Pratite nas

Politika

Kritički osvrt na izborna obećanja

Objavljeno

na

U ovoj izbornoj kampanji kao i u prethodnima naslušali smo se svakakvih predizbornih obećanja,a za neka od njih i možemo slobodno reći da su zanimljiva jer ako ništa drugo sigurno neće biti ispunjena. Zbog toga bi bio red da se osvrnemo malo na najzanimljivija i najkontroverznija predizborna obećanja kojima nas časte parlamentarne stranke ovih još uvijek prevrućih ljetnih dana.

   Nakon što preskočimo relativno dosadne i očekivane dijelove programa o potrebi stabilizacije proračuna i smanjivanju javnog duga po pitanju čega su glavne stranke na sličnim pozicijama dolazimo do kontroverzne tematike obećavanja otvaranja novih radnih mjesta. Taj dio programa i HDZa i SDPa je neupitno najkontroverzniji jer prvi najavljuju otvaranje 180,a drugi 140 tisuća radnih mjesta. Kako namjera ovog kritičkog osvrta na obećanja nije ulaženja u rasprave o tome da li stranke tijekom čijih vladavina smo tijekom zadnjih 10 godina izgubili gotovo 200 tisuća radnih mjesta mogu ispuniti dana obećanja nego samo jasno i glasno poručiti da njihova obećanja o novim radnim mjestima nije moguće ispuniti .

   Po procjenama Europske unije iz Hrvatske će do 2020 godine pobjeći oko 200 tisuća ljudi,a kako nam se na birou za nezaposlene kada gledamo godišnji prosjek nalazi njih oko 270 tisuća ispadne po najobičnijoj matematici da će se u Hrvatskoj moći otvoriti samo negdje 70 tisuća radnih mjesta u sljedeće 4 godine što znači da je BM365 najbliži u svojim obećanjima s 90 tisuća radnih mjesta iako nije bilo potrebe spominjati broj veći od 60 tisuća. Strogo pojednostavljeno govoreći  kada HDZ i SDP/Narodna koalicija obećavaju nova radna mjesta oni govore o nemogućim brojevima što mora biti jasno članovima njihovih gospodarskih timova. Postoje samo dva načina da se ispune to njihova obećanje, ali s niti jednim od njih glasači ne bi bili oduševljeni pa ta obećanja neće biti ispunjena.

   Prvi od tih načina je fleksibilizacija ugovora o radu ili zamjena jednog djelatnika koji radi puno radno vrijeme s dva koji rade pola radnog vremena dok drugi predstavlja trenutačno zaobilaznim putem spomenut suludi prijedlog MMFa da istočnoeuropske države, što znači i Hrvatska svoje kvalificirane radnike koji bježe u Njemačku (i druge države) nadoknade nekvalificiranim migrantima s Bliskog istoka i iz Afrike. Pokušaj ispunjavanja cilja od 180 i 140 tisuća radnih mjesta ovom prvom ili drugom spomenutom metodom bi predstavljala političko samoubojstvo pa u skladu s tim svoje obećanje novim radnim mjestima na kraju krajeva neće ispuniti niti HDZ niti SDP, ali možemo pretpostaviti da to već svi znaju.

   Sada je red spomenuti sigurno politički gledajući najhrabriji izborni gospodarski plan.  Riječ je o onome što nam nudi, obećava ekipa iz Metkovića ili preciznije MOST. Neupitno najzanimljiviji i ponovno se mora reći najhrabriji dio plana je onaj o poreznoj reformi gdje se pod naslovom “Smanjenje poreznog opterećenja poreza na dohodak” najavljuje povećanje poreza za većinu zaposlenih u Hrvatskoj. Nužno je kada govorimo o porezu na dohodak da trenutačno u Hrvatskoj pola zaposlenih ima primanja manja od oko 4.800 kuna neto ili oko 6500 kuna bruto.

  Svojim prijedlogom porezne reforme MOST izlazi pred birače s direktno govoreći zahtjevom da podrže smanjivanje radničkih plaća i povećanje plaća menadžera. Po sadašnjim poreznim stopama osoba s na primjer bruto plaćom od 3.500 kuna plaća maksimalno 26.5 kuna poreza zbog iznosa osobnih odbitaka od minimalno 2.600 kuna (neoporezivi dio plaće) i potom porezu od 12 % na iznos iznad te svote nakon što se odbiju doprinosi. Po prijedlogu porezne reforme koju zastupa MOST u svom predizbornom gospodarskom programu ta ista osoba s bruto plaćom od 3.500 kuna bi platila 280 kuna poreza ili oko 253 kuna više poreza zbog ukidanja osobnog odbitka.

  Na stranici 15 izbornog programa MOSTa jasno piše:

“Uvođenje novih poreznih razreda od 10 % ( 0 – 3.000 kuna neto)”

pa u skladu s tim mora se čestitati ovoj stranci na političkoj hrabrosti. Nikada u demokratskoj povijesti Hrvatske niti jedna stranka nije izašla na izbore s prijedlogom povećanja poreza zbog toga im se mora zahvaliti na ovom suludo hrabrom prijedlogu.

    Taj prijedlog MOSTa očito ukazuje kako njihovi gospodarski stručnjaci za razliku od onih u HDZu  ili s onima u SDPu, BM365 i Živom zidu nisu svjesni zabrinjavajuće nejednakosti u primanjima koja postoji u Hrvatskoj pa su krenuli u potpuno suprotnom smjeru od svih svojih političkih konkurenata. Za razliku od MOSTa HDZ i SDP/Narodna koalicija najavljuju povećanje neoporezivog dijela plaće/osobno odbitka dok BM365 obećava smanjivanje poreza za 20 % svima onima s plaćom manjom od minimalne.

    Za kraj bi bio red i da se kritički osvrnemo na kratak gospodarski program liste koju predvodi stranka Milana Bandića. Neupitno gospodarski strogo govoreći najkontroverznija mjera je uvođenje porezne olakšice za sve građane koji otplaćuju stambene kredite. Ta za naše zadužene sugrađane popularna mjera bi kada bi se provela dovela do povećanja potrošnje tih građana, ali i amerikanizacije stambenih kredita s svim problemima koje bi to u budućnosti stvorilo u Hrvatskoj kao što je stvorilo u SAD. Istovremeno ova mjera koja je de facto i u korist banaka je u potpunoj suprotnosti s drugim mjerama BM365 koje su protivne interesima financijskog sektora. Primjer tih drugih mjera je uvođenje poreza na aktivu banaka ili direktno traženje odmicanja ekonomskog sustava iz bankocentričnog sustava. Jednostavno ta mjera poreznih olakšica za otplatu kredita se ne uklapa u koncept gospodarskog programa stranke, a istovremeno bi stvorila dugoročne probleme za Hrvatsku.

   Kako je ovo kritički osvrt na stranke za koje se očekuje da će prijeći izborni prag od 5 % u nekoliko izbornih jedinica red bi bio osvrnuti se i na onu koju predvodi Živi zid, ali pitanje je da li bi to imalo smisla !? Red je da se svi skupa zapitamo oko čega u gospodarstvu se mogu složiti Niko Delić koji dolazi iz financijske industrije i Vilibor Sinčić koji se proslavio u borbi protiv financijske industrije ?

  Na svih tih više od 300 stranica obećanja s kojima naš glas pokušavaju osvojiti najveće političke stranke i blokovi ne postoji niti jedna stranica koja se konkretno bavi najvećim mirnodopskim gubitkom stanovništva u povijesti Hrvatske. Taj gubitak stanovnika negativno utiče na našu kompetitivnost kao i gospodarski rast, a da ne govorimo o demografskoj budućnosti Hrvatske, ali konkretnih planova za korekciju ovog trenda nema.

  Sve u svemu HDZ i SDP/Narodna koalicija obećavaju nova radna mjesta koja ne mogu otvoriti, MOST suludo hrabro najavljuje veće poreze,a Bandić obećava porezne olakšice na kredite koje nadamo se neće provesti. Za samo 7 dana birači će pokazati kojima od ovih kontroverznih obećanja stranaka će ponuditi svoje povjerenje.

Autor: Robert Jurčić

 

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

Izetbegović najavio tužbe protiv svih odgovornih aktera u Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Reuters

Interes Bosne i Hercegovine je da se Hrvatska pridržava međunarodnog prava i svojih obveza, a interesi Hrvatske i Srbije ne mogu biti nikakva osnova na kojoj će se temeljiti vanjska politika Bosne i Hercegovine, izjavio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ističući kako će on na tome dosljedno inzistirati, a očekuje kako će to činiti i svaki sljedeći bošnjački član državnog vrha:

“Nikada neću prihvatiti da Bosna i Hercegovina u svojim vanjskopolitičkim odlukama ‘prati’ stajališta Srbije ili Hrvatske ili bilo koje druge države po bilo kojem vanjskopolitičkom pitanju. BiH će svoju vanjsku politiku voditi samostalno i isključivo je bazirati na suverenim interesima i pravima BiH”, kazao je Izetbegović u intervjuu, kojega je u utorak objavio portal Klix, odgovarajući na pitanje o tome zbog čega je intervenirao kada je predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović nedavno prilikom posjeta Beogradu izjavio kako će BiH svoju politiku prema Kosovu usklađivati s onom koju vodi Srbija.

Istaknuo je kako je drugačiji način razmišljanja ujedno glavni razlog sukoba koje povremeno ima s hrvatskim i srpskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i Mladenom Ivanićem.

Izetbegović je ipak pojasnio kako se u BiH treba uzeti u obzir i to što o nekim pitanjima misle susjedi, no najbitnija su stajališta Europske unije koja BiH obvezuju sukladno Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Poručio je i kako je Hrvatska i Srbija “morati naučiti da odnose s BiH grade na međusobnom uvažavanju, poštivanju i reciprocitetu”.

“Desetljećima koristiti vodne resurse BiH besplatno, zadržavati ogromnu imovinu tvrtki iz BiH 22 godine nakon završetka rata, zatvarati pristup BiH otvorenom moru kršeći prava koja BiH ima prema UN Konvenciji o pravu mora, nijekati presude međunarodnog suda ustanovljenog odlukom Vijeća sigurnosti UN-a, primati u audijencije presuđene ratne zločince, očekivati da se vanjska politika BiH kreira u glavnim gradovima susjednih zemalja, daleko je to od istinskog uvažavanja i korektnih odnosa spram BiH”, kazao je Izetbegović.

Odgovarajući na pitanje o mogućim odštetnim zahtjevima logoraša iz BiH prema Hrvatskoj nakon presude Haaškog suda šestorici bivših političkih i vojnih vođa Herceg-Bosne, Izetbegović je ocijenio kako će “žrtve zločina koje su počinili sudionici udruženog zločinačkog pothvata imati priliku tužiti sve odgovorne aktere“, a država BiH u tome ih ima obvezu poduprijeti.

“S Hrvatskom ćemo o svemu otvoreno pričati, direktnije nego dosad. Uvjeren sam da na istini, ma kakva ona bila, možemo izgraditi iskrene i obostrano korisne odnose s Hrvatskom i Hrvatima općenito. Ali preduvjet za to je istinsko poštovanje BiH. Ne treba nama Hrvatska pomagati, kako kaže predsjednica Grabar-Kitarović, da se ’emancipiramo’”, kazao je Izetbegović.

Po njegovu sudu “dostatno će biti” da se hrvatski državni vrh “suoči s istinom o prošlosti, da Hrvatska izvrši povrat imovine tvrtki iz BiH koja je ostala na njenom teritoriju, da plati pravičnu naknadu BiH za korištenje naših vodnih resursa, da prizna pravo BiH na pristup otvorenom moru u skladu s UN-ovom Konvencijom o pravu mora”.

Na taj način, zaključuje Izetbegović, Hrvatska će emancipirati samu sebe umjesto da to nudi BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Vlaho Orepić istupio iz Kluba zastupnika Mosta

Objavljeno

na

Objavio

Bivši ministar unutarnjih poslova, Vlaho Orepić, u Saboru se obratio novinarima.

Orepić je rekao da se sužavaju prostor i mehanizmi za realizaciju same ideje Mosta. “Zbog toga sam odlučio istupiti iz Kluba zastupnika Mosta”, rekao je Orepić.

“Već duže vrijeme nastojim potaknuti, istaknuti na unutarnju organizaciju i djelovanje na terenu. Iscrpio sam sve mogućnosti za to. Naše društvo nalazi se u iznimno složenim i zahtjevnim okolnostima, smatram da nepotrebna konfliknta politika nema prostora ni vrijeme i treba je zamijeniti jednom jasnom, korisnom, životnom politikom”, rekao je Orepić, prenosi N1

“Istupio sam zato što ideju Mosta želim potkrijepiti idejama koje će biti bitne cijelom društvu, a ne samo dijelu njega. To podrazumijeva okupljanje stručnih, samoostvarenih ljudi, koji će objektivno moći ostvariti te ciljeve. Nastojat ću u Saboru biti glas takvih samoostvarenih ljudi, koji nisu ideološki opterećeni, kako onih u Mostu, tako onih izvan njega. Nastojat ću politiku kao sredstvo vratiti narodu i izvesti iz lokalnih okvira. Moje političko djelovanje bit će usmjereno postizanju jedne pristojne uljuđene, uređene, građanske Hrvatske”, rekao je Orepić.

Istupanje Vlahe Orepića iz Kluba zastupnika Mosta komentirao je Božo Petrov, predsjednik Mosta.

‘Nisu mi jasni motivi Vlahe Orepića Orepića, ako se igdje mogao ostvariti onda je to Most’, kazao je Božo Petrov.

Žao mu je, kaže, što Orepić to nije kazao sutra na Klubu zastupnika Mosta.

 

Peternel: Tu se očigledno radi o organiziranom djelovanju preudoljevičarskih, totalitarističkih haranga

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari