mirovne studije, B.A.B.E.-ama  i drugima kojima je zajednički nazivnik višenacionalna kadrovska struktura s minimalnim udjelom Hrvata.

Tu je recimo nepoznata udruga ‘Zdenac’ koja je dobila 150 tisuća kuna za ‘Prevenciju zaraznih bolesti u Tanzaniji’ od čega će Hrvatska, ali i Tanzanija imati velike koristi. ‘Europski edukacijski forum’ je dobio 240 tisuća kuna za projekt ‘Osnaživanje žena poljoprivrednica na poplavljenim područjima u BiH’.

Ovaj će projekt sasvim sigurno dovesti do procvata bosanskohercegovačkih poljoprivrednica. Domaće su ionako redom poslovno zbrinute pa je red da pomognemo susjedima. Sveprisutni GONG je dobio 250 tisuća kuna za projekt ‘Novi BiH trijalog – građansko umrežavanje, dijalog i kritičko praćenje europskih integracija’. Nejasno je o čemu se tu radi, ali je razvidno da to što se radi se radi u BiH pa stoga i s ovom donacijom možemo biti presretni.

I cijenjena udruga od posebne nacionalne važnosti Documenta je dobila 250 tisuća kuna. Njen je projekt, blago je reći, bizarnog naslova: ‘Izgradnja kapaciteta ukrajinskih OCD-a za istraživačko dokumentacijski rad na teškim kršenjima ljudskih prava’. Budući će, dakle, Documenta Ukrajincima prebrojavati kršenje ljudskih prava možemo biti sigurni kako će uskoro Hrvati postati omiljeni u toj napaćenoj zemlji.

Udruga originalnog naslova: ‘Odraz – održivi razvoj zajednice’ je dobila 250 tisuća kuna za projekt ‘Žene i održivi razvoj’. Imate li uopće ideju što bi to trebalo značiti žene i održivi razvoj? Nekako slutim da će se u ovom slučaju najodrživije razviti žene iz vodstva te udruge, ali tko zna možda će uskoro i ostale žene u našoj okolini postati održivo razvijenije. Tu je i Centar za žene žrtve rata koji je dobio 250 tisuća kuna za projekt ‘Osnaživanje uloge žene u području suzbijanja rodno utemeljenog nasilja, diskriminacije i post-konfliktne demokratske tranzicije’. Što uopće reći za ovakav naslov?

Osim ovih donacija ministrica Pusić je donijela i odluku o raspodjeli sredstava za financiranje programa društava prijateljstva kojima se promiče i njeguje suradnja i prijateljstvo između Republike Hrvatske i drugih država. Pa je tako novac dobilo još četrdesetak nepoznatih udruga odnosno društava. Ta su društva podijelila 1,15 milijuna kuna, svako po četrdeset tisuća kuna.

Tako je novce dobilo Hrvatsko-azerbajdžansko društvo pa Hrvatsko-armensko društvo koje broji ukupno dva člana pa naravno i Hrvatsko-srpsko društvo, a među inima je čak i Hrvatsko-kinesko društvo prijateljstva s ciljem promoviranja Narodne Republike Kine kao poželjnog turističkog odredišta za Hrvate! Dakle Hrvatska će pomoći promociju kineskog turizma u Hrvatskoj. Sjajno i bez presedana.

Poznajem ponešto taj polusvijet NGO-a u Hrvatskoj i iz svega toga, osim časnih iznimaka kojih na ovom popisu nema, zajednički im je nazivnik mlaćenje prazne slame. Novac se uglavnom podjeli unutar vodstva tih udruga, a nekoliko nadobudnih i gladnih studenata za sitan novac odradi nekakvu neupotrebljivu studiju sukladno naslovu financiranog projekta.

Ipak, lijepa gesta naše ministrice Vesne Pusić. Pogotovo što je pomogla financiranje vrlo bogatih udruga poput famozne Documenta – centar za suočavanje s prošlošću, gdje se primanja izražavaju dvocifrenim brojkama uz minimalnu poreznu prijavu. E pa kad je već u pitanju Documenta – centar za suočavanje s prošlošću možda bi bilo dobro da ta udruga javno suoči ministricu Pusić s prošlošću njezine obitelji.

Primjerice, s uglednim Anđelinovićima, osobito Dankom i Grgom Budislavom. Jedan je četnikovao u štabu Ilije Birčanina, zapovjednika zloglasne Dinarske divizije, a drugi je u pet minuta riješio jedan davni prosvjed hrvatskih branitelja koji se dogodio 5. prosinca 1918. godine i to upotrebom tri austrougarska mitraljeza Schwarzlose.

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari